Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Új szakszervezettel bővült a Liga

A Liga Szakszervezetekhez csatlakozott az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) - jelentette be hétfőn Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke, aki a döntést azzal indokolta: olyan szövetséghez akarnak tartozni, amely pártpolitikától független.

Az EDDSZ eddig a Szakszervezetek Együttműködési Fórumához (SZEF) tartozott, annak alapító szervezete volt. A SZEF szeptember 3-án nyílt levélben fordult az EDDSZ tagságához, kérve, hogy segítsék rendezni a konföderáció és a szakszervezet közötti rossz viszonyt. Cser Ágnes ennek kapcsán a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz és az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul, mert a SZEF magán e-mail címekre küldte el a nyílt levelet.

Az EDDSZ elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a SZEF levele 20 évvel a rendszerváltás után nyílt, diktatórikus beavatkozás a szabad szervezkedésbe, ugyanis a munkavállaló legszentebb joga, hogy szabadon szervezkedhet.

Cser Ágnes közölte, hogy a szakszervezeti mozgalomban legalább két szervezetnek direkt pártkötődése, az MSZP-vel megállapodása van, ezért a jövőben olyan tömörüléshez akarnak tartozni, amely pártpolitikai befolyástól mentes.

Megemlítette, hogy az EDDSZ-nek több százmillió forintos követelése van a konföderációval szemben a SZOT-vagyonból, erről per is folyamatban van, és az évi támogatási összegből is tartoznak még egy több tízmillió forintos elszámolási kötelezettséggel.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta: a Ligán kívül nem maradt olyan szakszervezet, amely jelentős erőt képviselne, és az EDDSZ csatlakozásával a szociális és a teljes egészségügyi ágazatot integrálnák tömörülésükbe.

Megjegyezte, hogy az EDDSZ-szel kiváló volt az együttműködésük az utóbbi másfél évben a koalíciós kormány társadalombiztosítási és egészségügyi privatizációs tervei elleni küzdelemben, amelyet a szakszervezeti mozgalom a legnagyobb sikerének tart, ugyanis a törvényt visszavonták.

Gaskó István közölte: az EDDSZ szeptember 24-én csatlakozik ünnepélyesen és hivatalosan a Liga Szakszervezetekhez, de addig is teljes jogú tagként kezelik az újonnan csatlakozó szervezetet.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter