Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Több száz dolgozót rúgnak ki a könyvtárakból, múzeumokból is

Azonnali hatályú létszámcsökkentést rendelt el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) a hozzá tartozó közgyűjteményeknél és a művelődési intézeteknél, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) a lépés ellen nyílt levélben tiltakozott.

Az MTI megkereste a NEFMI sajtóosztályát, de egyelőre nem kapott választ arra, hogy a tárca milyen elvek szerint döntött a megszorításokról.

Az MTI birtokába eljuttatott dokumentum szerint az intézmények teljes bérköltségüknek húsz százalékát veszítik el. A KKDSZ szerint a dokumentum "egyen levél", minden intézmény vezetője ugyanazt a szöveget kapta kézhez.

A Réthelyi Miklós által aláírt levélben a többi között az áll, hogy a 2012-es költségvetési törvényjavaslat alapján a tárca azzal számol, hogy a NEFMI háttérintézményeinek létszám-előirányzatai 2012-ben csökkennek, valamint felszólítja az adott intézmény vezetőjét, hogy még az idén kezdje meg a létszámcsökkentést.

A KKDSZ elnöke, Földiák András az MTI-nek elmondta, hogy a hozzájuk eljuttatott adatok alapján úgy kalkulálnak, hogy a húsz százalékos elvonás az Országos Széchényi Könyvtár esetében mintegy száz, a Magyar Nemzeti Múzeum esetében csaknem 70, a Magyar Nemzeti Galériánál 45 dolgozó elbocsátásával jár, de munkatársai húsz százalékától lesz kénytelen megválni a Petőfi Irodalmi Múzeum is. A szakszervezet úgy tudja, a minisztérium az elbocsátásokhoz szükséges végkielégítések összegét sem bocsátja az intézmények rendelkezésére.

A szakszervezet nyílt levélben tiltakozik Réthelyi Miklós "jogilag is megkérdőjelezhető" intézkedése miatt és "súlyos hibának" tartják a kulturális megszorítást. Az MTI-hez eljuttatott levélben a többi között rámutatnak: az intézkedés révén "nemcsak a nemzeti örökség szellemi birtokba vételének a lehetőségei romlanak, de még a nemzeti kincsek puszta fizikai megőrzése is bizonytalanná válik".

A KKDSZ szerint az elbocsátásokkal járó "csekély megtakarítás" nem áll arányban a nemzeti örökség védelmében bekövetkező károkkal. "Követeljük, hogy a jelenlegi válság ideje alatt a szakmailag át nem gondolt kulturális beruházások helyett a kormány először a már meglévő intézmények megfelelő színvonalú alapműködését biztosítsa" - áll a levélben.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter