Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Tiltakozik a Liga az elbocsátás miatt

A Liga Szakszervezetek felszólították a Tüke Busz Zrt. vezetését a pécsi helyi járatú autóbuszsofőrök tavaly decemberi demonstrációjával összefüggésben elbocsátott szakszervezeti vezető munkaviszonyának helyreállítására és az üzembiztonságról szóló egyeztetések megkezdésére.

A Liga hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Hofekker Ferencet, a Független Demokratikus Szakszervezet elnökét azért bocsátották el azonnali hatállyal, mert december 21-én több kollégájával együtt a buszok műszaki állapotára hivatkozva megtagadta a munkavégzést a baranyai megyeszékhelyen.

Aznap a buszsofőrök harmada nem vette fel a munkát. Hofekker Ferenc akkori tájékoztatása szerint azért, mert jelezni akarták a társaság felé, hogy nagyobb figyelmet és több pénzt kell fordítani a járművek karbantartására, javítására. Az akció következményeként több járat kimaradt a reggeli csúcsforgalomban.

Páva Zsolt polgármester vizsgálatot rendelt el a Tüke Busz Zrt.-nél, amelynek vezetése puccskísérletnek minősítette az esetet, és jelezte, jogi lépéseket kezdeményez a felelősök ellen. Árki Sándor vezérigazgató a munka megtagadásának valódi okát abban látta, hogy a sofőrök jelentős fizetésemelést és juttatásokat követelnek, amit a cég nem tud támogatni.

Árki Sándor azt állította, hogy mind a vállalat, mind a város vezetőit napokkal korábban "megfenyegették" a sztrájk szervezői és ötletadói, hogy "ha nem teljesül a béremelés, a buszok igen nagy számban fognak meghibásodni!"

A szakszervezeti elnök visszautasította, hogy a magasabb fizetések elérése miatt tagadták volna meg a munkakezdést. Azt mondta, mindössze azt szeretnék, hogy bérüket az infláció mértékével emeljék.

A Liga Szakszervezetek hétfői közleményükben úgy vélték: a munkáltató magatartása azért sem érthető, mert a szakszervezet többször is felhívta a vezetés figyelmét a rossz műszaki állapotokra, így a balesetveszélyre is. "A kirúgás nem válasz a buszok műszaki állapotára, és végképp nem válasz az utazóközönség aggodalmaira" - hangoztatták.

Hozzáfűzték: a piacgazdaságban minden vállalkozás alapja kell, hogy legyen a kiváló minőségű szolgáltatás, amelynek minimuma az üzembiztonság. "Amennyiben a buszvezetők nem csak saját testi épségük, de a rájuk bízott utasok biztonsága érdekében is tagadták meg a munkavégzést, nem kirúgást, hanem dicséretet érdemelnének, hiszen életeket mentettek" - jegyezték meg.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az emberek tízezreit érintő közszolgáltatás esetén végképp nem fenntartható az a munkáltatói hozzáállás, amely nem a problémák megoldására, hanem az azt jelzők "kiiktatására" irányul.

Hangsúlyozták: elfogadhatatlannak tartják azt a gyakorlatot, hogy a munkáltató a munkavállalói képviselőkkel való egyeztetés helyett az azonnali felmondás eszközéhez nyúl.

A Liga Szakszervezetek felszólították a Tüke Busz Zrt.-t "a helyzet minél gyorsabb és mindegyik fél számára megnyugtató rendezésére", valamint jogi segítséget ajánlottak a szakszervezet elnökének munkaviszonya helyreállításához.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter