Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Újabb foglalkoztatási programok indulnak fiataloknak

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) két új foglalkoztatási programot indít: az Út a szakmaválasztáshoz című program keretében a hátrányos helyzetű fiatalok szakmához jutását támogatják, a helyi önkormányzatokat pedig abban segítik majd, hogy a nyári szünidőben diákokat alkalmazhassanak.

images

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón kiemelte: az Út a szakmaválasztáshoz programra - amelybe 6-8 ezer, elsősorban roma fiatalt vonnának be - 6 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre.

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint az Út a szakmaválasztáshoz program jól egészíti ki a már futó programokat, így az úgynevezett MACIKA ösztöndíjakat, amelyek az általános iskolától az egyetemig kísérik a tanulásban a halmozottan hátrányos helyzetűeket.

Czomba Sándor kifejtette: a program keretében a hátrányos helyzetű, elsősorban a roma fiatalokat próbálják az alapfokú oktatás utolsó éveiben ösztöndíjjal támogatni, annak érdekében, hogy később be tudjanak kapcsolódni a szakképzésbe, és szakmát tudjanak szerezni.

Ösztöndíjra a 2013/2014 tanévben az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályában tanulók pályázhatnak - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a bevont létszám legalább felének romának kell lennie.

A támogatást tanulmányi átlaghoz kötik: a fiatalok 2,51-es átlag felett kaphatnak havonta 10 és 18 ezer forint közötti ösztöndíjat. A támogatást két évig, vagy hetedik-nyolcadikban, vagy nyolcadik osztályban és a szakközépiskola első évfolyamában kaphatják a fiatalok. Többlet támogatást kaphat az, aki tanulószerződéssel vállalatnál is dolgozik, vagy hiányszakmát tanul.

Czomba Sándor példaként említette, hogy 3,6-os átlaggal 13 ezer forint az alapösztöndíj, amihez tanulószerződés esetén 15 860, hiányszakma tanulása esetén pedig további 20 ezer forint adódik hozzá. Kitűnő tanulóként mindezen feltételek teljesülése esetén csaknem 64 ezer forintot kaphatnak ösztöndíjként a diákok - fűzte hozzá.

Elmondta: mentorokat állítanak a tanulók mellé. Pályázni a konvergencia régiókból lehet; a kiírások iránt augusztusban lehet érdeklődni a munkaügyi szervezeteknél és a kisebbségi önkormányzatoknál - ismertette Czomba Sándor.

Kovács Zoltán a MACIKA ösztöndíjakkal kapcsolatban kifejtette, hogy azok körülbelül 17 ezer fiatalt érnek el évről évre, ez egészül most ki az Út a szakmaválasztáshoz programban bevonni tervezett 6-8 ezer diákkal, vagyis összesen 25 ezer rászorulóhoz, illetve halmozottan hátrányos helyzetű fiatalhoz jutnak el az ösztöndíjak.

Az Emmi államtitkára emlékeztetett arra, hogy idén is 400 millió forintos keret áll rendelkezésre az Út a szakmához programra a MACIKA ösztöndíj programokon belül; ez a keret jelenti az egyetlen ösztöndíj lehetőséget egyelőre a halmozottan hátrányos helyzetűek számára.

Az Emmi becslései, illetve az önbevallás alapján az ösztöndíjjal érintettek közül már most is 5 ezer roma származású fiatal van. A MACIKA ösztöndíjprogram abban is szorosan kapcsolódik az új kezdeményezéshez, vagyis az Út a szakmaválasztáshoz programhoz, hogy mindig is teljesítményalapon működtek, tehát elvárják, hogy az ösztöndíjasok ne rontsanak átlagukon.

Kovács Zoltán úgy vélte, a kezdeményezés hozzájárulnak annak a vállalásnak a teljesítéséhez, amelyről két évvel ezelőtt állapodott meg az Országos Roma Önkormányzattal a kormány, vagyis 2015-ig 20 ezer roma származású fiatalt juttatnak szakiskolai végzettséghez.

Czomba Sándor bejelentette azt is, hogy segíteni szeretnék a diákok nyári munkavállalását is az önkormányzatokon keresztül, ezért 1,5 milliárd forint értékben 7000-7500 fiatal - nappali tagozatos diák - munkavállalását segítik július elsejétől augusztus 31-ig.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból a bérköltséget a tárca 100 ezer forintig száz százalékban támogatja - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv keretében pedig - mivel 16 és 25 év közötti fiatalokról van szó - járulékmentességet is kapnak a munkaadók.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter