Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Támogatják a munkaadók a tervezett rendkívüli intézkedéseket

Egyetértenek a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bejelentett rendkívüli, átmeneti intézkedésekkel az MTI által megkérdezett munkaadói szervezetek.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerdán elmondta, hogy ők már a válság előtt azt javasolták, hogy a közszférában (közalkalmazottak és köztisztviselők) nominális szinten kell tartani a béreket. A VOSZ a kormányfő erre vonatkozó javaslatait helyesnek tartja, és egyetért vele - hangsúlyozta Dávid Ferenc. Elfogadhatónak tartják azt is, hogy 2009-ben a 13. havi nyugdíj csak az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltőknek járjon, és ennek összege ne haladja meg a 80.000 forintot.

A VOSZ főtitkára hozzátette: a tervezett intézkedések világos, a jövőbe mutató, a takarékos állam követelményét is megtestesítő lépések, amelyeket a lakosság számára érthetően kommunikáltak. Dávid Ferenc hangsúlyozta, hogy véleményük szerint ez csak az első lépés, a továbbiakban a nagy elosztó rendszerek átgondolására van szükség. A VOSZ ezért arra inspirálja a többi munkaadói szervezetet és a kormányt is, hogy minél előbb kezdjenek egyeztetéseket a nagy elosztó rendszerek megváltoztatásának lehetőségeiről, mert ez elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország egy új növekedési pályára kerüljön. A főtitkár hangsúlyozta: az IMF-hitel nem mentesít a gondolkodás felelőssége és az átalakítás kötelezettsége alól.

Ungvárszki Ágnes, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének közgazdasági igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy egyetértenek a bérek befagyasztásával, bővebben később, az egész csomag ismeretében kívánnak nyilatkozni.

Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) alelnöke az MTI kérdésére kiemelte: egyetértenek minden olyan megoldással - így a kormány tervezett intézkedéseivel is - amely a jelenlegi körülmények között a gazdasági és a pénzügyi válság hatásainak kivédését, illetve a stabilitást, és a bizalom megerősítését szolgálja. Hozzátette: ugyanakkor véleményük szerint a jelenlegi intézkedések csak a "tűzoltást" szolgálják, és el kell gondolkodni további reformlépéseken annak érdekében, hogy az állami megtakarítások eredményesek legyenek.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghosszabbodik a hitelmoratórium a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számára

A háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot bizonyos társadalmi csoportok esetében 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják -... Teljes cikk

Ismét 4,5 millió felett van a foglalkoztatottak száma

Július óta folyamatosan csökken a munkanélküliek száma - derül ki a KSH adataiból. Teljes cikk

Orbán Viktor: ismét munkaerőhiányra kell felkészülni

A miniszterelnök szerint a külföldiekre alapozott budapesti turizmus szenvedni fog. Teljes cikk