Megjelent: 11 hónapja

30 év alatti édesanyákra vonatkozó munkajogi szabályok

2023. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 évnél fiatalabb nőknek, akik gyermeket vállalnak. Az adókedvezményről, a jogosultságról, érvényességről és igényelhetőségéről egy részletes előadást hallhat a június 8-i Business Festen dr. Asztalos Zsuzsanna, a NAV főosztályvezető-helyettese és a BaBér jóvoltából, aminek apropóján most bemutatjuk azokat a speciális munkajogi szabályokat, amelyek a munkaviszonyban dolgozó, 30 év alatti édesanyákra munkavégzésére vonatkoznak.

30 év alatti édesanyákra vonatkozó munkajogi szabályok

A rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés szabályai

Amennyiben az édesanya már a szoptatás időszaka alatt visszatér a munkahelyére, addig az első 6 hónapban naponta 2x1 órára (ikergyermekek esetén 2x2), míg ezt követően a 9. hónap végéig már csak naponta 1x1 órára (ikergyermekek esetén 1x2) mentesül a munkavégzés alól. Erre az időtartamra távolléti díj illeti meg.

Munkabeosztás

A gyermek 3 éves koráig az édesanya

  • egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén csak a hozzájárulásával alkalmazható,
  • a heti pihenőnapjai és pihenőidői egyenlőtlenül nem oszthatók be, valamint
  • részére rendkívüli munkaidő nem rendelhető el.

Fontos megjegyzeni, hogy a gyermekét egyedül nevelő édesanya számára gyermeke 3-tól 4 éves koráig rendkívüli munkaidő csak a hozzájárulásával rendelhető el – néhány esetet kivéve, mint például baleset, elemi csapás stb.

Éjszakai munkavégzés

A munkavállaló édesanyának gyermeke 3 éves koráig éjszakai munka nem rendelhető el, 3-tól 10 éves koráig pedig csak írásbeli hozzájárulással osztható be éjszakára. Itt figyelemmel kell lenni arra is, hogy a napi munkaidő egészségkárosító kockázat fennállása esetén a 8 órát nem haladja meg.

Fiatalkorú édesanya

A 18 év alatti édesanyák esetében a fentieken túl figyelemmel kell lenni arra is, hogy napi munkaidejük maximum 8 óra lehet, míg a 16 tizenhat évesnél fiatalabb munkavállaló napi munkaideje legfeljebb 6 óra lehet, kivéve azt a nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytató 15. életévét betöltött tanulót, aki az iskolai szünet alatt munkát végez. Több munkaviszony keretében történő foglalkoztatás esetén a beosztás szerinti napi munkaidőt össze kell adni, amely így sem haladhatja meg a maximális napi munkaórát.

Figyelemmel kell lenni arra is, hogy kiskorú édesanya számára

  • legfeljebb egyheti munkaidőkeretet lehet elrendelni,
  • 4,5 órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén legalább 30 perc, 6 órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén legalább 45 perc munkaközi szünetet kell részére kiadni, és
  • legalább 12 óra napi pihenőidőt kell beosztani.

Részmunkaidős foglalkoztatás

Ha a kisgyermekes munkavállaló kezdeményezi, akkor a munkáltató köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani. Azaz, ha a kisgyermekes édesanya korábban napi 8 órában dolgozott, akkor kérésére a napi munkaidőt 4 órára köteles módosítani a munkáltató.

A részmunkaidős foglalkoztatást a gyermek 4 éves koráig kérheti az édesanya, ha viszont 3 vagy több gyermeket nevel, akkor a gyermek 6 éves koráig élhet ezzel a lehetőséggel.

A munkaszerződés módosítás

A munkaviszony módosításának körét a 2019/1158 irányelv bővítette ki, amely alapján 2023. január 1-jétől a következő szabályt kell alkalmazni:

A munkaviszony első 6 hónapját követően a munkavállaló gyermeke 8 éves koráig kérheti

  • a munkavégzés helyének módosítását,
  • a munkarend módosítását,
  • távmunkavégzésben való foglalkoztatását, illetve
  • részmunkaidőben való foglalkoztatását.

A munkavállaló kérelmét írásban köteles benyújtani a munkáltatónak, amiben meg kell jelölnie az indokot és a változtatás időpontját is. A munkáltató 15 napon belül írásban köteles nyilatkozni, elutasítás esetén köteles azt megindokolni. A kérelem jogellenes elutasítása vagy a munkáltatói nyilatkozat elmulasztása esetén a munkavállaló igényét 30 napon belül benyújtott keresettel érvényesítheti a bíróságon.

Gyermekek kapcsán igénybe vehető szabadságok

Az édesanyának 16 évesnél fiatalabb

  • egy gyermeke után 2,
  • két gyermeke után 4,
  • kettőnél több gyermeke után összesen 7

munkanap pótszabadság jár. A fenti pótszabadság fogyatékos gyermekenként 2 munkanappal nő.

Továbbá figyelemmel kell lenni arra is, hogy a munkavállaló édesanyát gyermeke 3 éves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. A szülői szabadság igénybevételének feltétele, hogy a munkaviszony 1 éve fennálljon.

A június 8-i Business Festen a témához kapcsolódóan dr. Asztalos Zsuzsanna, a NAV főosztályvezető-helyettese tart nekünk előadást SZJA-aktualitások: A 30 év alatti anyák, emelt összegű családi kedvezménye címmel.

A beszélgetést a Mai Munkaügyek by BaBér teremben hallgathatja meg sok egyéb izgalmas program mellett. Jöjjön el, és találkozzon a BaBér csapatával a Millenárison a Business Festen!

30 év alatti édesanyákra vonatkozó munkajogi szabályok
-

 

 

 

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Idegenrendészeti törvény: első tapasztalatok - szakmai tájékoztató reggelit szervez az Expat Center

Megjelent az új idegenrendészeti törvény végrehajtási rendelete, újra be lehet nyújtani tartózkodási engedély iránti kérelmeket az Országos... Teljes cikk

Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk