Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Szeptember végéig igényelhetők a női mikrohitelek

A program célja egyrészt, hogy segítse azon női vállalkozásokat, amelyeknek a finanszírozása túl kockázatos vagy nem kifizetődő a kereskedelmi bankoknak, vagy nincsenek meg náluk a bankok által megkívánt mértékű jogi biztosítékok. Másrészt igyekszik segítséget nyújtani a hazai és uniós támogatások elnyeréséhez szükséges önrész biztosításához. Harmadrészt próbálja elősegíteni a szféra vállalkozóvá válását és az önfoglalkoztatását.

A konkrét célok között szerepel a női mikro- és kisvállalkozások megalakulásának ösztönzése; a kisvállalkozói szektor megerősítése, fejlődésük, növekedésük támogatása; fejlesztéseinek és beruházásainak ösztönzése a szektorba irányuló tőkeáramlással; a szektor számára nyújtott pénzügyi szolgáltatások bővítése és minőségének javítása; a mikro- és kisvállalkozások nagy- és multinacionális cégek beszállítójává válásának elősegítése; vállalati hálózatok létrejöttének elősegítése és támogatása; a gazdasági innováció támogatása; új munkahelyek teremtése.

A női mikrohitelprogram más konstrukcióktól függetlenül működik, így akár kereskedelmi banki hitelprogramok, EU-s és hazai pályázatok vagy más finanszírozási konstrukciók (például országos és egyéb helyi mikrohitelprogramok) mellett is alkalmazható. Egyedüli feltétel, hogy az egyéni vállalkozó, egyéni cég, mezőgazdasági őstermelő vagy szellemi szabadfoglalkozású személy nő legyen, illetve, hogy a gazdasági társaságot (vagy egyéb, regisztrációhoz kötött gazdasági tevékenységet folytató szervezet vagy vállalkozás esetében) nő vezesse vagy legalább 50 százalékban birtokolja.

A hitel beruházási célra és forgóeszköz-vásárlásra egyaránt szabadon felhasználható. A kölcsön futamideje hattól 96 hónapig terjedhet, türelmi ideje legfeljebb hat hónap, és csak tőketörlesztésre adható. Amennyiben az illetékes hvk másként nem rendelkezik, a hiteltörlesztések havonta esedékesek.

A női mikrohitelprogramról bővebb információ a www.hungarian-microfinance.hu honlapon olvasható. A pályázati dokumentumok letöltése, valamint a digitális vállalkozásfejlesztési hálózathoz csatlakozott megyei vállalkozásfejlesztési központok számára interneten történő online hiteligénylés beadása a www.microfinance.hu, valamint a www.mikrohitel.eu oldalakról lehetséges.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter