Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Sok ígéret hangzott el a bölcsődék napján

Több bölcsődei férőhelyet akar kialakítani a kormány annak érdekében, hogy az édesanyák vissza tudjanak térni a munka világába. Továbbá azt ígérik, javítanak a bölcsődei szakdolgozók anyagi megbecsülésén is.

images

images

Az elmúlt öt évben mintegy 28 milliárd forintból több mint hatezer bölcsődei férőhely jött létre, csaknem ötezer pedig megújult Magyarországon - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a bölcsődék napja alkalmából rendezett központi ünnepségen április 21-én Nyíregyházán. Novák Katalin hangsúlyozta: ezt a munkát fogja tovább folytatni a kormány a jövőben is, a cél a 60 ezer bölcsődei férőhely elérése és kialakítása.

Fontos, hogy minden szülőnek, aki a gyermekét bölcsődében szeretné elhelyezni, rendelkezésére álljon elegendő férőhely, és ezek ott jöjjenek létre, ahol szükség van rájuk - tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, a gyed extra rendszerének bevezetése lehetővé teszi az édesanyák számára, hogy ne kelljen választaniuk a munka és a család között, így össze tudják egyeztetni a munkahelyi életet a kisgyermekek nevelésével. Az ő elhelyezésükben kiemelt szerep jut a bölcsődéknek, amelyek a kisgyermekes családok támogatásának kiemelt eszközeivé váltak - mondta.

A helyi művelődési központban megrendezett ünnepségen Novák Katalin több száz bölcsődei szakember előtt arról beszélt, hogy a szociális szférában bevezetett ágazati bérpótlék célja a szakterületen dolgozók munkájának a korábbiaknál jobb elismerése volt.

A dolgozók anyagi elismerésben "nagy adósság" halmozódott fel az elmúlt évtizedekben, a kormányzat jelenleg azon van, hogy javuljon a bölcsődei szakdolgozók anyagi megbecsülése is - mondta az államtitkár.

Támogatjuk, hogy az édesanyák vissza tudjanak menni a kisgyermekek mellett dolgozni, ez pedig abba az irányba mutat, hogy a bölcsődék "nem megvetett, nem lenézett részei" az ellátórendszernek, hanem egyre inkább megbecsült elemei - fogalmazott az államtitkár.

Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke beszédében felidézte, az első bölcsődét 1852. április 21-én hozták létre, e jeles dátumot 2010-ben előbb hivatalos ünneppé, 2013-ban pedig nevelés nélküli nappá nyilvánították.

"Ezen az ünnepnapon megállunk egy kicsit, megpihenünk, és megköszönjük minden munkatársnak, hogy a bölcsődei ellátásért ilyen magas hivatástudattal és elkötelezetten dolgoznak" - hangsúlyozta az egyesületi elnök.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere megerősítette, a nyírségi megyeszékhely önkormányzata kiemelten fontos feladatának tekinti a bölcsődék és óvodák fejlesztését, illetve az ott dolgozók munkakörülményeinek javítását.

Az elmúlt három évben indított program keretében 11 óvodát és hat bölcsődét újítottak fel, a tervek szerint a következő két évben az összes ilyen intézményt felújítják - közölte a városvezető. Az ünnepség alkalmából Novák Katalin miniszteri elismeréseket és díjakat adott át a bölcsődei szakdolgozóknak.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter