Megjelent: 11 éve

Sztrájk: így jutnak munkába a dolgozók

A BKV-sztrájk okozta munkába járási nehézségeket a cégek más-más stratégiával próbálják meg kezelni. Valahol a munkaadó kifizeti a taxit. Akadt munkahely, ahol a főnök maga vette fel az alkalmazottakat autójával. Voltak olyan munkaadók is, akiket nem érdekelte, ki hogyan jut be. Néhány pillanatkép munkavállalóktól.

Egy multinacionális vállalatnál dolgozó fiatalember elmondta, munkáltatója lazán kezeli a sztrájk alatt a munkaidőt. "Akinek van laptopja, az dolgozhat otthon, vagy lehet kivenni fizetés nélküli, esetleg normál szabadságot. Azt is felajánlották, hogy akik egy irányban laknak és nehézkes a hazajutás, azok csoportosan rendelhetnek taxit is és a cég fizeti a költségeket. Igazából mióta a sztrájk tart, mindenki úgy jön-megy, ahogy akar és ezt egy kicsit ki is használják a kollégák és én is. Még aki metróvonalnál lakik, és gond nélkül bejöhetne időre, az is később jön be dolgozni és ráfogja a sztrájkra. Nem ellenőrzi senki, hogy ki honnan jár dolgozni, mindenki azt mond, amit akar. Valószínűleg a cég hozzáállása annak tudható be, hogy túl vagyunk az éves záráson, ezért most nem szorítanak annyira a határidők" - magyarázza.

Nem ennyire rugalmas és segítőkész az alkalmazottaival az egyik légitársaság, akiknek az irodája Vecsésen található - tudtuk meg az egyik dolgozótól. "Nem kapunk semmilyen segítséget a főnökségtől, hogy könnyebben be tudjunk menni dolgozni. Kisbusz visz minket a metró végállomásától az irodáig, de ez így van minden átlagos hétköznapon is, akinek pedig problémát jelent eljutnia a lakhelyétől a metróig, az magára van utalva: a cég nem ajánlott fel sem taxit, sem pedig más egyéb megoldást. Ha pedig valaki elkésik, akkor azt most is ugyanúgy le kell dolgoznia, mint máskor."

A főnök fuvarozza a dolgozókat

Áron egy dunaharaszti logisztikai vállalatnál dolgozik, őt és kollégáit a főnök vitte ma dolgozni. "Két főnök van, akik autóval járnak munkába, ők szedték össze az embereket valamely metrómegállóban, vagy aki nem tudott odáig sem eljutni, a lakásánál. Azt mondták a vezetők, hogy a munka nem állhat le, ezért inkább ráköltenek pár ezer forintot pluszban a benzinre." Belső szervezkedéssel több munkahelyen is találkoztunk: ilyenkor a dolgozók útvonaltervet készítenek és egymást veszik fel autóval.

Megegyezés a taxisokkal

Egy távközlés és elektronikai szektorban működő vállalatnál is rászánják a plusz költséget arra, hogy a fontosabb munkakörben dolgozókat ne kelljen nélkülözni. "A cégvezetés leszerződött egy taxis társasággal, hogy felvegyék és bevigyék a dolgozókat, akik a minimális szolgáltatás ellátásához szükségesek, mert mindenki transzportálására nincs pénz" - mondta a vállalat egyik alkalmazottja.

Zéró tolerancia

Akad olyan munkáltató is, aki egyáltalán nem mutat toleranciát a BKV-sztrájk ideje alatt. "Aki ezekben a napokban elkésik, azt nem szúrják le annyira, mint máskor, de azért most sem marad szó nélkül a dolog. Egyébként, amikor kiderült, hogy sztrájk lesz, akkor külön nyomatékosították, hogy mindenki induljon el időben és legyen bent pontosan az irodában, ehhez azonban semmiféle segítséget nem nyújtottak. Ráadásul ez pont egy olyan munkahely, ahol néhány napig tökéletesen megoldható lenne, hogy az emberek otthonról végezzék el a feladatokat" - panaszolta egy online gazdasági magazin újságírója.

Dorofejev Tamara
monster.hu


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter