Megjelent: 13 éve

Tedd magad hasznossá a szakmai gyakorlat során!

A kötelező szakmai gyakorlat lehet nyűg, de használhatod eredményesen is az időd. Rajtad múlik, hiszen kánikula ide vagy oda, a munkahelyeken az élet megy tovább a nyári hónapokban is.

images

images

A szakmai gyakorlatnak akkor veheted igazán hasznát, ha meg tudod figyelni, mit és hogyan tesznek az eredményes szakemberek. A "válluk felett" átkukucskálva, a különféle döntések hátteréről megkérdezve vállalhatsz egyre összetettebb feladatokban is részt.

Legyen a cél egy saját projekt
A szakmai gyakorlat legmutatósabb eleme lehet, ha saját "mini-projektet" tudsz megvalósítani a cégnél töltött idő alatt. Ehhez szükség lesz az előbb említett körültekintő elemzésre, megfigyelésre. Ezután vállalkozhatsz arra, hogy kidolgozz egy modellt, ami működhet a fogadó cég keretei között is. Nem jelenti ez természetesen azt, hogy a már meglevő rendszerek felforgatására vállalkoznál, vagy ennek elfogadását erőltetnéd. Kérd meg például a logisztikáért felelős munkatársat, ellenőrizze, hogyan lehetne az alkatrész-beszállításra és termelésre, ütemezésére kigondolt tervedet a gyakorlatba átültetni. Az sem gond, ha ők is pontosan így csinálják. Lényeg az, hogy törd a fejed, és próbáld meg megérteni, hogyan történnek a dolgok. Nem kizárt, hogy néhány apróbb ötletedet hasznosnak találják.
Mondjuk a HR osztályon dolgozva kigondolhatod, hogyan lehetne eredményesebbé tenni a munkatársak képzési programjait. A távoktatási formák, számítógépes képzési lehetőségek és csoportos találkozást biztosító programok ötvözését a korábban használt módszerektől eltérően is bevethetnék.

Az, hogy a cég vevő lesz-e az ötleteidre, rejtett tényezőtől is függhet
Számolnod kell azzal, hogy legtöbbször nehézkes a változtatás egy már működő rendszer átalakítása. Ugyanakkor az agytorna hasznos lehet számodra és mentorod számára is. Mindketten belevihetitek a modellbe tapasztalataitokat. Te azt, amit az iskolapadban tanultál, mentorod pedig azt, amit a mindennapi életben tapasztalt. Sokszor az elméletben alaposan átgondolt, jó ötletek olyan hétköznapi apróságokon buknak el, amelyekre diákként nem gondolunk. Mondjuk azon, hogy az említett képzési programhoz nem lehet összetrombitálni minden értékesítéssel foglalkozó munkatársat, mert az utazáshoz szükséges idő levonása után nem maradna elég időkeret a megvalósítandó képzéshez. Emiatt esetleg az eredeti központi képzést érdemes lenne szétdarabolva, területi bontásban kínálni - hogy tovább fűzzük az előbbi példát.

A gyakorlat alatt nem csak tanulhatsz
A szakmai gyakorlat egyik - kimondott - célja, hogy kipróbáld elméleti tudásod. Tippeket és ötleteket szerezz, hogyan és mit érdemes mélyebben is tanulnod a képzés hátralevő idejében. De a gyakorlatszerzés mellett a kapcsolatok építése is lehet célja a cégeknél töltött időnek. Ha sikerül belopnod magad a kollégák szívébe, ötleteiddel, kérdéseiddel kapcsolódni a munkájukhoz a foglalkoztatási kilátásaid is reményteljesen alakulhatnak. Ahhoz természetesen kell némi szerencse is, hogy a diplomád átvételekor legyen módja a cégnek a személyi állomány bővítésére gondolnia, és fogadjanak.
Mindenképpen hasznos lehet számodra, ha az önéletrajzodban az előbb említett apró projektekről tudsz írni, és nem csak arról számolsz be, hogy három-négy héten át kávéfőzéssel és fénymásolással foglalkoztál a nagynevű cégnél

Ha két hét után sem történik semmi
A gyakorlat alatt mindig apróbb feladatokkal indul a munka. Ha azonban a második hét után is csak a fénymásolás és telefonok felvétele a feladatod, akkor alaposan nézz körül. Milyen feladatokat lehetne elvégezned, hol vennék a hasznod? Keresd a kihívásokat. Nyugodtan felhívhatod a mentorod figyelmét arra, hogy azért érkeztél, hogy tanulj valamit. A nagyobb cégeknél esetleg olyan nagy a hajtás, a stressz hogy a mentorok szinte elfeledkeznek védenceikről. Különösen hasznos lehet, ha ilyenkor magad jelentkezel a feladatért. Néhány barátságos kérdés, a segítség felajánlása minden esetben hasznos lehet. A munkatapasztalat célja végső soron az lenne, hogy megtaláld: mi jelenthet örömet számodra, ha egy hasonló profilú cég valamely beosztását megpályáznád. Ezt pedig csak akkor tudod meg, ha sok mindent kipróbálsz.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter