Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Tüntettek a villamosenergia-ipari dolgozók

Mintegy 250-en tüntettek a villamosenergia-ipari dolgozók ágazati sztrájkbizottságának felhívására szerdán délután két budapesti helyszínen, a francia és a német nagykövetség előtt - tájékoztatta Gál Rezső, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerdán az MTI-t.

images

A villamosenergia-ipari társaságok döntő többsége német és francia tulajdonban van. A sztrájkbizottság a számukra elfogadhatatlan befektetői magatartás ellen tiltakozott a tüntetésen, miután hónapokig nem sikerült aláírni a szociális- és bérmegállapodást a cégeknél.

A Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete, a Liga-Villamosenergia- és Hőenergia-ipari Szakszervezetek, valamint a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége által létrehozott sztrájkbizottság a tiltakozó akciókkal 7,5 százalékos béremelést és a szociális juttatásoknak az infláció mértékével való növelését szeretné elérni - mondta Gál Rezső -, hozzátéve, hogy az eredeti béremelési követelésük 9 százalék volt.

A munkaadók és munkavállalók 2008. január 10-én kezdték meg a bértárgyalásokat. A munkaadók utolsó ajánlata 6,25 százalékos béremelés és a szociális juttatások növelése volt. A 6,5 százalékos béremelés az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) által javasolt sáv közepét jelenti.

Az ágazaton belül a Magyar Villamos Művek (MVM) dolgozóival sikerült megállapodni. A csoportszintű bérmegállapodás 7,5 százalékos béremelést és a szociális juttatások reálértéken tartását tartalmazza.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter