Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Tovább sztrájkolnak a TE Ganz-Röck Zrt. munkásai

Szombaton is folytatták a sztrájkot a kiskunfélegyházi TE Ganz-Röck Zrt. munkásai, akik élőfallal akadályoznák meg, ha a gyárból az elkészített termékeket a német tulajdonban lévő Alstom cég megpróbálná elszállítani; a TE Ganz-Röck Zrt. vezetői közül szombaton délig senki sem jelent meg a helyszínen.

Az Alstom cég rövid közleményt juttatott el az MTI-nek, mely szerint a Transelektro Ganz Rock (TEGR) gyárából elhozni kívánt berendezések az Alstom Power Németország tulajdonát képezik, amelyet az Alstom a két cég között létrejött szerződés szerint további megmunkálásra bocsátott a TEGR részére.

A közlemény szerint a társaság nem tesz mást, mint gyakorolja jogait saját tulajdonának visszaszerzésére.

A cég sajnálja, ami a helyi beszállítójával történt, "de elítéli azt a folyamatot, amelyben eszközként használják fel a munkavállalók és a TEGR menedzsmentje közötti feszültség megoldására".

Fórika Ibolya, az Alstom Hungary Kft. kommunikációs igazgatója a közlemény kiadása után az MTI-nek elmondta: a társaság rendelkezik a TE Ganz-Röck Zrt. vezérigazgatója által aláírt engedéllyel, mely arról szól, hogy a német cég a kiskunfélegyházi telephelyről elszállíthatja a megmunkált termékeket.

A kommunikációs vezető hangsúlyozta: a jogi helyzet tiszta, mert az elvégzett munkát a szerződés szerint kifizette az Alstom.

Fórika Ibolya szerint az Alstom Hungary mindent el fog követni, hogy békés úton jusson hozzá saját tulajdonához.

A kiskunfélegyházi cég közel száz dolgozója jött össze szombaton délig az üzem bejárata előtt, mert a német Alstom cég pénteken éjfél után el akarta szállítatni a TE Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárából a korábban elkészített termékeket, de a sztrájkoló munkások miatt erre nem került sor.

A feszültség a szállítást biztosító emberek és a munkások között szombaton délelőttre enyhült, a munkások és az újságírók bemehettek az üzemcsarnokba, ahol kötegelve, szállításra előkészített állapotban voltak a német cég termékei.

Molnár István, a sztrájkbizottság elnöke az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának szombaton elmondta: nem tudja mit lesz, de egyelőre a dolgozók kitartanak, és ha kell élőfalat alkotva védik az üzemüket.

Szombaton éjfél után pár perccel jelent meg az Alstom cég képviselője több erős testalkatú férfi kíséretében az üzem bejáratánál és megálltak. Az éjszaka is őrséget álló sztrájkolók értesítették egymást, és rövid időn belül 40-50 munkás érkezett a helyszínre. Az egyik gyári dolgozó megkísérelt bemenni az üzembe, de a biztonsági emberek nem engedték. A sztrájkolók az atrocitások elkerülése érdekében kihívták a rendőrséget, akik sokáig a helyszínen voltak, majd elmentek.

Az MTI megpróbálta elérni Ménes Istvánt, a TE Ganz-Röck Zrt. vezérigazgatóját, aki azt mondta: a kiskunfélegyházi rendőrkapitányságon van, de nem áll módjában nyilatkozni.

Az energetikai gépgyártásra és edénygyártásra szakosodott kiskunfélegyházi gyárban két éve csak késleltetve, hosszabb-rövidebb ideig tartott munkabeszüntetések után kapták meg elmaradt bérüket a dolgozók.

Amikor a TE Ganz-Röck Zrt. teljes kapacitással termelt, a társaság állandó alkalmazotti létszáma 370 körül volt, és rendszeresen 120 külsőst foglalkoztatott a Kiskunfélegyháza környéki településekről.

A TE Ganz-Röck Zrt. többségi tulajdonosa a Resonator csoport, a kisebbségi - 45 százaléknyi tulajdoni hányaddal pedig a Vegyépszer csoport.


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem... Teljes cikk