Megjelent: 4 éve

Váratlan fordulat - nem lesznek zárva a boltok vasárnap

Visszavonja a vasárnapi zárvatartást a kormány - mondta el Rogán Antal hétfőn egy sajtótájékoztatón. Ennek egyik oka, hogy megosztotta a társadalmat.

images

images

Rogán azt mondta, a kormány céljai teljesültek, megvalósult a vasárnapi munkavégzés tilalma a kiskereskedelemben, viszont megosztotta a kormány döntése a társadalmat. Emiatt a kormány olyan törvényjavaslatot nyújtott be
a parlamentnek, amelyet már holnap meg is szavazhatnak. Így már akár most hétvégén nyitva lehetnek a boltok vasárnap.

A bölcsőtől a halálig ellentmondásos körülmények

A vasárnapi munkavégzés tilalma bevezetésének az ötlete meglepetésként érte annak idején a Nemzetgazdasági Minisztériumot is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sokáig azt az álláspontot képviselte, hogy amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni.

Azt is hozzátette, hogy Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs. Ha pedig a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, miért ne lehetne nyitva. Ez az álláspont azonban fokozatosan változott egészen odáig, hogy végül törvény is született a kiskereskedelmi szektorban történő munkavégzés tilalmáról, mely 2015. március 15. napján lépett hatályba.

Ezt követően pártok, érdekképviseletek és magánszemélyek tömege tűzte ki célul a törvény megbuktatását, ám ezek a kezdeményezések (népszavazás, Alkotmánybírósági normakontroll stb.) nem jártak sikerrel.

A Knk.IV.37.257/2016. és Knk.IV.37.258/2016. számú ügyekben azonban a Kúria 2016. április 6. napján zöld utat adott egy, a vasárnapi munkavégzés tilalmának eltörlésére irányuló népszavazási kezdeményezésnek. A Kúria döntése ismét napirendre tette az ügyet.

A "kényszerbetelepítések" okozzák a szabályozás halálát

Az Országgyűlés weboldalán nemrégen jelent meg az a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvényjavaslat, melyben javaslatot tesznek a kiskereskedelmi üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának a visszavonására, vagyis a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmának a megszüntetésére.

A javaslatban rámutatnak, hogy habár a törvény céljait beváltotta (a vasárnap a családé legyen, növekvő foglalkoztatottság, kisebb kereskedelmi egységek forgalmának a növelése), az továbbra is megosztja a társadalmat egy olyan válságos helyzetben, amikor az országnak a „brüsszeli kényszerbetelepítéssel” szemben egységes fellépést kell felmutatnia. Az indítványozók úgy vélik, hogy nem célszerű a témát a továbbiakban napirenden tartani, esetlegesen népszavazásra bocsátani.

A fentiek alapján az indítványozók arra tesznek javaslatot, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII.tv. kerüljön hatályon kívül helyezésre, illetve a 2014. március 14-i, hatályba lépést megelőző állapot legyen helyreállítva.


Dr. Kéri Ádám
ügyvéd
KRS Ügyvédi Iroda

  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter