Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Válság ide, válság oda - jól élnek a politikusok

A vagyonnyilatkozatok a világgazdaság idején, a megszorítások korában más értelmet nyernek a közember számára. Kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki munkájából havi 1,507 millió forint jövedelme származott, emellett tavaly összesen 114 millió forint osztalékjövedelme volt a tulajdonában lévő Altus Befektetési Zrt.-től. Szűcs Erika szociális miniszter pedig a kormányban végzett munkája mellett Miskolcon alpolgármesterként is dolgozik, amiért havi bruttó 530 ezer forintot vesz fel.

A pártelnökök vagyoni helyzete nem sokat változott tavaly óta

Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke 2008. évre szóló vagyonnyilatkozatából megtudható, hogy - az elmúlt évekhez hasonlóan - továbbra is egy pápai 50 négyzetméteres lakás tulajdonosa, amelyet még 1995-ben vásárolt. Miniszterelnöki munkájából havi 1,507 millió forint jövedelme származott, emellett tavaly összesen 114 millió forint osztalékjövedelme volt a száz százalékban tulajdonában lévő Altus Befektetési Zrt-től. A vagyonnyilatkozata szerint a politikusnak nincs nagy értékű ingósága, így autója sincs, de nincs védett műalkotás sem a birtokában, védett gyűjteménnyel, valamint értékpapírban elhelyezett megtakarítással, egyéb befektetéssel sem rendelkezik. A nyilatkozat szerint bankszámláinak egyenlege december 31-én nem érte el a rendelkezések szerint bevallásköteles összeget (ami hathavi képviselői alapdíjnak felel meg).

Orbán Viktor továbbra is felerészben tulajdonosa a feleségével közösen 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi háznak. Ezen túlmenően a politikus feltünteti 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5.035 négyzetméter belterületi földjeit, amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak. Ez nem változott a megelőző évhez képest. Védett műalkotása nincs Orbán Viktornak, s a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó érétkű ingósága; értékpapírban, takarékban elhelyezett megtakarítása sincs. A Fidesz elnöknek 1 millió 685 ezer forint készpénze van, míg feleségével közösen 587 ezer forint van a számlájukon. Banki tartozása a 2002-ben felvett 20 millió forintos hitel időarányos része. A Fidesz elnöke jövedelméről azt írja: képviselői munkájáért a törvényben előírt díjat kapja, ám összeget nem tüntet fel (a képviselői alapdíj 2008-ban 231.900 forint volt). Emellett pártelnöki munkájáért a Fidesztől havi 402 ezer forint bruttó összeget kap, ami a megelőző két évhez viszonyítva jelentős csökkenést jelez. A politikus ugyanis 2007-es bevallásában még azt tette közzé, hogy pártelnöki fizetése bruttó 723 ezer forint, ami 2006 óta nem emelkedett. Orbán Viktor további jövedelemként tünteti fel a 2008-as évre a Helikon Könyvkiadótól származó 4,2 millió forintot.

Dávid Ibolya a tavalyi évben egy fővárosi, III. kerületi 60 négyzetméteres társasházi lakás haszonélvezeti jogával gyarapodott. Az MDF elnöke nagy értékű ingósággal - hasonlóan mint a korábbi években - nem rendelkezik, így autója, műtárgyai sincsenek. Dávid Ibolya hiteltartozásának összege némiképp csökkent a tavalyi évben, hiszen míg 2007-ben hatmillió forint tartozása volt, addig tavaly ez már csak 5,5 millió. A pártelnök vagyonbevallásából nem derül ki, hogy 2008-ban az MDF irányításáért kapott volna tiszteletdíjat.

Az SZDSZ elnöke egy zuglói 60 négyzetméteres társasházi lakás résztulajdonosa, amit még 1991-ben vásároltak. Fodor Gábornak van egy 2005-ben vásárolt Saab 95-ös gépkocsija, ám más nagy értékű ingósága nincs. Bankszámláján 1,2 millió forint van, kölcsöne nincs. A szabad demokrata politikus a vagyonnyilatkozat jövedelem rovatában csak az ELTE jogi karán végzett munkájából származó havi bruttó 15 ezer forintos bevételét tünteti fel. Az nem szerepel a bevallásban, hogy pártelnöki posztjából bármilyen jövedelme származna. Fodor Gábornak gazdasági társaságban nincs érdekeltsége.

