kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Simon Gábor: Javul a foglalkoztatási helyzet

A kormány munkahelymegtartó és -teremtő, illetve a gazdaság élénkítésére tett intézkedéseinek is köszönhetően, a régióban egyedül Magyarországon javul tendenciózusan a foglalkoztatási helyzet: csökken a regisztrált álláskeresők száma, és a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak létszáma pedig emelkedik - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

images

Az év eleje óta tartó programok forrásai eddig mintegy 68 ezer munkahely megtartását tették, illetve teszik lehetővé.

Ellenpéldaként Simon Gábor megemlítette Szlovákiát, ahol júniusban 11,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, 2006 januárja óta a legmagasabb, és emelkedő tendenciájú. Lengyelországban is romlott a mutató, jelenleg 10,7 százalékon áll, és Romániában is emelkedett a munkanélküliség - tette hozzá.

Emlékeztetett rá: a foglalkoztatási feszültségek kezelésénél az állami segítségnyújtás alapfeltétele, hogy a vállalatok aktív szerepet vállaljanak saját helyzetük stabilizálásában. A gazdálkodó szervezetek működőképességének - nem bármi áron történő - fenntartásával a munkahelyek megtartását nevezte a legfontosabb célnak. Hangsúlyozta azonban: ha nem konszolidálható a vállalkozás, a hangsúlyt a munkavállalók támogatására helyezik.

A hazai forrásból finanszírozott programok közül az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) 7,2 milliárd forint, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal 10 milliárd, a minisztérium pedig 700 millió forintos összeget biztosít munkahelymegtartásra, összesen 17,9 milliárd forintot. Az OFA pályázatait már lezárták, a szociális hivatal pályázatai azonban még nyitva vannak, a keretösszeg fele fogyott el, és a minisztérium központi munkahelymegőrző programja is folyamatban van - sorolta.

Az uniós támogatások közül megemlítette: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül a kkv-k számára munkahelymegőrző támogatásra munkaidő csökkentéssel, képzéssel kombinálva 20 milliárd forintot, a nagyvállalatok részére 10 milliárd forintot biztosítanak, a 2-150 millió forintos támogatásokra év végéig lehet jelentkezni.

Az OFA program több mint 7 milliárdját felhasználva mintegy 33 ezer munkahely megtartása vált lehetővé, a foglalkoztatási hivatal keretösszegéből eddig 31 ezeré, a minisztérium központi programjából pedig több mint 4 ezeré. Másodlagos hatásként a 2 évig vállalt továbbfoglalkoztatást figyelembe véve 100-120 ezer munkahely megtartása válik lehetővé - mondta.
A központi munkahelyteremtő támogatás keretében 1,5 milliárd forintból 1.300, a magas hozzáadott értékű tevékenységek támogatásánál 254 új munkahely, illetve 751 új távmunkahely jöhet létre.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a gazdasági válság felerősítette a munkaerő-piaci feszültségeket, a negatív hatásokat a kormány a foglalkoztatók támogatásával próbálja csökkenteni. Emellett a foglalkoztatottak mobilitását is segítik. Hangsúlyozta: a dolgozni akarókat tekinti a kormány a gazdaság motorjának, ezért is támogatja őket. Említést tett az államtitkár az új típusú foglalkoztatási formák növekvő szerepéről, különösen a hátrányos helyzetűek esetében.

Az építőipar helyzetét firtató kérdésre Szollár Domokos kormányszóvivő kifejtette: az ágazat lekötött rendelésállománya több mint 26,4 százalékkal nőtt májusban, ami munkát és munkahelyeket is jelenthet őszre.

Az "Út a munkához" programot a foglalkoztatás egyik legsikeresebb területének nevezte Simon Gábor, megemlítve, hogy ebben 80 ezer ember dolgozik, nem segélyt hanem munkajövedelmet realizálva.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felmérés: nem olyan elkötelezettek a dolgozók, mint a vezetők gondolják

A kutatásban megkérdezett dolgozók kevesebb mint fele számolt be arról, hogy teljes mértékben elkötelezett jelenlegi munkahelye mellett. Teljes cikk

Új képzési központot létesített a Siemens Energy Budapesten

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot... Teljes cikk

Vádat emeletek a férfi ellen, aki életveszélyesen bántalmazta alkalmazottját

A főügyészség indítványozta a börtönbüntetés kiszabását és a közügyektől való eltiltást. Teljes cikk