Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Tiltakozik a Liga az elbocsátás miatt

A Liga Szakszervezetek felszólították a Tüke Busz Zrt. vezetését a pécsi helyi járatú autóbuszsofőrök tavaly decemberi demonstrációjával összefüggésben elbocsátott szakszervezeti vezető munkaviszonyának helyreállítására és az üzembiztonságról szóló egyeztetések megkezdésére.

A Liga hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Hofekker Ferencet, a Független Demokratikus Szakszervezet elnökét azért bocsátották el azonnali hatállyal, mert december 21-én több kollégájával együtt a buszok műszaki állapotára hivatkozva megtagadta a munkavégzést a baranyai megyeszékhelyen.

Aznap a buszsofőrök harmada nem vette fel a munkát. Hofekker Ferenc akkori tájékoztatása szerint azért, mert jelezni akarták a társaság felé, hogy nagyobb figyelmet és több pénzt kell fordítani a járművek karbantartására, javítására. Az akció következményeként több járat kimaradt a reggeli csúcsforgalomban.

Páva Zsolt polgármester vizsgálatot rendelt el a Tüke Busz Zrt.-nél, amelynek vezetése puccskísérletnek minősítette az esetet, és jelezte, jogi lépéseket kezdeményez a felelősök ellen. Árki Sándor vezérigazgató a munka megtagadásának valódi okát abban látta, hogy a sofőrök jelentős fizetésemelést és juttatásokat követelnek, amit a cég nem tud támogatni.

Árki Sándor azt állította, hogy mind a vállalat, mind a város vezetőit napokkal korábban "megfenyegették" a sztrájk szervezői és ötletadói, hogy "ha nem teljesül a béremelés, a buszok igen nagy számban fognak meghibásodni!"

A szakszervezeti elnök visszautasította, hogy a magasabb fizetések elérése miatt tagadták volna meg a munkakezdést. Azt mondta, mindössze azt szeretnék, hogy bérüket az infláció mértékével emeljék.

A Liga Szakszervezetek hétfői közleményükben úgy vélték: a munkáltató magatartása azért sem érthető, mert a szakszervezet többször is felhívta a vezetés figyelmét a rossz műszaki állapotokra, így a balesetveszélyre is. "A kirúgás nem válasz a buszok műszaki állapotára, és végképp nem válasz az utazóközönség aggodalmaira" - hangoztatták.

Hozzáfűzték: a piacgazdaságban minden vállalkozás alapja kell, hogy legyen a kiváló minőségű szolgáltatás, amelynek minimuma az üzembiztonság. "Amennyiben a buszvezetők nem csak saját testi épségük, de a rájuk bízott utasok biztonsága érdekében is tagadták meg a munkavégzést, nem kirúgást, hanem dicséretet érdemelnének, hiszen életeket mentettek" - jegyezték meg.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az emberek tízezreit érintő közszolgáltatás esetén végképp nem fenntartható az a munkáltatói hozzáállás, amely nem a problémák megoldására, hanem az azt jelzők "kiiktatására" irányul.

Hangsúlyozták: elfogadhatatlannak tartják azt a gyakorlatot, hogy a munkáltató a munkavállalói képviselőkkel való egyeztetés helyett az azonnali felmondás eszközéhez nyúl.

A Liga Szakszervezetek felszólították a Tüke Busz Zrt.-t "a helyzet minél gyorsabb és mindegyik fél számára megnyugtató rendezésére", valamint jogi segítséget ajánlottak a szakszervezet elnökének munkaviszonya helyreállításához.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk