Megjelent: 15 éve

Versenyképesség és információ - avagy ahol a tartalékok rejtőznek

Nagy harc zajlik az üzleti információkért Magyarországon is. Márpedig számos információ (know how, szaktudás, üzleti kultúra, kapcsolatrendszer) megtestesítője az ember, a humán erőforrás. Mindenki helyére lehet mást találni? Kérdés az is: milyen áron? Nemcsak az új ember megszerzésére fordított költségekre kell gondolnunk, hanem arra is, amibe egy-egy elvesztett ember képzése, fejlesztése, "kinevelése" kerül(t). Sőt, ami még fontosabb, hogyan érinti az "agyelszívás", vagy egy új munkaerő megszerzése a vállalatunk, illetve konkurenciánk versenypiaci helyzetét? A május 30-31-én Visegrádon megrendezésre kerülő "Versenyképesség és információ - avagy ahol a tartalékok rejtőznek" c. konferencián - amelynek fókuszában az üzleti információ megszerzése, menedzselése és védelme áll - Dr. Kis György, az ANIMA Polygraph Pszichológiai Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója tart előadást "Humán erőforrás és versenyképesség: lehetőségek és kockázatok" címmel.

Az előadás a több mint egy éve zajló Üzleti hírszerzés és elhárítás konferenciasorozatba illeszkedik bele, és olyan témákat ölel fel, mint az "agyelszívás", kockázatelemzés, kockázatkezelés, vállalati kultúra, lojalitás, versenyképesség. A DOOR Training Central Europe Kft. ügyvezetője Pozvai Zsolt a témában nyilatkozva kifejtette, ő is egyetért abban, hogy még a több ezer embert foglalkoztató vállalatok teljesítményében is meg lehet érezni, ha elveszítik egy kulcsfontosságú pozíciót betöltő emberüket. Ennek ellenére úgy tapasztalja, hogy a magyarországi vállalatok még mindig nem fordítanak elég figyelmet ezeknek az embereknek a megtartására.

A konferenciaszervezők, az Open Gates Hungary Kft. és az IBA Magyarország Kft. nemrég elkészült felmérése ugyanakkor rávilágít arra, hogy egy vállalat versenyképessége szempontjából elsőrendű fontossággal bíró (marketing, kereskedelmi vagy egyéb célokra fókuszáló) információszerzési és - menedzselési folyamatát csakis egy komplex - a humán erőforrás védelmére - is kiterjedő vállalatbiztonsági keretben lehet hatékonyan megvalósítani.

Multinacionális cégek már most tízmilliókat áldoznak üzleti hírszerzésre, ezáltal erősítve és fenntartva versenyképességüket. A "Versenyképesség és információ" című esemény központi kérdése ezért nem véletlenül az, hogy hogyan szerezzük meg az üzleti információkat, hogyan nyerhetünk az információból tudást, és hogyan védjük meg azt? Nos beszéljünk akármilyen know how-ról vagy technológiáról is, a kulcs az emberi tényezőben rejlik.

A 2004 Ernst & Young Global Information Security Survey szerint a vállalatvezetők annak ellenére nem figyelnek kellően az alkalmazottak jelentette lehetőségekre, illetve biztonsági kockázatokra sem, hogy egyre inkább tudatában vannak a probléma jelentőségének. A vállalatok számára ugyanis nemcsak a külső információszerzési próbálkozások jelentenek veszélyt, hanem a belső alkalmazottak esetleges információ-kiszivárogtatása vagy gondatlan magatartása is komoly fejfájást okozhat. A másik oldalról a munkatársak értékes tőkét kovácsolhatnak a cég számára a versenytársakról szerzett információkkal, "nyílt innovációval".
Az 51 országra kiterjedően elvégzett felmérésben 1233 szervezetet kérdeztek meg, s ennek során úgy találták, hogy 70 százalékuk nem részesítette megfelelő képzésben alkalmazottait, illetve nem figyelmeztették őket kellően az információbiztonság témájában.
A konferenciaszervezők ezért hangsúlyozzák, hogy a vállalat versenyképességéért felelős vezetők felelőssége, hogy magukat és a vállalat különböző területein dolgozó alkalmazottakat (HR, marketing, piackutatás, kereskedelem, kommunikáció, PR stb.) folyamatosan képezzék az üzleti információk megszerzésével, megosztásával, védelmével kapcsolatban. A megoldást végső soron azonban az jelentheti, ha tudatosan létrehoznak egy modern szemléletű vállalati kultúrát, melynek alkalmazását a csúcsvezetés szintjén kezdik.


További információ: www.uzletihirszerzes.hu
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter