Megjelent: 11 éve

Rektorváltás a CEU-n

A Közép-európai Egyetem (CEU) január 15-én jelentette be John Shattuck, a kiváló emberjogi vezető és jogtudós, a Közép-európai Egyetem negyedik elnök-rektorának kinevezését, amely augusztus 1-től lép hatályba. John Shattuck Yehuda Elkanát követi az intézményvezetői pozícióban, aki majdnem egy évtizedig állt a CEU élén - tájékoztatta az intézmény az Edupress-t.

John Shattuck karrierje több mint három évtizedet ölel fel a felsőoktatás, a nemzetközi diplomácia, a külpolitika és az emberi jogok területén. Shattuck jelenleg a John F. Kennedy Könyvtár Alapítvány (John F. Kennedy Library Foundation) ügyvezető igazgatója, amely egy Bostonban található országos közművelődési központ; valamint a Tufts Egyetemen oktat nemzetközi kapcsolatokat. Clinton elnök kormányában a Demokrácia, az Emberi Jogok és a Munkaügy helyettes-államtitkári posztját töltötte be, jelentős szerepet játszva a Ruandában és a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló Nemzetközi Büntetőtörvényszék (ICTY) létrehozásában, az ENSZ által felügyelt nemzetközi együttműködés kötelékében a demokratikusan megválasztott kormány visszaállításában Haiti-ben, a Daytoni Békeszerződés tárgyalásában és más, a boszniai háború befejezésére tett erőfeszítésekben.

Ezt követően az Egyesült Államok Cseh Köztársaságban akkreditált nagykövete lett, ahol a cseh kormánnyal azon dolgozott, hogy segítse az ország jogi rendszerének és törvényalkotásának teljes átalakulását, valamint együttműködött cseh közoktatási szakemberekkel annak érdekében, hogy segítse az ország iskoláiban és egyetemein innovatív közoktatási programok támogatását. 1998-ban megkapta a Bostoni ENSZ Társaság (United Nations Associations of Boston) Nemzetközi Emberi Jogok Díját (International Human Rights Award), 2000-ben átvehette az Amerikai Ügyvédi Kamara Közép-Kelet-Európai Jogi Intézetének (American Bar Association Central and East European Law Institute) Nagyköveti Díját , és 2003-ban a Tufts Egyetem Jean Mayer Globális Állampolgár Díját.

John Shattuck kinevezését megelőzően Yehuda Elkana majdnem egy évtizeden keresztül (1999-2009) volt az intézmény elnök-rektora. Yehuda Elkana elhivatott vezetése alatt az intézmény kiemelkedő eredményeket ért el; a kutatómunkát előtérbe helyező posztgraduális intézményként és az aktív civil szerepvállalás elősegítésének központjaként erősítette meg nemzetközi hírnevét. Ebben a periódusban megduplázódott az egyetem hallgatóinak létszáma majdnem 100 országból érkező 1500 fős diákhallgatóságra, akik többsége a közép-kelet-európai régióból, valamint a volt Szovjetunióból érkezik.

Edupress.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter