Megjelent: 5 hónapja

5 káros sztereotípia, amely nem igaz az ötven pluszos munkavállalókra

Találkozott már ezekkel a gondolatokkal? „Az ötvenévesnél idősebbek nemtörődöm módon dolgoznak, már ha egyáltalán hajlandók. A magánéletük elvonja a figyelmet a munkáról, nem tartanak lépést a korral, végképp nem értenek szót a fiatalokkal.” Az álláskeresőknek kedvező munkaerőpiac nagy kárvallottjai az ötvenévesnél idősebb munkavállalók, akiket sok sztereotípia akadályoz a sikeres elhelyezkedésben. A Beck and Partners fejvadász cég az ügyfelével, a HT Sales Kft.-vel közösen mutatja be, mi rejlik a káros sztereotípiák mögött.

50pluszos-

 

Hiába vannak nyerő helyzetben az álláskeresők, az ötvenévesnél idősebbek még mindig nehezen találnak maguknak új állást. Sokszor a toborzók sztereotipikus gondolkodása miatt fordul elő, hogy nem veszik számításba az idősödő munkavállalókat mint releváns jelölteket.

Öt sztereotípia, amit ideje elengednie, ha ötven pluszos álláskeresőkkel találkozi

Tiben Dóra, a HT Sales Kft. ügyvezetője és a PremiumXL stratégiai vezetője az ügyfélszolgálati csapatában látja, mekkora különbséget jelent, hogy tapasztalat kollégákat foglalkoztatnak. A munka jellegéből adódik, hogy lehetetlen magabiztosság és határozottság, kiváló nyelvtudás, nemzetközi kutúrákkal való érintkezésben jártasság nélkül jól teljesíteni – ezek a készségek pedig fiatalon még nem állhatnak rendelkezésre.

Az idősödők munkavállalási kedve kapcsán elterjedt sztereotípia, hogy mivel az ötvenesek számára nem fontos szempont a karrierépítés – rosszabb esetben már teljesen kiégtek –, nem is szándékoznak dolgozni. „Pont azért nyújtanak jobb teljesítményt, mert ezt szeretnék utolsó munkahelyüknek” – cáfolja meg a gondolatot Tiben Dóra. – „Éppen ezért nem fogják csak a szükséges minimumot teljesíteni, mert szeretnék ezt a munkahelyet megtartani a nyugdíjazásig. Ráadásul, ha kritikát gyakorlunk ebben a generációban, akkor ők azt elfogadják és javítanak a munkájukon az észrevételek szerint.” Éppen ezért nemtörődömséggel sem lehet őket vádolni.

A mostani ötvenéveseket hívják szendvics-generációnak is, amely egyszerre gondoskodik a gyermekeiről és az idős szüleiről is önmaga mellett. Emiatt él az a sztereotípia, hogy a magánéletük rányomja a bélyeget a munkájukra. Tiben Dóra tapasztalata erre is rácáfol. „A fiatalabb harmincas korosztályban nagyobb kihívást jelent a work-life balance. Amikor még kicsi a gyerek, de talán a tinédzser korban is még elmondható, sokkal jobban rányomja a bélyeget a munkára és a munkában töltött időre, hogy félig-meddig a gyerek körül keringenek a gondolatok. Szülőként folyamatos a stressz, hogy nehogy megint el kelljen hozni a gyereket az óvodából vagy az iskolából. Ezzel szemben az ötven felettieknek zömében már huszonéves gyerekei vannak, vagy már kirepültek, így nincs bennük a gondoskodási kényszer.

A cégkultúra nagyban befolyásolja azt, hogy a különböző korú kollégák hogyan működnek együtt – ha egy szervezeten belül korban is nagy a szórás, plusz hozzáadott értékkel is bírhat. Tiben Dóra bevallása szerint náluk a csapat legfiatalabbja 21, a legidősebb pedig hatvanévesnél idősebb. „Ez a különbség csapatépítő során sem jön ki, hiszen kortól függetlenül mindenki ugyanúgy versenyzik az eredményekért. Így, hogy ilyen sok korosztályból vannak nálunk kollégák, egy meetingen mindkét fél megosztja a gondolatait és mindkét generáció elgondolkodik, hogy a másiknak miért lehet igaza. Ezt nagyon szeretem, mert eredményes munkavégzést tesz lehetővé. Sok olyan helyzet akad akár emberileg, akár szakmailag, amikor a fiatal kérdez az időstől, hogy egy adott helyzetet miként kellene megoldani. Ilyenkor az idősebb kollégák tapasztalatai nagyon jól jönnek.”

A szakember ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy annak külön megvan a veszélye, ha jellemzően egy korosztályból kerülnek ki a dolgozók. Például a nők így akár egyszerre mehetnek el szülni, a pótlásuk megoldása nagy kihívást okozhat.

A digitalizációs értés hiánya nem teljesen alaptalan sztereotípia. Tagadhatatlan, hogy Tiben Dóra is tapasztalt technikai átállási nehézséget, elsősorban akkor, amikor egy már megszokott operációs rendszer helyett egy másikra kellett átszokniuk az idősödő dolgozóknak. A szakember kihangsúlyozza: „számítástechnikai bizonytalanság akkor fordulhat elő, ha olyan kollégával dolgozunk, aki még nem használt ilyen eszközöket. Mivel mi zömében a szakmában tapasztalt ötveneseket választunk kollégának, ez nem jelentett problémát. Ezek a munkatársak kirázzák a kisujjukból azt, amire szükségük van.

Tombol a munkaerőhiány, vegyen számításba más jelölt csoportokat!

Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője a cég tapasztalatait látva megerősíti, hogy az álláskeresőknek kedvező munkaerőpiaci helyzet nem fog változni rövidesen. „Ha egy toborzónak az a célja, hogy mihamarabb betöltsön egy pozíciót, akkor érdemes rugalmasan, nyitottan gondolkodnia a jelöltekről. A saját adatbázisunkban több mint 12 ezer fő 45 évnél idősebb, több mint 7 ezer fő ötvenévesnél idősebb álláskereső várja, hogy megtalálja a következő állását. Elképesztő potenciál, amit eddig nem aknázott ki a munkaerőpiac. Nagyon bízunk benne, hogy ez rövidesen megváltozik!

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter