kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Visszaélésre adtak alkalmat az állami diákmunka-pályázatok

Az ombudsman és egyik helyettese szerint az állami diákmunka-pályázatok feltételeinek kidolgozatlansága és a pályázattal kapcsolatos tájékoztatás hiányosságai visszaélésre is alkalmat adó körülményeket teremtettek - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala március 25-én.

images

Székely László, az alapvető jogok biztosa és Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztos helyettes közös jelentésének kivonatában azt írták: a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkársága tavaly nyáron ajánlotta fel a helyi önkormányzatoknak, hogy az állam támogatást ad a diákok foglalkoztatására a nyári szünidőben.

A Nyári diákmunka elősegítése nevű programmal kapcsolatban több panasz is érkezett a biztosi hivatalhoz. Az ombudsman és helyettese ezek nyomán megállapította: volt olyan település, ahol a programban szinte kizárólag az önkormányzati képviselők, köztisztviselők hozzátartozóit alkalmazták. Ennek alapján felmerült a gyanú, hogy ezek az önkormányzatok megsértették az egyenlő bánásmód követelményét, valamint nemzetiségi származás alapján diszkriminálták a diákokat.

A konkrét panaszok kivizsgálását követően megállapították, hogy a pályáztatási feltételek kidolgozatlansága, a célcsoportok pontos meghatározásának hiánya, a tájékoztatási rendszer alapvető hiányosságai tisztázatlan, visszaélésre is alkalmat adó körülményeket teremtettek. Így sérültek a jogbiztonsághoz és a tisztességes eljáráshoz fűződő alapjogok, valamint az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség követelményének érvényesülése sem volt minden esetben egyértelműen biztosítva - írták a közleményben.

Az ombudsman és helyettese ezért felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy intézkedjen a hasonló programok, támogatási és pályáztatási rendszerek céljainak, tartalmának, feltételeinek, a végrehajtás menetének, illetve ezek ellenőrzésének pontos és szakszerű kidolgozásáról. Felhívták a figyelmet ara, hogy a programok részletes kommunikációs stratégiájának az önkormányzatok számára egyértelmű módon kell tartalmaznia a tájékoztatás, igényfelmérés formáját és követelményeit.

Székely László emellett felkérte a minisztert, hogy a jövőbeni programokhoz rendeljen olyan objektív szempontrendszert, amely a kiválasztás eljárásaiban az esélyegyenlőségi szempontok meghatározása mellett elősegíti az egyenlő bánásmód követelményének minél teljesebb körű érvényesülését és érvényesítését.

Edupress
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek