Megjelent: 8 éve

Több mint 2 milliárd esélyteremtő ösztöndíjakra

A hátrányos helyzetű, köztük roma fiatalok esélyteremtését célzó Útravaló-Macika ösztöndíjprogramra a kormányzat a következő tanévben több mint kétmilliárd forintot biztosít - közölte Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felzárkózásért felelős államtitkára.

Az ösztöndíjrendszer a fiatalokat az általános iskola 7-8. osztályától egészen a felsőoktatásig kíséri, a programban részt vevő mintegy 17 ezer diákot pedig ez idő alatt pedagógus mentorok segítik. Szeptembertől az ösztöndíjak összege emelkedik, a fiatalok tanulmányi eredményétől függően akár 14-15 ezer forint is lehet havonta. A középiskolai és érettségi pályázatok leadásának a határideje július vége, míg a felsőoktatásba való bejutást segítő pályázat a nyáron jelenik meg a www.emet.gov.hu oldalon.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a mostani Útravaló ösztöndíjprogram a 2005-ben indult "Macika" néven ismertté vált ösztöndíjrendszer folytatása, illetve annak megújítása. A korábbi elnevezés a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány rövidítése; a 2011 januárjában megszüntetett szervezet fő feladatát, a romaösztöndíj-program működtetését a Wekerle Sándor Alapkezelő vette át. Kovács Zoltán azt mondta, az Útravaló program a felzárkózáspolitika fontos elemévé vált, és eredményességét jelzi az is, hogy a legutóbbi OECD-jelentésben pozitívumként említették meg.

Arról beszélt, az ösztöndíjrendszer a tehetséges és hátrányos helyzetű fiatalok számára kínál kitörési lehetőséget, és a program szervesen kapcsolódik a többi felzárkózáspolitikai eszközhöz is, például a Gyerekesély-projektekhez.

Közölte, a rendszer "minőségi alapon" működik, ez azt jelenti, hogy azok maradhatnak benne, akiknek a tanulmányi eredménye nem romlik, illetve javul.

Az Útravaló ösztöndíjprogramnak több alprogramja van; ezek között egy a középiskolába jutást, egy másik az érettségi megszerzését, egy harmadik pedig a felsőoktatásba való bejutást segíti, a havi támogatás összege pedig - iskolától és tanulmányi eredménytől függően - 5 és 15 ezer forint között változik.

Kovács Zoltán emlékeztetett arra is, hogy az Útravaló programhoz kapcsolódóan - de nem annak részeként - mutatták be június közepén Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárral a hátrányos helyzetű fiatalok szakmaválasztását segítő ösztöndíjprogramot is, melyre a következő két évben ötmilliárd forintot fordítanak.

Az Országos Roma Önkormányzattal kötött megállapodás szellemében célul tűzték ki, hogy az ösztöndíjak lehető legnagyobb része érjen el a hátrányos helyzetű fiatalokon belül a romákhoz.

Elmondta, az önbevalláson alapuló adatok szerint idén a rendszerbe belépők több mint 60 százaléka roma származású. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy egy tavalyi ombudsmani állásfoglalás alapján lehetőség van arra, hogy a roma gyerekek önként nyilatkozatot tegyenek a származásukról.

Edupress, MTI  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kétmilliárd forinttal emelkedik a családi pótlékokra fordítható költségvetési keret

Rétvári Bence beszélt a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről is. Teljes cikk

Megszállják az ellenőrök az aquaparkokat, nyári táborokat is

A hatósági szakemberek hosszú ideje visszatérő vendégnek számítanak a nyári nyitás előtt álló kaland- és aquaparkokban. Az Innovációs és... Teljes cikk

Ingyenes informatikai kurzus indul nők számára

‍A kurzus részidős, így akár munka mellett vagy a kisgyermekkel otthon töltött idő alatt is elvégezhető. Teljes cikk