Megjelent: 2 éve

82 ezer gyermeket veszélyeztet a lemorzsolódás

Több, mint 80 ezer gyereket, a közoktatásban tanulók 11 százalékát fenyegeti az a veszély, hogy idő előtt kimarad az iskolából, lemorzsolódik - írja a G7 magazin.

A legtöbb tanulót Nógrádban fenyegeti a korai iskolaelhagyás, ahol 19 százalékuk érintett, míg a legkevesebbet a fővárosban, ahol 7 százalékuk veszélyeztetett. A kormány által 16 évre csökkentett tankötelezettség, pedig növelni fogja ezt az arányt- írják.

Nógrádban, Szabolcsban és Borsodban 17-19 százalék között van ez az arány. Az országos átlagnál 8 megyében is magasabb az arány.

Hogy kiket sorolnak a lemorzsolódó kategóriába, arról itt írtunk.

Leginkább a szakközépiskolai tanulmányaikat hagyják félbe a diákok, itt 21 százaléka a tanulóknak idő előtt abbahagyja az iskolát, Szabolcsban és Zalában közel 30 százalék.

A szakgimnáziumokban szintén jelentős a lemorzsolódás veszélye, a diákok 14 százalékát fenyegeti a lemaradás. A legmagasabb Zalában és Nógrádban a lemorzsolódási arány, ahol 22, illetve 23 százalék, de Veszprémben és Fejér megyében is közel minden ötödik tanuló érintett.

Az általános iskolai tanulók 12 százalékát fenyegeti a veszély, hogy lemaradnak a tanulmányaikban. Ám a leghátrányosabb helyzetű megyékben, Nógrádban, Szabolcsban és Borsodban a ráta 20 százalék felett van.

Magyarország is vállalta azt az EU-s célkitűzést, hogy 2020-ra 10 százalék alá nyomja az iskolaelhagyók arányát, ezt eddig (2010 óta) nem sikerült elérni. Tavaly 12,2 százalék volt, azoknak a 18-24 év közöttieknek a száma, akik korábban hagyták el az iskolát.

G7
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több száz természettudományos szakos tanár hiányzik az oktatásból

Az alacsony bérek miatt kevés fiatal választja a fizika- és kémiatanári pályát, így utánpótlás sincs. Teljes cikk

PSZ-elnök: Karrierek törhetnek meg, ha most nem teszünk rendet!

Szabó Zsuzsa a Klubrádióban beszélt a november 30-ára szervezett tüntetésről és a tanárhiány következményeiről. Teljes cikk

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint a kialakult bérfeszültség ellehetetleníti a minőségi munkát

A FDSZ közleménye szerint nem a nyelvi képzés az egyetlen problémás terület az oktatásban. Teljes cikk