Megjelent: 13 éve

Tényszerű érveléssel kiharcolható béremelés

Akkor van jó esély a fizetésemelés kiharcolására, ha jól megy a cégnek, évek óta elmaradt a bérrendezés vagy a dolgozó valami látványosat tett le az asztalra. Nem mindegy azonban, hogyan kérünk időpontot, és miként vezetjük fel a kérést. Néhány tanács magasabb fizetésre váróknak.

images

A nagy multinacionális cégek általában év elején határozzák meg a dolgozói fizetésemelés mértékét. Ebben a szorzószámban benne van az infláció, a cég piaci helyzete, az egyéni teljesítmény és a szakma keresettsége. A legtöbb munkahelyen azonban nincs ilyen, részletekig kidolgozott rendszer a fizetésemelés. Itt nagyobb a szerepe az egyéni kezdeményezésnek.

"Fizetésemelés kérése előtt célszerű óvatos kérdésekkel utánajárni a HR-osztályon, hogy lehetővé teszi-e mindezt a cég éves bérkerete. Arra is ügyeljünk, hogy hiteles információforrásra alapozzunk, ne folyosói pletykákból szerezzük be ezeket az értesüléseket" - hívja fel a figyelmet Joó Zsuzsanna karriertanácsadó.

A fizetésemelés iránti igény jogosságát emellett több tényező is meghatározza - például a területen működő cégek bérviszonyai, a cég piaci és tőzsdei helyzete, mérete, kultúrája és a munkaerőpiac igényei. Bölcskei Mónika, a Be Wise Tanácsadó Kft. ügyvezetője azt is hozzátette: közép-, és nagyvállalatnál, nemzetközi cégnél dolgozóként, ahol az éves bérrendezésnek meghatározott rendszere van - legyen az inflációt követő, esetleg teljesítményalapú - akkor érdemes fizetésemelést kérni, ha az évek óta elmaradt. "Kisebb cégeknél több ok is állhat az elmaradás hátterében. Ez gyakran anyagi természetű, de előfordulhat az is, hogy a főnökök elfoglaltságai miatt nem kerül automatikusan terítékre a fizetésemelés kérdése. Ezekben a helyzetekben célszerű kezdeményezni."

Meeting vagy ebéd előtt ne keressük a főnököt

Nem mindegy azonban, mikor hozakodunk elő felettesünknek az elképzeléseinkkel. Ebéd vagy nagyobb meetingek előtt és után szinte gyakran süket fülekre talál kérésünk. Nem tanácsos előállni akkor sem, ha a cég rossz évet zárt, épp elesett egy nagyobb megbízástól vagy megrendült a piaci helyzete és több embert is elbocsátottak. Egy jól sikerült projekt lezárása után viszont már sikerrel járhat a kérés.

A teljesítményre hivatkozzunk, ne a szociális helyzetre

Milyen indokkal kérjünk időpontot? - teheti fel sok munkavállaló a kérdést. Semmiképpen se úgy harangozzuk be a beszélgetést, hogy fizetésemelést szeretnénk, de jelezzük körülbelül miről lesz szó. Lehet így felvezetni: "Szeretnék önnel a teljesítményemről, a jövőbeli karriertervekről beszélni, tanácsot kérni."

Ha már sikerült időpontot egyeztetni a nagy beszélgetésre, mindenféleképpen tartsuk szem előtt, soha ne szociális körülményeinkkel vagy előnytelen anyagi helyzetünkkel akarjuk meghatni a felettest. Arra sem kíváncsi a főnök, hogy mire kell a pénz. A vezetőket célratörően, precíz, számszerűsített, konkretizált eredményekkel lehet hatékonyan meggyőzni, hogy jogosan szeretnénk magasabb bért a munkánkért. Felhozhatjuk például érvként, hogy munkánk során 20 százalékkal növekedtek a cég bevételei, vagy a rendelkezésre álló két hét helyett egy hét alatt sikerült megvalósítani valamilyen projektet. A karrierjüket tudatosan építőknek ezért célszerű időről időre saját karriernaplóban rögzíteni a munkájuk során elért eredményeket, hogy alkalomadtán ne jöjjenek zavarba, ha rákérdeznek munkájuk konkrét sikerére.

Készüljünk B-tervvel

Egy budapesti cégvezetőtől megtudtuk, alkalmazottai spontán kérnek tőle fizetésemelést. A férfi meg is adja a kért összeget, ha a munkatárs munkája valóban több hasznot adott a cégnek. A vállalkozó azonban azt is hozzátette: komolytalanná válik az a vezető, aki havonta emel. Alkalmazottként nem árt azonban tudni: 10-15 százaléknál többet még jó teljesítmény esetén sem tanácsos kérni.

Érdemes B-tervvel is érkezni a béralkura, ugyanis előfordulhat, a fizetésben nem tud emelni a munkaadó. Joó Zsuzsanna megjegyzi, a béren kívüli juttatások bővítésével - például internethasználat, BKV-bérlet, utazási költségtérítés - is érhetünk el eredményt. "Egy kereskedelmi televízióban dolgozó szerkesztő hölgy jelezte felettesének, hogy nyelvtanfolyamra megy és mivel a munkája miatt szüksége lenne a képzésre, megoldható-e, hogy a cég fizesse a tanfolyamot. A rámenős hölgy megkapta a cégtől a képzés árát, ám ha nem jelezte volna ezt az igényt, saját zsebből kellett volna finanszíroznia a tanfolyamot" - hoz példát. Az alkalmazott megkérdezheti a főnöktől, mit kellene tennie azért, hogy több pénzt kapjon. Elképzelhető, hogy más, nagyobb felelősséggel járó munkakört ajánl, magasabb fizetésért.

Tippek a béremelés eléréséhez

Mérjük fel piaci értékünket és a cég jelenlegi helyzetét
Készüljünk B-tervvel. Mit kérhetünk, ha magasabb fizetést nem ad?
Ne úgy kérjünk időpontot, hogy "fizetésemelést szeretnénk"
Számszerű érvekkel, eredményekkel, tényadatokkal is támasszuk alá, hogy nagyobb jövedelmet érdemlünk
Az érvelésnél ne mások fizetésére hivatkozzunk
Ne kérjünk egyszerre 10-15 százaléknál nagyobb emelést
Évekig mozdulatlan bérnél érdemes megfontolni a váltás lehetőségét

Takács Gabriella

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter