Szlovákia bekeményít a feketemunkásoknál "/>
Megjelent: 11 éve

Szlovákia bekeményít a feketemunkásoknál

A feketemunkáért kiszabható büntetés alsó határának egységesítését tervezi a szlovák szociális és munkaügyi minisztérium: minden rajtakapott munkaadónak legalább kétezer eurót kellene fizetnie - írja az Új Szó szlovákiai magyar napilap.

A Munkaadók Országos Uniója (RÚZ) tiltakozik az egységes minimális büntetés bevezetése ellen. „Támogatjuk a feketemunka elleni küzdelmet, de szerintünk különbséget kell tenni a kis- és nagyvállalkozók között” - jelentette ki Marián Jusko, a RÚZ elnöke.

A minisztérium szerint határozottan kell fellépni a feketemunka ellen. „Eljött az idő, hogy olyan bírságokat határozzunk meg, amelyek elrettentik a munkaadókat attól, hogy ilyen praktikákat alkalmazzanak” - mondta Emília Krsíková, a munkaügyi minisztérium államtitkára. A tárca már a bírságokból származó megnövekedett bevétellel is számol. „Ha a munkaügyi hivatalok az ellenőrzések során csak 300 büntetést szabnak ki az alsó büntetési határon, a kiszabott büntetés összege 600 ezer euró lesz, ami 85 százalékkal magasabb, mint a jelenlegi szint” – írja a minisztérium az indoklásban.

A másik munkaadói szövetség, a Munkaadók Szövetségeinek és Társulásainak Egyesülete (AZZZ) egyetért a minisztérium javaslatával, Milan Chúpek alelnök helyénvalónak tartja a bírságok javasolt szintjét.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter