Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Stratégiai cél a vidéki foglalkoztatás növelése és a fiatal gazdák támogatása

A fiatal gazdák és a vidék jövője elválaszthatatlan egymástól, az agrár tárca elkötelezett az erős vidék mellett, amit csak velük együtt lehet megvalósítani - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Fiatal Gazda Konferencián.

images

A államtitkár szerint ezt a célt szolgája többek között a Darányi Ignác Terv, a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) keretprogramja, amelynek megvalósítására 2013-ig mintegy 300 milliárd forint - nemzeti és uniós - forrás áll rendelkezésre.

Felhívta a figyelmet: a stratégia célja, hogy Magyarországon értékes, egészséges, biztonságos és génmódosítás-mentes élelmiszert állítsanak elő, úgy, hogy közben megvédhetők legyenek Magyarország természeti értékei, élővilága, emberi közösségei, kultúrája. Kiemelt feladat továbbá a vidéki munkahelyek megőrzése és gyarapítása, a foglalkoztatás növelése.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) rendezvényén az államtitkár kijelentette: a magyar agrárium erejét mutatja, hogy tavaly a globális pénzügyi válság idején is növekedni tudott. Előzetes adatok szerint az ágazat kibocsátása a múlt évben 29 százalékkal nőtt. A mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 75 százalékkal volt magasabb, mint 2010-ben.

Jelezte: a mezőgazdaságnak döntő szerepe volt abban, hogy - a vártnál nagyobb mértékben - 1,4 százalékkal növekedett a hazai GDP a múlt év negyedik negyedében. Hozzátette: Magyarország uniós csatlakozása óta 2011-ben volt a legjelentősebb az agrárexport. Az év első 11 hónapjában 6,2 milliárd eurós kivitelt sikerült elérnie az agráriumnak a 3,8 milliárd eurós behozatallal szemben.

Az ország agrár-külkereskedelmi mérlege ennek köszönhetően 21 százalékkal emelkedett. Mindez a nemzetgazdasági egyenleg 35 százalékát jelenti. Azaz új piacok nyíltak a magyar agrártermékek előtt. Czerván György példaként említette Oroszországot, ahová Magyarország tavaly 21 százalékkal több árut vitt ki, mint az előző évben.

A NVS szerint öt vidékstratégiai célnak kell megvalósulnia. Ezek: a természeti értékek és erőforrások megőrzése; a sokszínű, életképes agrártermelés megvalósítása; az élelmezési és élelmiszerbiztonság megteremtése; a vidéki foglalkoztatás növelése; a vidéki közösségek megerősítése, a vidéki életminőség javítása.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a Darányi Ignác Terv konkrét segítséget kínál a fiatal gazdálkodók számára. Ilyen például a fiatal gazdák induló támogatása, amely 4 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg még ez év első negyedévében. De a nemzeti stratégiai programok része a demográfiai földprogram is, amely a tervek szerint még az idén megkezdődik.

Czerván György 2014-2020 közötti támogatási lehetőségek kapcsán többek között kijelentette: Magyarországnak továbbra is az az érdeke, hogy megmaradjon a közösségi agrárpolitika (KAP) kétpilléres szerkezete; továbbá ne csökkenjen az uniós agrártámogatások mértéke; és a KAP kiemelten kezelje a fiatal gazdákat és a kitermelőket.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kétmilliárd forinttal emelkedik a családi pótlékokra fordítható költségvetési keret

Rétvári Bence beszélt a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről is. Teljes cikk

Megszállják az ellenőrök az aquaparkokat, nyári táborokat is

A hatósági szakemberek hosszú ideje visszatérő vendégnek számítanak a nyári nyitás előtt álló kaland- és aquaparkokban. Az Innovációs és... Teljes cikk

Ingyenes informatikai kurzus indul nők számára

‍A kurzus részidős, így akár munka mellett vagy a kisgyermekkel otthon töltött idő alatt is elvégezhető. Teljes cikk