>
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Simon Gábor: Javul a foglalkoztatási helyzet

A kormány munkahelymegtartó és -teremtő, illetve a gazdaság élénkítésére tett intézkedéseinek is köszönhetően, a régióban egyedül Magyarországon javul tendenciózusan a foglalkoztatási helyzet: csökken a regisztrált álláskeresők száma, és a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak létszáma pedig emelkedik - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

images

Az év eleje óta tartó programok forrásai eddig mintegy 68 ezer munkahely megtartását tették, illetve teszik lehetővé.

Ellenpéldaként Simon Gábor megemlítette Szlovákiát, ahol júniusban 11,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, 2006 januárja óta a legmagasabb, és emelkedő tendenciájú. Lengyelországban is romlott a mutató, jelenleg 10,7 százalékon áll, és Romániában is emelkedett a munkanélküliség - tette hozzá.

Emlékeztetett rá: a foglalkoztatási feszültségek kezelésénél az állami segítségnyújtás alapfeltétele, hogy a vállalatok aktív szerepet vállaljanak saját helyzetük stabilizálásában. A gazdálkodó szervezetek működőképességének - nem bármi áron történő - fenntartásával a munkahelyek megtartását nevezte a legfontosabb célnak. Hangsúlyozta azonban: ha nem konszolidálható a vállalkozás, a hangsúlyt a munkavállalók támogatására helyezik.

A hazai forrásból finanszírozott programok közül az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) 7,2 milliárd forint, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal 10 milliárd, a minisztérium pedig 700 millió forintos összeget biztosít munkahelymegtartásra, összesen 17,9 milliárd forintot. Az OFA pályázatait már lezárták, a szociális hivatal pályázatai azonban még nyitva vannak, a keretösszeg fele fogyott el, és a minisztérium központi munkahelymegőrző programja is folyamatban van - sorolta.

Az uniós támogatások közül megemlítette: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül a kkv-k számára munkahelymegőrző támogatásra munkaidő csökkentéssel, képzéssel kombinálva 20 milliárd forintot, a nagyvállalatok részére 10 milliárd forintot biztosítanak, a 2-150 millió forintos támogatásokra év végéig lehet jelentkezni.

Az OFA program több mint 7 milliárdját felhasználva mintegy 33 ezer munkahely megtartása vált lehetővé, a foglalkoztatási hivatal keretösszegéből eddig 31 ezeré, a minisztérium központi programjából pedig több mint 4 ezeré. Másodlagos hatásként a 2 évig vállalt továbbfoglalkoztatást figyelembe véve 100-120 ezer munkahely megtartása válik lehetővé - mondta.
A központi munkahelyteremtő támogatás keretében 1,5 milliárd forintból 1.300, a magas hozzáadott értékű tevékenységek támogatásánál 254 új munkahely, illetve 751 új távmunkahely jöhet létre.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a gazdasági válság felerősítette a munkaerő-piaci feszültségeket, a negatív hatásokat a kormány a foglalkoztatók támogatásával próbálja csökkenteni. Emellett a foglalkoztatottak mobilitását is segítik. Hangsúlyozta: a dolgozni akarókat tekinti a kormány a gazdaság motorjának, ezért is támogatja őket. Említést tett az államtitkár az új típusú foglalkoztatási formák növekvő szerepéről, különösen a hátrányos helyzetűek esetében.

Az építőipar helyzetét firtató kérdésre Szollár Domokos kormányszóvivő kifejtette: az ágazat lekötött rendelésállománya több mint 26,4 százalékkal nőtt májusban, ami munkát és munkahelyeket is jelenthet őszre.

Az "Út a munkához" programot a foglalkoztatás egyik legsikeresebb területének nevezte Simon Gábor, megemlítve, hogy ebben 80 ezer ember dolgozik, nem segélyt hanem munkajövedelmet realizálva.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Agrárminiszter: újra vonzóvá kell tenni az agrárszakmákat!

Nagy István agrárminiszter az agrárszakképzés fontosságáról és a szakma jövőjéről beszélt Csongrádon. Teljes cikk

Ezek a cégek a munkahelyen biztosítják az influenzaoltást a dolgozóknak

A koronavírus-járvány második hullámában vagyunk, de közeleg az influenzaszezon is. Több vállalat is a helyszínen biztosítja az influenzaoltást... Teljes cikk

A szakszervezetek elfogadhatónak tartják a fővárosi újraindítási adót

A szakszervezetek szerint a jelenlegi helyzetben a legfontosabb a munkahelyek megmentése. Teljes cikk