Megjelent: 12 éve

Százezerrel több hallgatót is taníthatna a hazai felsőoktatás

Az Oktatási Hivatal ellenőrzés után jóváhagyta a felsőoktatási intézmények kapacitásszámait. Jelenleg 489 ezer hallgatói férőhely van a magyar felsőoktatásban, az aktív hallgatói létszám pedig 380 ezer fő - jelentette be Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár szerdán, Budapesten.

Az Oktatási Hivatal helyszíni ellenőrzései során vizsgálta a személyi, infrastrukturális feltételeket, mint az informatikai ellátottság, a könyvtár felszereltség, nem vizsgálta azonban a Magyar Akkreditációs Bizottság hatáskörébe tartozó oktatói minőséget. A helyszíni ellenőrzést a hitéleti képzést kivéve minden képzési területen elvégezte az OH, összesen 47 intézménynél, 84 helyszínen folytattak vizsgálatot, 423 tanteremnél azt is megnézték, hogy képes-e annyi hallgatót befogadni, amennyit az intézmény jelzett.

A többi felsőoktatási intézmény esetében a vizsgálatot már korábban elvégezték. Bakonyi László, az OH vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felsőoktatási törvény alapján az ellenőrzést 2009-ben kellett volna lebonyolítani, de az intézmények kérésére előre hozták.

Az ellenőrzés során kirajzolódott, hogy a 489 ezer férőhelyből 15 ezret idegen nyelvű képzésre kívánnak felhasználni az intézmények. A gazdaságtudományi képzésben 102 ezer férőhely van, társadalomtudományi képzésben 42 ezer, a műszaki területen 55 ezer, a bölcsészképzésben 53 ezer, a jogi képzésben 38 ezer, az orvosi, egészségtudományi képzésben 34 ezer, a pedagógusképzésben 38 ezer, az agrárképzésben 23 ezer.

A hallgatói kapacitásszám azért fontos, mert az intézmények ez alapján "kapnak hallgatói létszámot", s tervezhetnek, alakíthatják stratégiájukat.

Edupress.hu / Origo
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezeket a szakmákat ajánlja a nyolcadikosoknak az Oktatási Hivatal

Az országos pályaorientációs kérdőívet 86 701 tanuló töltötte ki. Teljes cikk

Munkaruhát, veszélyességi pótlékot és 100 ezer forintos támogatást javasolnak a tanári szervezetek

A tanári szervezetek egyetértenek a járvány miatti szigorításokkal, de újabb javaslatokat fogalmaztak meg. Teljes cikk

További szigorításokat követel az oktatásban a Pedagógusok Szakszervezete

A szakszervezet javasolja, hogy az általános iskolák ötödik évfolyamától vezessék be a hibrid oktatást. Teljes cikk