Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Sztrájkoltak az olasz diplomaták

Szerte a világon sztrájkoltak hétfőn az olasz diplomaták a Silvio Berlusconi kormánya által bevezetett költségvetési megszorítások ellen tiltakozva, amely szerintük "romba dönti" országuk diplomáciáját.

A megmozdulás érintette a Farnesinát - ami az olasz külügyminisztérium székhelye Rómában - és Olaszország 325 külföldi képviseletét (nagykövetségeket, konzulátusokat, kulturális intézeteket) is - közölte a diplomáciai dolgozók legfőbb érdekvédelmi szervezete, a Sindame, hozzátéve, hogy a tagság kilencven százaléka csatlakozott a sztrájkhoz.

Nagy tömegben csatlakoztak a tiltakozáshoz - hangsúlyozta a szakszervezet elnöke, Cristina Ravaglia. - Teljes nagykövetségek, mint a berlini is, maradtak zárva - tette hozzá az érdekvédő.

A Sindame szerint a minisztérium működéséhez szükséges források elvonásából egyenesen következik a Farnesina összeomlása, ez pedig egy olyan folyamatot idézhet elő, amely tönkreteheti Olaszországot.

A sztrájk azt a konferenciát előzte meg, amelyet kedden és szerdán tartanak az olasz nagykövetek a Farnesinában, és éppen aznapra hirdették, amikor Franco Frattini olasz külügyminiszter az európai uniós diplomáciai szolgálat születésénél bábáskodott Brüsszelben.

A 24,9 milliárd eurós megszorítási csomag három évre befagyasztaná a köztisztviselők bérét, és tíz százalékkal csökkentené a tárcák (így a külügyminisztérium) költségvetését. Múlt héten Berlusconinak és Frattininak, valamint Giulio Tremonti gazdasági miniszternek küldött levelében az olasz diplomácia "krémje" annak a félelemnek adott hangot, hogy "fokozatosan ellehetetlenítik a minisztérium működését". Frattini szerint is vannak "abszurd szabályozások" a kormány tervezetében, ilyen például a fizetésemelés nélküli előléptetés.

A megszorító intézkedésektől Róma azt várja, hogy megnyugodjanak a piacok, és a 2009-es 5,3 százalékról a GDP 2,7 százalékára csökkenjen az államháztartási hiány 2012-re. Olaszország egyébként hatalmas adósságállományt is felhalmozott, amely a GDP 118,4 százalékára rúg.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter