Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Villamosenergia-ipar: újabb sztrájk kilátásban

Figyelmeztető sztrájkot helyeztek kilátásba április 3-ára a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek, amennyiben addig nem vezetnek eredményre a bértárgyalások.

Major Gábor, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZSZ) elnökhelyettese csütörtökön közölte: megakadtak a bértárgyalások a villamosenergia-ipar három szakszervezeti szövetsége és a munkaadók szervezete, a Villamosenergia-ipari Társaságok Munkaadóinak Szövetsége (VTMSZ) között, bár a kollektív szerződés szerint január 31-ig meg kellett volna állapodni az idei bérekről.

Az iparág három szakszervezeti szövetsége február 27-én bejelentette a munkaadók szövetségének a munkaügyi konfliktust, azaz jelezte azokat az akciókat, amelyeket március 8. és április 3. között tartanak a bértárgyalások eredményes befejezéséért.

Az akciók a csütörtökön kiadott sajtónyilatkozattal kezdődtek meg, és április 3-án kétórás figyelmeztető sztrájkkal zárulnak. Ebben az időszakban demonstrációt terveznek a villamos energia cégek belföldi, és az anyacégek külföldi székházai, illetve az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) épülete előtt.

A munkavállalók 8-10 százalék közötti béremelést szeretnének elérni, de a munkaadók szövetsége az 5,5 százalékos mértéktől nem akar elmozdulni - ismerteti a szakszervezeti közlemény. A munkavállalók arra hivatkoznak, hogy 2006 augusztusa és 2007 februárja között összesen 18,8 százalékkal emelkedett a villamos energia fogyasztói ára, azaz növekszik a vállalkozások bevétele. A villamosenergia-ipari társaságok az elmúlt 10 évben 49,7 százalékkal csökkentették az alkalmazottak számát.

Az E.ON csoport magyarországi cégeinél ugyan a kétéves bérmegállapodás még az idén hatályban van, az ott működő szakszervezetek szolidárisak az ágazat többi dolgozójával, és részt vesznek az akciókban - mondta Major Gábor.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk