kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

"Röghöz kötés" - nyilvános az ösztöndíjszerződés mintája

Nyilvánosságra hozták az állami ösztöndíjszerződés mintáját csütörtökön a www.oh.gov.hu és a www.felvi.hu oldalon.

Az oldalon közzétett tájékoztatóban kiemelték: a szeptemberben induló állami ösztöndíjas vagy állami részösztöndíjas képzésekre felvett jelentkezőknek a beiratkozáskor kell aláírniuk az állami ösztöndíjszerződést. Mint írták, az állami ösztöndíjas és az állami részösztöndíjas képzésekre besorolt jelentkezők számára a támogatás elnyerésének feltétele, hogy aláírják a szerződést.

Részösztöndíjat a műszaki, természettudományi, informatikai, orvos- és egészségtudományi képzési területen, valamint az agrár képzési terület agrárműszaki képzési ágában önköltséges képzésre felvett jelentkezőknek ajánlanak fel.

A szerződés a hallgató és a magyar állam nevében eljáró Oktatási Hivatal között jön létre. Az ebben foglaltak szerint mindkét fél vállal kötelezettségeket. Az állam azt, hogy a hallgató képzésének költségét részben vagy egészben átvállalja (állami ösztöndíj, állami részösztöndíj), a hallgató pedig azt, hogy oklevelét a megszabott időn belül megszerzi, és a végzés után 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon fog dolgozni. Az állami ösztöndíjjal vagy állami részösztöndíjjal támogatott félévek száma maximum 12 lehet.

Az államilag támogatott képzésre besorolt jelentkezők a www.felvi.hu-n és a www.oh.gov.hu-n ismerhetik meg a szerződés tartalmát, majd augusztus 15-étől a felvi.hu "személyes ügyintézés" menüpontjában megtekinthetik a személyes és képzési adataikkal feltöltött, egyedi szerződésüket.

A szerződés pontosan tartalmazza az adott hallgatóra tekintettel folyósítandó állami ösztöndíj mértékét. A besorolt jelentkezőknek magával a szerződésmintával nincs teendőjük, a szerződés eredeti példányait az Oktatási Hivatal eljuttatja a felsőoktatási intézményekhez, azt a beiratkozáskor a felsőoktatási intézményben kell majd aláírniuk a leendő hallgatóknak.

Az ösztöndíjszerződés aláírása a beiratkozás előfeltétele ebben a finanszírozási formában, ezért ha a jelentkező nem írja alá, akkor csak önköltséges formában kezdheti meg a tanulmányait - olvasható a tájékoztatóban.

Princzinger Péter az Oktatási Hivatal elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: mintegy 51 ezer teljes állami ösztöndíj mellett kétezer hallgatónak tudnak részösztöndíjas képzési formát felajánlani. Önköltséges formában mintegy 29 ezren tanulhatnak. Utóbbi szám többé-kevésbé megfelel a tavalyi adatoknak.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hamis diplomákkal szerzett állásokat egy kecskeméti nő, lebukott

A nőt többrendbeli közokirat-hamisítással vádolják. Teljes cikk

Az iskolai csapatsportokból a munkahelyen is profitálhatunk

A fiatalkorban végzett sportolásnak nem csak egészségügyi előnyei vannak - derül ki egy friss kutatásból. Teljes cikk

Továbbra is intenzív a SZÉP-kártya felhasználása

A SZÉP-kártyával rendelkezők májusban költötték a legtöbbet 2024-ben. Teljes cikk