kapubanner for mobile
Megjelent: 1 hónapja

Rétvári Bence: Megfeleződött a szegénységben élők aránya

Magyarország jól tudta felhasználni az európai uniós forrásokat, látható társadalmi eredményeket és jelentős előrelépéseket sikerült elérni - jelentette ki a Belügyminisztérium politikai államtitkára kedden Budapesten.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) záróeseményének sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a programokat a 2014-2020-as időszakban uniós és nagyobb részben magyar költségvetési források felhasználásával valósították meg.

A gyógyító és betegséget megelőző programok eredményeként  három évvel nőtt a magyar emberek  egészségben eltöltött várható éveinek a száma - emelte ki a politikus. Mint mondta, egy évtizeddel ezelőtt Magyarország ebben a tekintetben a 21. volt az EU tagállamok között, most a 14. Hozzátette, hogy másfél évvel emelkedett a várható élettartam is.

Kiemelte, hogy egymillió új munkahely jött létre, és ezzel jelentősen csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma. Hozzátette, az Eurostat is elismeri, hogy az egyik legpozitívabb társadalmi változás Magyarországon zajlott le a szegénység elleni küzdelemben.

Megfeleződött a szegénységben élők aránya - emelte ki az államtitkár, külön hangsúlyozva, hogy a 18 év alattiak esetében is megfeleződött a szegénységben élők száma. Mint mondta, amíg európai uniós szinten 31 százalékos volt a csökkenés, addig Magyarországon 49 százlék.

Ágostházy Szabolcs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára elmondta, hogy 2014-2020 közötti időszakban az EFOP keretében mintegy 8700 milliárd forint forrást használtak fel, és mintegy 52 ezer projektet valósítottak meg az egészségügy, az oktatás és a társadalmi felzárkóztatás területén. Kiemelte a bölcsőde- és óvodafejlesztéseket, mint mondta, 15 ezerrel több gyermek járhat ma bölcsődébe és óvodába, mint korábban.

Ismertette, hogy 53 ezer hátrányos helyzetű ember munkaerőpiaci bekapcsolódást tudták segíteni, és több mint 600 ezer hátrányos helyzetű gyermeknek biztosítottak iskolán kívüli, nem formális oktatási lehetőségeket, és 115 településen valósult meg a szegregátumok felszámolása. Elmondta, hogy 105 ezer pedagógus vett részt továbbképzéseken és átképzéseken, 80 ezer diákot vontak be az iskolai lemorzsolódást csökkentő programokba, és 600 köznevelési intézményt sikerült megújítani.

Kitért arra is, hogy a mostani, 2021-2027-es finanszírozási ciklusban - az uniós források blokkolásának feloldása után - már Magyarország rendelkezésére áll mintegy 12 milliárd euró. Hozzátette, hogy nemzeti előfinanszírozással már 9300 támogatási szerződést elindítottak, így Magyarország a programok végrehajtásában az uniós tagországok között az élen jár.

Andriana Sukova, az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatóság megbízott főigazgatója is elismerte az eredményeket. Mint mondta, a programok jó hatásfokkal működtek.

MTI

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába? - olvassa el korábbi cikkünk! 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Fülöp Attila: Magyarországon csaknem 50 százalékos a megváltozott munkaképességű emberek foglakoztatási rátája

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, jelenleg 150 ezer megváltozott munkaképességű embernek van munkahelye. Teljes cikk

Felmérés: így hat a fizikai dolgozókra a munkahelyi zenehallgatás

Egy friss kutatásban mindössze a dolgozók 6 százaléka érezte úgy, hogy a zene elvonja a figyelmét a munkáról. Teljes cikk