Megjelent: 12 éve

Van még mit fejlődniük a női vállalkozóknak

Elsősorban a tervezés, pénzügyi ismeretek és a tapasztalatcsere terén van szüksége fejlődésre a női vállalkozóknak - derül ki a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány és a Budapest Bank kutatásaiból.

Magyarországon több mint 650 000 kisvállalkozás működik, ezek egyharmada női vállalkozás. Az utóbbi években több nő indított vállalkozást, mint korábban. Jelenleg a vállalkozónők több mint egyharmada ún. küszködő csoport, és csak minden tizedik jár az élen tudatosságban, innovációban, modern eszközök használatában és a további ismeretszerzésre és növekedésre való nyitottságban. A felmérések szerint épp ez a siker kulcsa: azok a cégek, amelyek ezekkel a tulajdonságokkal rendelkeznek, versenyelőnyre és nagyobb nyereségre tehetnek szert.

A tudatos működés elengedhetetlen eleme a tervezés és a marketing - mégis, a női kisvállalkozásoknak mindössze 25 százaléka készít üzleti tervet, 28 százalékuk rendelkezik levédetett márkanévvel, logóval. A modern eszközök terén való hátrányt mutatja, hogy 78 százalékuknak nincs saját honlapja, és nagy részük idegenkedik az online-tanácsadástól. Ezekben a férfitársaik erősebbek, intenzívebben kihasználjak az online megoldások nyújtotta eszközöket.

A vállalkozónők a férfiakkal szemben jelentősen kisebb arányban tudnak csak barátaikhoz, ismerőseikhez fordulni üzleti problémáikkal, ezért a hiányosságok pótlásának, a tapasztalatcserének egyik eszköze számukra a szakmai képzéseken való részvétel. Míg a működési nehézségekkel küzdő kis cégek hölgy vezetői szinte csak saját gyakorlatukból tanulnak, a legeredményesebb vállalkozásokat irányító nők több mint 60 százaléka valamilyen képzés keretében szerezte vállalkozói ismereteit, illetve fontosnak tartja tudásának további bővítését.

A vállalkozónők bevallása szerint leginkább az idegen nyelv (21 százalék), a pénzügy, a jog és az adózás (20 százalék), a számítástechnika (18 százalék) illetve az üzleti tervezés és marketing terén (15-15 százalék) lenne szükségük képzésre.

A felmérésből kitűnt, hogy többnyire azok a sikeres női kisvállalkozások, amelyek ismerik a finanszírozási lehetőségeket, egyéb banki termékeket. Ezek megismerésében, pénzügyi tanácsadásban a női vállalkozók sokkal inkább számítanak a bankok segítségére, mint a férfiak.

"A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a női vállalkozások fejlesztése társadalmilag sokkal hatékonyabban térül meg, mint a férfi vállalkozóké. A nők ugyanis sokkal hajlamosabbak arra, hogy tapasztalataikat megosszák másokkal, akár szűkebb akár tágabb közösségük szintjén. Nagyobb eséllyel dolgoznak másokért, mások szempontjait is figyelembe véve, könnyebben teszik közkinccsé gazdasági és szellemi eredményeket" - mondja Horváth Anna, a SEED Alapítvány projektvezetője.

A 20 éves tapasztalattal rendelkező Alapítvány és a Budapest Bank idén közös programot indít vállalkozónők számára. A program legfontosabb eleme, a 12 napos kompetenciafejlesztő tréning keretében a SEED oktatói többek közt önismereti, vállalkozás-tervezési és irányítási, marketing, jogi és pályázati ismeretekkel kapcsolatos modulokkal, a Budapest Bank szakemberei pedig pénzügyi, banki ismeretekről szóló előadásokkal járulnak hozzá a részvevők nők vállalkozásának elindításához, még sikeresebbé tételéhez.

A képzés a bank idén indult "Dobbantó, Budapest Bank - pénzügyekről nőknek" kezdeményezésének első lépése. A Dobbantó a bank anyavállalata, a GE nőket célzó globális programja, a "Banking on Women" keretében valósul meg.
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kirúgással fenyegetik a polgári engedetlenségben résztvevő tanárokat

Több tanár is levelet kapott a tankerülettől, miszerint jogosulatlanul maradtak távol a munkától. Teljes cikk

Hivatalosan nem lesz őszi szünet

Hosszabb lesz a téli szünet, viszont központilag meghirdetett őszi szünet nem lesz, jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Feldolgozóipari kkv-k kaphatnak rezsitámogatást

Ha csökken a foglalkoztatottság, újabb munkahelymentő akcióterv indul - jelentette be az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár. Teljes cikk