Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Új kamarai szolgáltatások exportőröknek

Bővítette a főleg kis- és középvállalkozások számára nyújtott exportsegítő szolgáltatásait a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

A kamara honlapján mostantól interaktív exportkalauz, 16 fontos, unión kívüli ország gazdaságát, pénzügyi és kereskedelmi szabályozását ismertető tanulmány, valamint a magyar cégek exportajánlatait lekereshető formában tartalmazó adatbázis segíti a külpiacokra lépésre készülő vagy az azokon tartós jelenlétre törekvő magyar vállalkozásokat - tájékoztatott kedden az MKIK.

A közlemény szerint az MKIK élénk nemzetközi tevékenységet fejt ki annak érdekében, hogy a kamarai tagvállalatok mind nagyobb mértékben vegyenek részt az országok közötti árucserében, a külföldi tőkebefektetésekben, valamint a korszerű technológiák és innovatív megoldások átadásában és átvételében.

Az internet elterjedése a kamarák tevékenységi formáit is gyökeresen átalakította. A személyes kapcsolatok mellett egyre nagyobb az igény a számítógépen könnyen hozzáférhető, egyszerűen kezelhető, felhasználóbarát alkalmazások iránt. Ennek az elvárásnak kíván az MKIK eleget tenni az Exportkalauz néven elindított új szolgáltatással.

A szolgáltatás elsősorban azoknak a kis- és középvállalkozásoknak nyújt gyakorlati segítséget, amelyek most először próbálkoznak termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésével a határon túl. Az útmutató öt lépésben kalauzolja a potenciális exportőröket, az exportképesség felmérésétől a lehetséges célpiacok kijelölésén és az exportstratégia meghatározásán át a kapcsolatteremtés sokféle módszerének ismertetéséig.

A reménybeli célpiacok kiválasztását részletes országtanulmányok segítik. Jelenleg 16 unión kívüli, a kormányzat külgazdasági stratégiájában is fontos helyre sorolt exportpiac sajátosságait ismertetik a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet által készített összeállítások. Az ismertető az egyes témakörökről tömör, a részletesebb információk iránt érdeklődőket az egyes szakaszokhoz csatolt linkgyűjtemény segíti.

A kamarai Export Directory egyelőre mintegy 3000 magyar cég adatait, valamint exportra szánt áruinak és szolgáltatásainak felsorolását tartalmazza. A területi kamarák és szakmai szervezetek segítségével folyamatosan bővített adatbázisba a magyarországi vállalkozások díjmentesen tölthetik fel adataikat, amelyek mind online, mint rendszeres időközönként frissített adathordozókon hozzáférhetők - áll a közleményben.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter