Megjelent: 11 éve

SZMM: diákmunkát törvényesen!

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a nyári szünidő idején kiemelten fontosnak tartja a fiatal munkavállalók foglalkoztatásának ellenőrzését, a fiatal munkavállalókra vonatkozó speciális szabályok érvényesülését - erről Simon Gábor, a tárca államtitkára beszélt a 2008. július 18-i kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

images

images

A minisztérium irányítása alatt álló Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség akcióellenőrzéseken vizsgálja mind a diákszövetkezetek által foglalkoztatott, mind az egyénileg alkalmazott tanulók munkavállalásának körülményeit a kereskedelemben, a vendéglátásban, az építőiparban, a mezőgazdasági idénymunkák idején és a különböző rendezvényeken. A felügyelők több társhatósággal is együttműködnek, így a szórólaposztó diákokat a rendőrséggel közösen ellenőrzik.

A diákok foglalkoztatása nyáron leginkább a mezőgazdaságban, illetve a szórólap- és üdítőosztás terén gyakori. A munkáltatók saját terméküket, üzletüket reklámoztatják velük. Ilyen esetekben a várható nyereség elérése az elsődleges szempont, nem pedig a munkavállalók munkajogi védelmének megteremtése. Annyi változás következett be a szórólaposztás technikáját illetően, hogy a diákok már nem lépnek le a közútra, hanem a járdaszigetről végzik a munkát. Vannak pozitív példák is, így egy debreceni ellenőrzés alkalmával az iskolaszövetkezet alkalmazásában három fiatal osztott szórólapot. A felügyelők nem tapasztaltak szabálytalanságot, a diákok nem az úttesten dolgoztak.

Gyermekmunka Magyarországon

Az illegális gyermekmunka nem jellemző jogsértési forma Magyarországon. Ugyanakkor fontos feladat a gyermekeket dolgoztató munkáltatók feltárása, hiszen a gyermekmunka súlyos jogsértésnek számít és szinte minden esetben más jogsértésekkel - például feketemunkával - párosul. Ezekben az esetekben a munkavédelmi szabályok figyelmen kívül hagyása, vagyis a fiatalok veszélyeztetésének kockázata is fennáll.

Gyermekmunkáról csak a helyszíni munkaügyi ellenőrzés során, tettenéréssel szerezhetünk tudomást, hiszen nem készül munkaszerződés, a munkavállalóról nem vezetnek nyilvántartást. A felderített esetek főként az építőiparban és a mezőgazdaságban fordulnak elő. 2008-ban a munkaügyi felügyelők eddig 10 gyermekkorú munkavállalót találtak 6 különböző munkáltatónál. Legutóbb Máriakálnokon gombaszedésen dolgozott két 14 éves gyermek, de a Nagykanizsa közelében az autópálya-építkezésen például egy 13 éves gyermeket is foglalkoztattak, Mocsa község külterületén pedig egy szőlőben négy 14 éves és egy 13 éves gyermek végzett mezőgazdasági munkát. Tavaly 18 munkáltatónál 22 gyermek, 2006-ban 13 munkáltatónál 27 gyermek munkavégzésére derült fény a vizsgálatokon. A tényleges jogsértések száma nyilvánvalóan magasabb lehet. A gyermekmunkáról a Magyar Köztársaság kormánya meghatározott időszakonként jelentést készít a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet felé.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter