Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Szakszervezeti tömörülések - a munka még mindig érték

A szakszervezeti tömörülések szerint a munka és így a munka ünnepe is egyértelműen érték még a jelenlegi társadalmi körülmények között is. A Liga Szakszervezetek viszont nem ünnepli május elsejét az idén, mert szerintük nincs ok ünneplésre.

A szakszervezeti tömörülés - az MSZOSZ, az Autonómok, továbbá a SZEF és az ÉSZT - a többéves hagyományok szerint az idén is együtt ünnepli a május elsejét Budapesten a Városligetben, követve ezzel a rendszerváltás után kialakult szokásokat - mondta az MTI-nek Szabó Enikő szakszervezeti kommunikációs tanácsadó. Ugyanakkor a Liga szerint nincs mit ünnepelni, míg a munkástanácsok központi ünnepet nem szervez, és nem tud együttműködni a 4 szakszervezeti tömörüléssel, azok kirekesztő politikája miatt.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke úgy vélte, hogy a május elseje most is azért aktuális, mint hajdan, azaz a munkavállalói érdekek kifejezésének koncentrált lehetősége. Az MSZOSZ első embere szerint a magyar munkavállalók többsége jelenleg többet dolgozik nyolc óránál, és teljesítményéhez képest alulfizetett. Így a régi május elsejék követelései ma is aktuálisak, például a háromszor nyolc, azaz a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás. Szerinte a városligeti ünneplésről most hiányzó szakszervezetekkel - ezek a Liga és munkástanácsok - akkor lehet majd ismét együtt ünnepelni, ha az együttműködés érték alapú lesz.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke úgy vélte, május elseje tartós érték és az nem függ a pillanatnyi körülményektől és nem függ a pártoktól sem.

Az Autonómok vezetője ugyanakkor hiányolta a jövőképet, amelyet a kormány még nem vázolt fel. Így szerinte nem tudható, hogy a munkavállalók által meghozott áldozatoknak milyen eredménye lesz. Borsik János szerint az Autonómok jelmondata, amellyel május elsejét ünneplik, azaz hogy "Felelősséggel az emberért" azért nagy jelentőségű, mivel a mostani társadalmi viszonyok, vagyis a bizonytalanság kikezdik a munkavállalókat és a családokat egyaránt.

A Liga Szakszervezetek kommunikációs szakértője, Fiedler Péter azt mondta az MTI-nek, hogy az általa képviselt munkavállalói érdekképviselet nem ünnepli május elsejét az idén, mert szerintük nincs ok ünneplésre, ugyanis a gazdaság helyzete ezt nem indokolja. Nagy a feketemunka aránya és száz munkahelyből nyolcvannál szabálytalanságot találtak a munkaügyi ellenőrzések során.

Emellett a Liga Szakszervezetek április 28-án, a munkahelyi balesetekben elhunytak és megsérültek emléknapján tartott konferencián emlékeztek meg május elsejéről.
Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke úgy vélekedett, május 1. nem vesztette el eredeti jelentőségét, de különböző más tartalmak is hozzáadódtak ehhez az ünnephez. Jelenleg már nemcsak a munkát, hanem a tavaszi megújulást is ünneplik ezen a napon az emberek. A szakszervezeti vezető azt tartotta nagyon fontosnak, hogy jelenleg Magyarországon az értékteremtő munkának nincs meg a becsülete és ezt kell helyreállítani. Ezért fontos számára, hogy a munkavállalói érdekképviseletek együttműködjenek lehetőségeik szerint.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy az általa képviselt szervezet nem tud olyan érdekképviseletekkel együttműködni, amelyek kirekesztő politikát folytatnak. Szerinte ugyanis mind az MSZOSZ, mind az Autonómok, mind a SZEF, mind pedig az ÉSZT kijelentette, hogy a munkástanácsokkal nem működik együtt a társadalom megerősítését szolgáló pénzalapok felhasználásában. Emellett sérelmezte azt is, hogy a társadalombiztosítás "megmentéséért" szervezett akcióban az említett szakszervezeti konföderációk nem működtek együtt a munkástanácsokkal. Ugyanakkor arról beszélt: május 1. baloldali értékeit elismerik, bár a munkástanácsok keresztény alapon áll. és csak regionális ünnepségeket szerveznek ezen a napon.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezetek Tömörülésének (ÉSZT) vezetője azt hangoztatta, hogy május elseje legnagyobb jelentősége abban áll, hogy az emberek összejönnek és megismerhetik egymás gondjait és rájöhetnek arra, hogy a legtöbb munkavállaló azonos problémákkal küzd. Kuti László úgy vélte, ezért az összefogásnak van a legnagyobb jelentősége és úgy gondolta, hogy mind a Liga Szakszervezetekkel, mind pedig a munkástanácsokkal a mindennapokban együttműködik a többi szakszervezet és hogy ki hogy ünnepel, ezért már nem is olyan fontos.
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Pertársaság létrehozására biztatja az orvosokat a kamara

Az Orvosi Kamara elnöke szerint az orvosokat, akik nem írják alá az új ügyeleti szerződést 5 millió forintig terjedő büntetéssel és a praxisjog... Teljes cikk

Jövőre meglesz az ötezredik milliárdos Magyarországon

2024 végére eléri az 5 ezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint felett rendelkeznek, a magyar dollármilliárdosok száma pedig... Teljes cikk