Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Több ezer tanárt bocsátanak el nyáron

A nyár végéig országosan mintegy 15 ezer tanárt bocsátanak el- írja a Népszabadság. Csak a fővárosban ezer álláshely szűnik meg. Budapesten leginkább a szakközépiskolák pedagógusainak kell tartaniuk munkahelyük elveszítésétől - 19 szakképző intézményt zárnak be -, vidéken az általános iskolák felső tagozataiban tanítók félthetik leginkább állásukat.

Több ezer tanárnak nem lesz kellemes nyara. Az iskolabezárások-összevonások következtében nyár végéig összesen 15 ezer tanári állás szűnik meg, ráadásul azok sem járnak jobban, akik maradhatnak. Bár kötelezően két órával többet kell tanítaniuk, ezért nem kapnak pluszpénzt. Az idei tanév óta a heti két óra többletmunkát díjazás nélkül is elrendelheti a munkáltató.

Ebben ez évben elmaradt számukra a béremelés is, és reálkeresetük is csökkent - több mint 10 százalékkal. A kormány átképzési támogatással igyekszik javítani a helyzeten. Az elbocsátott pedagógusok az illetékes munkaügyi központoknál június 30-ig pályázhatnak a programra, amelynek keretében projektmenedzseri, nyelvi és informatikai képzéseken vehetnek részt.
Follow hrportal_hu on Twitter