Megjelent: 5 éve

Szijjártó Péter és Fazekas Sándor távozásáról is szó volt a parlamentben

A brókerbotrányról, a dolgozói szegénységről, a reálbérekről, a feketemunkáról volt szó kedden az azonnali kérdések és válaszok órájában a parlamentben.

images

MSZP: a brókerbotrány aláássa a pénzügyi szektorral kapcsolatos bizalmat

Tóth Csaba (MSZP) a brókerbotrányból beszélt, amely szerinte aláássa a pénzügyi szektorral és felügyelettel kapcsolatos közbizalmat is. Az egyes tárcák és háttércégeik jelentős készpénzt és értékpapírt tartottak a Quaestornál - mondta, és felidézte: a kormányfő egy hete még nem tudta megmondani, pontosan mekkora közvagyont kezelhetett a cégcsoport. Joggal merül fel a kérdés, milyen megfontolásból bízták a közpénzt a cégcsoportra, kinek milyen rendszeres előnye volt az üzletkötésekből? - firtatta.

Lázár János közölte: 2002 és 2010 között 300 milliárd közpénz bíztak brókercégekre, ebből 4,8 milliárd jutott a Quasterhoz. Arra bíztatta a képviselőt, hogy nézzen utána, miért kellett ennyi közpénzt brókerekre bízni állami pénzügyi műveletekre. Önök kockáztattak, ugyanakkor a külügyi tárca az állampapírokat visszakapta, s kamat azért nem jár, mert egyoldalúan mondta fel a szerződést. A nagybefektetők sorsáról a kárvallottaknak, a kormánynak, a nemzeti banknak és minden érintettnek - így a Quaestornak is - közösen kell döntenie, és a felelősséget viselnie - fogalmazott.

MSZP: távozzon Szijjártó és Fazekas!

Harangozó Tamás (MSZP) a brókerbotrány, a Quaestor-ügy kapcsán sürgette a kárt szenvedett ügyfelek azonnali kártalanítását, az MSZP ezzel kapcsolatos javaslatának elfogadását. Szerinte ha mindez a szocialista kormányok alatt történt volna, akkor "a Jobbik és a Fidesz összefogásával már lángolna Budapest".

Elmondta, a két érintett kormánytag, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter politikailag már megbuktak. A kérdés az, hogy jogilag mikor vonják felelősségre őket - firtatta, egyben a két miniszter lemondását sürgette.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint biztos nyelvbotlás volt, hogy az ellenzéki képviselő a Buda-Cash ügyfeleiért nem aggódik. Azt kérdezte, miért csak a Quaestor 31 ezer ügyfeléért aggódik, talán csak nem azért, mert a Buda-Cash-ügy ezer szálon köthető a MSZP-hez?

Jelezte, hogy a Quaestor kisbefektetőinek pénzét - hatmillió forintig - kifizeti a Befektető-védelmi Alap. Szóvá tette, hogy a két minisztert egymással teljesen ellentétes magatartás miatt akarják lemondatni.

LMP: csökkenteni kell a dolgozói szegénységet

Schiffer András (LMP) elmondta, múlt héten a dolgozói szegénység csökkentése érdekében egyeztetést kezdeményeztek a pártokkal, az LMP-nek pedig vannak javaslatai is. A nettó minimálbér érje el legalább a létminimum szintjét; vezessék be a többkulcsos adórendszert; a családi adókedvezmény a felsőoktatásban tanuló gyermek 24 éves koráig járjon; a közszférában legyen béremelés - ismertette ezeket. Hozzátette: javasolják az alapvető, helyben termelt élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését.

Czomba Sándor, a nemzetgazdasági tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkára úgy fogalmazott: azzal talán a képviselő is egyetért, hogy a szegénység ellen úgy lehet küzdeni, ha több munkahely van. 23 éve nem dolgozott annyi ember Magyarországon, mint most, döntő többségük a versenyszférában dolgozik - mutatott rá. Hozzátette: az utóbbi négy évben csaknem 11 százalékkal nőtt a fizetések reálértéke családi adókedvezménnyel, kedvezmény nélkül 5,2 százalékkal.

Reményét fejezte ki, hogy a gazdaság teljesítőképességének növelésével lehet majd a béreket emelni.

LMP: mikor kapnak béremelést a pedagógusok munkáját segítő munkatársak?

Az LMP-s Ikotity István arról beszélt, hogy a pedagógusok munkáját segítő munkatársak jövedelme 2008 óta nem változott. Azt kérdezte, hogy valóban csak a szeptemberre ígért egyszeri béren kívüli juttatásra telik csupán, s ebből kimaradnak-e az óvodában dolgozók. Azt firtatta: az érintettek mikor kapnak valódi, érdemi béremelést.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára válaszában kifejtette, hogy a legnagyobb csoportot képviselő pedagógusok érezhető béremelést kaptak és kapnak, szeptember 1-jétől pedig kiterjed az életpályamodell és illetményemelés azokra is, akik pedagógus végzettséggel rendelkeznek, de nem abban a munkakörben dolgoznak. A pedagógus végzettséggel nem rendelkezőkkel folyamatosak a tárgyalások, s idén nekik is szeretne a kormány plusz juttatást adni - tette hozzá.

Az LMP a "garázsvarrodákról"

Az LMP-s Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy a hírek szerint egyes "garázsvarrodákban" 10-15 varrónőt is foglalkoztatnak feketén fillérekért. Ezzel összefüggésben azt sürgette, hogy mindenki, aki dolgozik, legalább a létminimumot keresse meg.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt válaszolta, hogy a feketefoglalkoztatás a hatóságok dolga. Ami fontos - mondta -, hogy a szegénység elleni küzdelem leghatékonyabb módszere, ha nem segélyt, hanem bért fizetnek.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rendkívüli ülésen emelhetik meg a bírók és az ügyészek fizetését

Rendkívüli ülést tart kedden az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére, hogy határozzon arról a jogszabályról, amelyet a köztársasági elnök... Teljes cikk

DK: vissza kell állítani a nyugdíjszámításnál a svájci indexálást

A Demokratikus Koalíció ismételten arra szólította fel a kormányt, hogy a nyugdíjak kiszámításakor újra alkalmazza a svájci indexálást. Teljes cikk

A minisztérium szerint átlagosan 30 százalékos béremelés jár a szakképzésben dolgozó pedagógusoknak

A szakképzés erősítése részeként a kormány kiemelt megbecsülést és kiemelt bérezést kíván biztosítani a szakképzésben dolgozó... Teljes cikk