Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 éve

Tízéves mélyponton a munkanélküliség az EU-ban

Közel tízéves mélypontra csökkent a munkanélküliségi ráta augusztusban az euróövezetben, az EU-ban pedig több mint tízéves mélyponton stagnált az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) hétfőn közzétett kimutatása szerint.

images

Az euróövezet 19 tagállamában augusztusban 8,1 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta, ami 2008 novembere óta a legalacsonyabb. Egy évvel ezelőtt, 2017 augusztusában 9,0 százalék volt az euróövezeti munkanélküliségi ráta. Az euróövezetben az adósságválság csúcsán, 2013 áprilisa és júniusa között 12,1 százalékon tetőzött a munkanélküliségi ráta, és bár ennél a mostani, 8,1 százalékos szint jóval alacsonyabb, még mindig meghaladja a 2007-2008-as pénzügyi világválság előtti év 7,4 százalékos átlagát.

Az EU 28 tagállamában 6,8 százalékon, 2008 áprilisa óta a legalacsonyabb szinten maradt a munkanélküliségi ráta augusztusban. Egy évvel korábban, 7,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta az EU-ban.
Augusztusban 16 millió 657 ezren voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 13 millió 220 ezren az euróövezetben. Az előző havihoz képest az EU-ban 114 ezerrel - ezen belül az euróövezetben 102 ezerrel - csökkent a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban 1 millió 921 ezres, az euróövezetben pedig 1 millió 419 ezres volt a csökkenés.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát augusztusban a Cseh Köztársaságban regisztrálták, 2,5 százalékost, a sorrendben következő Németországban és Lengyelországban pedig egyaránt 3,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta júliusban.

A legmagasabb munkanélküliségi rátát Görögországban regisztrálták, 19,1 százalékost (júniusi adat), illetve Spanyolországban 15,2 százalékost.
Magyarország esetében a júliusi a legfrissebb adat, 3,7 százalék, ami a negyedik legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az EU-ban.
Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban 3,9 százalékon állt a munkanélküliségi ráta júliusban és augusztusban is, 0,5 százalékponttal csökkent a tavaly augusztusi 4,4 százalékhoz képest.

MTI, fotó: pixabay
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter