Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Szolnoki citromsavgyár: állami támogatás és több száz új állás

A milliárdos állami támogatásból felépülő citromsavgyár megépítése után mintegy 350 embernek biztosítana munkát.

images

Egy hónapon belül megkapja a tervezett szolnoki citromsavgyár felépítéséhez szükséges állami támogatást a kínai-magyar BBCA Szolnok Biokémiai Zrt. - tartalmazza a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat.

Az üzleti alapon történő tulajdonszerzés érdekében a kormány felhívja az állami vagyon felügyeletéért felelős minisztert, hogy azonnal tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Így egyebek mellett a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. útján szeptember 30-ig folytasson tárgyalásokat a kínai befektető partnerrel és a beruházás értékének felülvizsgálatát követően biztosítsa a megvalósításhoz szükséges önrész-hányadot legfeljebb 2,5 milliárd forint értékben.

A határozat szerint október 15-ig az MFB Zrt. saját forrásából az önrész hányadot legfeljebb 49 százalék mértékig kiegészítheti, amennyiben a beruházás érdeke és az üzleti szempontok ezt indokolják.

Felhívja egyúttal az államháztartásért felelős minisztert, hogy a tulajdonszerzéshez és az önrész-hányad biztosításához szükséges költségvetési forrás biztosításáról ugyancsak 2012. október 15-ig gondoskodjon.

A Szolnoki Ipari Park és Logisztikai Szolgáltató Központ Kft.-t irányító Andrási Imre a döntésről az MTI-nek hétfőn jelezte: az állami tulajdonrész és pénzügyi szerepvállalás részleteit meghatározó tárgyalások még nem kezdődtek el a felek között.

Az ügyvezető igazgató idén júniusban közleményben cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint veszélybe került a megyeszékhelyre tervezett citromsavgyár-beruházás. Hangsúlyozta, hogy az eredeti szándékot illetően nincs semmilyen változás, a kínai beruházó BBCA Group Szolnokon képzeli el a citromsavgyár jövőjét, a fejlesztés pedig továbbra is bírja a magyar kormány támogatását.

Az MTI korábban beszámolt arról, hogy a mintegy 20 milliárd forintos beruházásról 2011 májusában állapodott meg Ven Csia-pao kínai miniszterelnök és Orbán Viktor.

A felek között létrejött szándéknyilatkozat aláírásakor elhangzott: a gyár megépítésének egyik alapfeltétele, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kiemelt állami beruházásként kezelje a fejlesztést. Tavaly ősszel megalakították a beruházás megvalósítóját, a kínai-magyar vegyes vállalatot is.

A tervek egy évi 60 ezer tonna citromsavat készítő gyárról szólnak, amely 20 hektáron épülne fel a Szolnoki Ipari Parkban. A beruházás összköltsége 90 millió dollárt tenne ki. Megépítése után mintegy 350 embernek biztosítana munkát, míg további 500 ember az alapanyag-ellátás és a szállítás területén jutna pénzkeresethez.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szeptembertől újra hadrendbe állhat a nagykátai térség egyik legjelentősebb munkáltatója

Szeptembertől ismét termelhet Nagykáta térségének egyik legjelentősebb munkaadója, a CG Electric Systems Hungary Zrt., ha eredménnyel zárulnak a... Teljes cikk

Szegeden 716 millió forintból 17 munkahelyet is létrehoz a Florin

Uniós és hazai támogatással, több mint 716 millió forintos beruházással bővíti termelési kapacitását és szegedi telephelyét a vegyipari... Teljes cikk

12 dolgozó kapta el a koronavírust egy szlovákiai üzemben

Az üzemet bezárták, a dolgozók karanténba kerültek. Teljes cikk