Semjén Zsolt vagyoni helyzete az elmúlt egy év alatt gyakorlatilag nem változott, hiszen továbbra is egy II. kerületi 123 négyzetméteres és egy 42 négyzetméteres lakás tulajdonosa felerészben. A KDNP elnökének emellett továbbra is haszonélvezeti joga van egy balatonfenyvesi üdülőben. A nagy értékű ingóságok terén sem volt változás, hiszen a politikusnak vannak antik bútorai, de autója nincs. Készpénze 1,9 millió forint, tartozása 4,6 millió forint és 43,5 ezer svájci frank. A KDNP elnöke jövedelemnyilatkozatában szerepel a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől vizsgáztatásért esetenként kapott 30 ezer forintos összeg - ami megegyezik a tavalyi bevallásában szereplő adattal -, ám nyilatkozata szerint pártelnöki munkájáért nem kap tiszteletdíjat. Semjén Zsoltnak gazdasági társaságban továbbra sincs tulajdonrésze.

Molnár Csaba, Szűcs Erika, Veres János vagyonyilatkozata

Molnár Csaba közlekedési miniszternek Győrben van egy 65 négyzetméteres, 2006-ban vásárolt társasházi lakása, valamint egy szintén 2006-ban vásárolt Toyota gépkocsija. A miniszter 11 millió forint hitelt törleszt. A miniszteri juttatás mellett Molnár Csabának rendszeres jövedelme van Győr-Sopron-Moson megyei önkormányzati képviselőként, ennek összege 174 ezer forint havonta. A politikusnak gazdasági társaságban nincs érdekeltsége.

Szűcs Erika Miskolcon egy sorházi 180 négyzetméteres lakás felének tulajdonosa, valamint szintén a borsodi megyeszékhelyen legelőként és gyepként nyilvántartott földterületeknek is a tulajdonosa. A szociális miniszter a kormányban végzett munkája mellett Miskolcon alpolgármesterként is dolgozik, amiért havi bruttó 530 ezer forintot vesz fel. A miniszternek életbiztosításban, értékpapírban több mint 12 millió forintja van, valamint egy Opel és egy BMW gépkocsi tulajdonosa. Az egészségügyi miniszternek Diósdon van egy 1994-ben vásárolt 300 négyzetméteres háza, amelynek felerészben tulajdonosa. Diósdon Törökbálinton, Balatonőszödön, Nagycsepelyen van tulajdonában részben vagy egészben telek, erdő, kert, gyümölcsös és szántó.

Veres János pénzügyminiszter továbbra is a tehetős kormánytagok közé tartozik. A korábbi vagyonnyilatkozataiból tudható, hogy Nyírbátorban és Debrecenben is van háza, több ingatlana, szántója, erdője és gyümölcsöse, valamint egy üdülője is van. A miniszternek autója nincs, ám van egy 25 éves utánfutója. Veres János pénzintézettel szembeni követelése 56 millió forint, míg más szerződés alapján fennálló követelése 224 millió forint. A szocialista politikus három gazdasági társaságban résztulajdonos.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyre inkább nőhet az érdeklődés a mentális egészségügyi támogatások iránt

A felmérésben megkérdezett munkaadók több mint fele azt mondta, hogy a következő évben valószínűleg növelni fogja a munkavállalók mentális... Teljes cikk

Emelkedik az állami víziközmű társaságoknál dolgozók bére

A munkavállalók alapbérét két lépcsőben fejleszti a társaság. Teljes cikk

Mi Hazánk: megbecsülést a biztonsági őröknek

A párt szorgalmazza, hogy a biztonsági őrök is kaphassanak béren kívüli juttatást és munkába járási támogatást. Teljes cikk