Megjelent: 6 hónapja

25 ezer diploma ragadhat benn az egyetemeken a hiányzó nyelvvizsga miatt

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azt kéri a minisztériumtól, hogy idén is adjanak nyelvvizsga-amnesztiát a végzős hallgatóknak.

Egy áprilisban elvégzett intézményi felmérés szerint a végzősök körülbelül 35 százalékának nincsen középfokú nyelvvizsgája – tudta meg az Eduline Budai Marcelltől, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnökétől. A 2021-ben végző felsőoktatási évfolyamokon ez akár 25 ezer „beragadt” diplomát is jelenthet. A tárca februári közlése szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium idén nem számol újabb nyelvvizsga-amnesztiával. Mint a HÖOK sajtófőnöke elmondta, az utóbbi hónapokban folyamatosan egyeztetnek a minisztériummal, és bár fontosnak tartják a nyelvvizsga-követelményt, azt javasolják, hogy ahogy tavaly, úgy idén is tekintsenek el a diplomázók nyelvvizsga-követelményétől.

Egy évben átlagosan 110-120 ezer sikeres nyelvvizsgát tesznek, és ebben már benne vannak a szakmai nyelvvizsgák is. Így viszonylag nehéz elképzelni, hogy 25 ezer nyelvvizsga nélküli végzős egyetemista a rendszer teljes leterhelése nélkül egy hónap alatt megszerzi a szükséges bizonyítványt” – mondta el Budai Marcell. Hozzátette: a probléma érintheti a keresztféléves képzések hallgatóit is, akik a harmadik hullám alatt bezárt vizsgaközpontok miatt nem tudtak nyelvvizsgát szerezni.

Eduline

  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter