Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Több ezren tüntettek Zágráb utcáin a megszorítások ellen

Több ezer ember vonult utcára csütörtökön Zágrábban, mert a kormány felmondta a közalkalmazottakra vonatkozó kollektív szerződést, és a közalkalmazotti szférát érintő megszorításokat tervez.

A kormány és a szakszervezetek májusban kezdtek tárgyalni a megszorításokról, amelyek leginkább az oktatásban és az egészségügyben dolgozókat érintő . A kormánynak többszöri nekifutásra sikerült megállapodnia az érintett szakszervezetek egy részével, de négy érdekképviselet nem volt hajlandó aláírni a dokumentumot, mert az nem szavatolja, hogy a gazdasági helyzet stabilizálásával a dolgozók visszakapják a megvont jogokat.

A kormány végül szeptember 19-én, háromhavi felmondási idővel bejelentette a szerződés felbontását - tájékoztatta a helyszínen az MTI-t az egyik tüntető, hozzátéve, hogy emiatt készek perelni is a kormányt.

Egy másik tiltakozó azt mondta, hogy az ország gazdasági helyzetére tekintettel lemondanának a béren kívüli juttatásokról, de attól tartanak, hogy a ledolgozott idő után járó bérpótlékot is megvonják tőlük, és ha nincs rá kormánygarancia, akkor ezt a jogot sem kapják vissza.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter