Megjelent: 13 éve

Révbe érhet a német minimálbér

Nemsokára minden szakterületre kiterjesztik a törvényi minimálbért Németországban, legalábbis Olaf Scholz szociáldemokrata munkaügyi miniszter napokon belül közzéteszi az erről szóló jogszabálytervezetet.

Scholz indítványa szerint a kollektív bérmegállapodással működő szakterületeken az egyes iparágakban már korábban bevezetett minimálbértörvényt (AEntG) alkalmaznák; ahol pedig egyáltalán nem vagy csak az alkalmazottak kisebb részével kötöttek kollektív béralkut, a minimális munkafeltételeket meghatározó 1952-es jogszabály módosított verziója lesz az irányadó - írja a Világgazdaság.

Az SPD-s munkaügyi miniszter javaslatára még a kereszténydemokratáknak (CDU) is rá kell bólintaniuk, hogy abból valódi törvény születhessen, csakhogy eddig csupán a párt munkavállalói szárnya támogatta azt, a munkaadói által mereven elzárkózik előle. A Német Iparszövetség (BDI), a kamarák és az üzleti szféra többi szervezete szintén tiltakozó nyilatkozatokat tett közzé azután, hogy ismertté váltak Scholz tervei.

Peter Struck SPD-elnök szerint tíz iparág alkalmas arra, hogy kérelmezze az AEntG-be való bevonását és így a vonatkozó minimálbér megállapítását. Ezek közé tartozik többek között a kertészet, a fodrászat, a vendéglátó- és szállodaipar vagy a kiskereskedelem. A hivatalos kérelmeket 2008. március 31-ig kell benyújtani a berlini munkaügyi minisztériumnak. Az AEntG-be való bekerülésre nem alkalmas szakterületekre vonatkozó, fent említett 1952-es jogszabály módosítására pedig még a nyári szünet előtt sor kerülhetne Struck szerint - járt utána a Világgazdaság.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter