Megjelent: 11 éve

Válság: a termelők is támogatásra szorulnak

Sérti az arányosság és igazságosság elvét a kormánynak az a döntése, hogy 33 milliárd forintot elvon az idei agrártámogatásokból, a kormány terjessze ki állami garanciavállalását más, az agrobizniszben működő integrátorokra is - erről hozott mai ülésén határozatot a Magyar Agrárkamara elnöksége.

A Magyar Agrárkamara (MA) tudomásul veszi, hogy a válság miatt kialakult helyzetben az agrárgazdaságnak is áldozatot kell hoznia, de ugyanakkor nehezményezi, hogy a MA és más érdekképviseletek megkérdezése nélkül döntött a kormány arról, hogy 33 milliárd forinttal csökkenti az ágazat idei nemzeti támogatását. A köztestület úgy véli, hogy az elvonás mértéke túlzott, és gátolja annak az ágazatnak a termelését, amely - szinte egyedüliként a magyar gazdaságban - nem, vagy alig küzd értékesítési problémákkal. Az eddigi elemzések szerint a belső és külső piacok alig morzsolódnak le a válság ellenére. Ugyanakkor minden forint számít a mostani helyzetben, amikor hitelforrást szinte lehetetlen bevonni az ágazatba, amikor a termeléshez felhasznált anyagok, eszközök beszerzési árai rendre növekednek, ugyanakkor a mezőgazdasági termékek felvásárlási árai csökkenek, s emiatt romlik az agrárágazat jövedelmezősége.

A Magyar Agrárkamara elnöksége döntött arról is, hogy felkéri a kormányt, terjessze ki az állami kezességvállalást az agrobizniszben érdekelt más integrátorokra is, amelyek összességében a piac 50 százalékát fedik le. Ismert, hogy a múlt héten a két legnagyobb ilyen tevékenységet folytató cég - a KITE Zrt. és az IKR Zrt. - 5-5 milliárd forint termelők számára biztosított hitelcsomagja mögé kapott állami garanciavállalást. A MA emellett felkéri a kormányt, hogy dolgozzon ki olyan rendszert, mellyel biztosítani tudja, hogy az így garantált összegek valóban eljussanak a termelőkhöz, valamint ezt ellenőrizni is legyen képes.

Cselekvési terv is készült

A köztestület tegnap részletesen tárgyalt és véglegesítette az élelmiszer-gazdaság helyzetéről szóló csaknem 170 oldalas tanulmányát is. Megállapodtak arról, hogy az elemzést eljuttatják az agráriumban érdekelt szereplőknek, a parlamenti képviselőknek és a MA saját 201 tanácsadói irodájában működtetett könyvtárakban hozzáférhetővé teszik.

A tanulmány alapján összeállítanak egy stratégiai ajánlás is, mely a döntéshozóknak szól majd. Ez áttekinti például, hogy milyen az ágazat finanszírozási, piaci, versenyképességi helyzete, a belföldi piac megőrzése, bővítése, az élelmiszeripar leépülése miatti problémák, az agrárlogisztika kérdőjelei, az állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet és bioüzemanyagok arányai, a hatósági munka ésszerűsítése, a tudás, az innováció, a szakképzés és szaktanácsadás fontossága. Ezen felül készül egy rövid távú cselekvési terv, mely 8-10 sürgető és megoldandó kérdést jár körül.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk