Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Új kamarai szolgáltatások exportőröknek

Bővítette a főleg kis- és középvállalkozások számára nyújtott exportsegítő szolgáltatásait a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

A kamara honlapján mostantól interaktív exportkalauz, 16 fontos, unión kívüli ország gazdaságát, pénzügyi és kereskedelmi szabályozását ismertető tanulmány, valamint a magyar cégek exportajánlatait lekereshető formában tartalmazó adatbázis segíti a külpiacokra lépésre készülő vagy az azokon tartós jelenlétre törekvő magyar vállalkozásokat - tájékoztatott kedden az MKIK.

A közlemény szerint az MKIK élénk nemzetközi tevékenységet fejt ki annak érdekében, hogy a kamarai tagvállalatok mind nagyobb mértékben vegyenek részt az országok közötti árucserében, a külföldi tőkebefektetésekben, valamint a korszerű technológiák és innovatív megoldások átadásában és átvételében.

Az internet elterjedése a kamarák tevékenységi formáit is gyökeresen átalakította. A személyes kapcsolatok mellett egyre nagyobb az igény a számítógépen könnyen hozzáférhető, egyszerűen kezelhető, felhasználóbarát alkalmazások iránt. Ennek az elvárásnak kíván az MKIK eleget tenni az Exportkalauz néven elindított új szolgáltatással.

A szolgáltatás elsősorban azoknak a kis- és középvállalkozásoknak nyújt gyakorlati segítséget, amelyek most először próbálkoznak termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésével a határon túl. Az útmutató öt lépésben kalauzolja a potenciális exportőröket, az exportképesség felmérésétől a lehetséges célpiacok kijelölésén és az exportstratégia meghatározásán át a kapcsolatteremtés sokféle módszerének ismertetéséig.

A reménybeli célpiacok kiválasztását részletes országtanulmányok segítik. Jelenleg 16 unión kívüli, a kormányzat külgazdasági stratégiájában is fontos helyre sorolt exportpiac sajátosságait ismertetik a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet által készített összeállítások. Az ismertető az egyes témakörökről tömör, a részletesebb információk iránt érdeklődőket az egyes szakaszokhoz csatolt linkgyűjtemény segíti.

A kamarai Export Directory egyelőre mintegy 3000 magyar cég adatait, valamint exportra szánt áruinak és szolgáltatásainak felsorolását tartalmazza. A területi kamarák és szakmai szervezetek segítségével folyamatosan bővített adatbázisba a magyarországi vállalkozások díjmentesen tölthetik fel adataikat, amelyek mind online, mint rendszeres időközönként frissített adathordozókon hozzáférhetők - áll a közleményben.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk