Megjelent: 7 éve

Terjed a feketemunka - mi lehet a megoldás a munkaerő-piaci problémákra?

images

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke kiemelte: az munkavédelmi és munkaügyi felügyelet működésében alapvető változások álltak be, kevesebb szakemberrel, alacsonyabb hatékonysággal dolgoznak. A munkavállalók képviselője úgy látja, hogy a végrehajtó hatalom azt a kötelességét is rugalmasan kezeli, hogy törvényeket betartassa a munka világában. Ez pedig a feketemunka további térnyeréséhez vezet.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára is megerősítette, hogy nő a feketemunkások száma. Felhívta a figyelmet a gazdasági válságra, a 12 százalékos munkanélküliségre, a megkérdőjelezhető jogbiztonságra, a hektikus jogalkotásra, a növekvő munkáltatói terhekre, amelyek nyilvánvalóan a foglalkoztatási szabályok fellazulásához vezetnek. A munkáltatói terhek miatt ugyanis sok cég először a szürke, majd a fekete gazdaságba megy át.

Borsik János a magas munkanélküliséget, a gazdasági tevékenység visszaesését tartja a legnagyobb problémának. Úgy véli, új munkahelyeket nem lehet törvényekkel és "ráolvasással" teremteni, csak fejlődő gazdasággal, ehhez pedig kedvező befektetői klímát kellene teremteni.

Dávid Ferenc szerint a munkaerő-piaci problémákra a megoldás a termelő beruházások fejlesztése. Úgy véli, az államnak minden forrását - központi alapjait, európai uniós pénzeit, a kamattámogatáson és garanciák vállalásán keresztül - felhasználva olyan termelési központokat, nagy beruházásokat kellene létrehoznia, ahol a magyar munkavállalók tömegével foglalkoztathatók. A munkáltatók képviselője szerint tehát minden lehető pénzt, tőkét, eszközt az üzleti szférába kellene pumpálni.

Borsik János még megemlítette a reálbérek csökkenését és az új munka törvénykönyvét, amely révén könnyen, gyorsan és olcsón lehet a dolgozót felvenni és elbocsátani. A munkáltatói szervezetek szerint ugyanakkor a július 1-jétől hatályos új munka törvénykönyve korszerűbb, mint az előző. Míg az előző egy nagyvállalati Magyarországra volt szabva, addig az új több százezer mikrovállalkozás mozgásterét tágítja.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke nehéz bártárgyalásokra készül. - Jó lenne, ha a kormány nem mutyiban tárgyalna néhány kiválasztott emberrel a jövő évi bértárgyalásokról, hanem a kilenc munkáltatói érdekképviselet, valamint a hat szakszervezeti konföderáció képviselőivel - mondta Borsik János.

Magyar Televízió/Hirado.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter