Megjelent: 10 éve

Tüntettek, gyújtogattak a bangladesi sweatshopok munkásai

Ruhaipari munkások tízezrei tüntettek Bangladesben, néhány üzemet fel is gyújtottak és összecsaptak a rendőrökkel - írja az Origo. Az úgynevezett sweatshopok olyan zsúfolt, élhetetlen üzemek, amelyekben éhbérért dolgoznak a harmadik világbeli munkások, akik a nagy nyugati divatházak és fast fashion-boltok számára gyártják a ruhákat. Termékeiket szinte bármelyik Magyarországon is jelenlévő nemzetközi márkánál megtalálja. A munkások havonta körülbelül 8300 forintot visznek haza.

images

Havi százdolláros, 22 ezer forintos minimálbérért tüntettek Bangladesben textilipari dolgozók. A rendőrséggel történt összetűzés és gyújtogatás során több tucatnyian sérültek meg.

Április óta folynak a magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelő megmozdulások az ázsiai országban, miután Dakkában összeomlott egy varrodáknak is otthont adó plázaépület, amelyben több mint 1100 ember halt meg.

A mostani tüntetéssorozat harmadik napja tart, hétfőn már több mint kétszázezren vonultak utcára. Gazipúrban, ahol több száz ruhakészítő üzem működik, a rendőrség gumilövedékeket és könnygázt is bevetett a tiltakozók ellen, az összetűzésben több tucat tüntető és több rendőr megsebesült. Mintegy 300 varrodát elővigyázatosságból inkább be is zártak. Dakka Szavar nevű peremkerületében két üzemet fel is gyújtottak a dolgozók.

A szektor mintegy 3 millió munkásának nagy része havi 38 dollár körül keres. A szakszervezetek a minimálbér 100 dollárra emelését tűzték ki célul, a munkaadók viszont a gazdasági válságra hivatkozva legfeljebb 20 százalékos növelésre lennének hajlandók.

Bangladesben 4500 ruhaipari üzem és varroda működik. Az ágazat kivitele 27 milliárd dollárt tesz ki, vagyis az ország teljes exportjának 80 százalékát ez adja.

Origo.hu
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek