kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Stabilitást, kiszámíthatóságot, bizalomerősítést ígér az új nemzetgazdasági miniszter

A Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése a stabilitást, a kiszámíthatóságot és a bizalomerősítést tekinti munkája alapjának. A devizahitelesek problémájának kezelésében nem tartja szükségesnek új eszközök bevezetését Varga Mihály, legfeljebb a meglévők szélesítését és finomhangolását.

Az új nemzetgazdasági miniszter hétfői bemutatkozó sajtótájékoztatóján a devizahitelekkel kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy a nap folyamán egyeztetett a bankszövetség vezetőivel. Ezen megerősítette, hogy csak olyan előterjesztések készülnek a minisztériumban, amelyekkel kapcsolatban a szövetség is kifejtheti álláspontját. Kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy a pénzügyi biztos e tárgyban született javaslatát még nem ismeri, de konzultálni fog róla Doubravszky Györggyel.

A minisztérium vezetését érintő személyi változásokról Varga Mihály elmondta, hogy Gondos Juditot, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) főtanácsadóját jelöli a tárca közigazgatási államtitkárának, kabinetfőnöke pedig Rákossy Balázs lesz, aki a Miniszterelnökségen is hasonló posztot töltött be.

Korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium hét államtitkára közül háromnak szűnt meg a megbízatása. Pleschinger Gyulát, az NGM korábbi adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkárát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjává választották, Csizmadia Norbert tervezéskoordinációért felelős államtitkárt pedig az MNB ügyvezető igazgatójává, továbbá Nagy Róza korábbi közigazgatási államtitkárt az MNB főigazgatójává nevezték ki.

Varga Mihály közölte: a további személyi kérdéseket a héten szeretné lezárni. Elmondta, hogy a minisztérium hétfőn megtartott állománygyűlésén Orbán Viktor miniszterelnök elvárásai között említette, hogy az NGM változatlan szerkezetben dolgozzon tovább a 2010-es kormányprogramban lefektetett célok érdekében.

A minisztérium vezetése a stabilitást, a kiszámíthatóságot és a bizalomerősítést tekinti munkája alapjának, amit három irányban kell, hogy képviseljenek, a gazdasági szereplők, a külföldi befektetők és a szélesebb közvélemény felé a nyitottság, a párbeszéd és az együttműködés jegyében - közölte.

Varga Mihály szerint szükség van az NGM szakmai munkájának megerősítésére, azaz precízebb tervezéssel el kell érni, hogy a minisztériumi előterjesztések olyan szakmai minőséget érjenek el, hogy arra mindenki nyugodtan tudja építeni munkáját.

A tárcavezető leszögezte: a legfontosabb prioritás a minisztérium előtt a gazdasági növekedés beindítása. Úgy fogalmazott: "örömmel látom", hogy a magyarországi gazdasági szereplőkre most az óvatos optimizmus jellemző, ami jó alap arra, hogy a cégvezetőkkel a jövőről lehessen beszélni.

A növekedés beindítása szempontjából fontos, hogy a Magyarországon működő bankok partnerként növeljék hitelezésüket a beruházások beindításához. Hangsúlyozta: "nem állítom, hogy csak a bankrendszeren keresztül tud nőni a magyar gazdaság, de az biztos, hogy ez az egyik kulcsszereplője". A minisztérium folytatja a korábbi vezetés alatt, februárban megkezdett tárgyalásokat a hitelintézetekkel - tette hozzá.

Ha a mostani 7000 milliárd forintos vállalati hitelállományt 1 százalékkal lehetne növelni, az 0,5 százalékkal emelhetné meg a bruttó hazai terméket - mondta.

A jegybankkal való együttműködést firtató kérdésre úgy válaszolt: a minisztérium stratégiai együttműködést tervez, amely "a célokban való egyetértésből vezethető le". Úgy fogalmazott: az egy helyzeti előny, hogy Matolcsy György jegybankelnök az elmúlt években tagja volt a kormánynak, így ismeri a kormányzati, gazdaságpolitikai célokat.

A Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárással kapcsolatosan Varga Mihály megismételte korábbi kijelentését, miszerint egyelőre nem látja, hogy módosítani kellene az idei költségvetést.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk