Megjelent: 12 éve

Rosszabbul járnak a magánnyugdíj-pénztári tagok

images

Az 1998 eleje óta működő magyar szisztéma szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok automatikusan elveszítik társadalombiztosítási nyugdíjuk negyedét, hiszen a fizetett járulékuk egy része a pénztárakhoz kerül. A gondot az okozza, hogy sok tízezer tag esetében a pénztáraktól származó kifizetés alacsonyabb, mint amennyi a tb-től kapott nyugdíj negyede lenne. Vagyis azok, akik vállalták a tagságot, rosszabbul járnak, mint az ellátásukat teljes egészében az állami pillértől kapó idősek.

A kérdés azért vált időszerűvé ismét, mert egyelőre úgy tűnik: a pénztárak az idén sem kecsegtetik szárnyaló hozamokkal a tagokat, sőt. A felügyeleti adatok szerint az idén tizedik éve működő pénztárak fennállásuk legalacsonyabb teljesítményét érték el 2008 első negyedévében. Vagyonuk több mint 80 milliárd forinttal csökkent, a befektetések egyenlege pedig mínusz 158 milliárd forinthoz közelít. Ez nyilván kihatással lesz a hozamok alakulására is.

Tény ugyanakkor az is, hogy egy piaci alapon működő szervezet nem veheti fel a versenyt az utóbbi tíz év olyan kormányzati lépéseivel, mint az egyszeri nyugdíjemelések vagy a 13. havi nyugdíj bevezetése - figyelmeztetnek a szakemberek. Nem jött jól az sem, hogy a pénztáraknak jutó járulék aránya csak hosszú évek múltán emelkedett a mostani 8 százalékra.

Mindezek láttán a pénzügyi tárcánál már a múlt évben napirenden volt egy olyan jogszabály-módosítás, amely a pénztári tagok számára bizonyos körülmények között lehetővé tenné a visszalépést az állami nyugdíj hatálya alá. Az idén egyelőre nem vetődött fel ez a téma.

Világgazdaság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter