Megjelent: 2 éve

82 ezer gyermeket veszélyeztet a lemorzsolódás

Több, mint 80 ezer gyereket, a közoktatásban tanulók 11 százalékát fenyegeti az a veszély, hogy idő előtt kimarad az iskolából, lemorzsolódik - írja a G7 magazin.

images

A legtöbb tanulót Nógrádban fenyegeti a korai iskolaelhagyás, ahol 19 százalékuk érintett, míg a legkevesebbet a fővárosban, ahol 7 százalékuk veszélyeztetett. A kormány által 16 évre csökkentett tankötelezettség, pedig növelni fogja ezt az arányt- írják.

Nógrádban, Szabolcsban és Borsodban 17-19 százalék között van ez az arány. Az országos átlagnál 8 megyében is magasabb az arány.

Hogy kiket sorolnak a lemorzsolódó kategóriába, arról itt írtunk.

Leginkább a szakközépiskolai tanulmányaikat hagyják félbe a diákok, itt 21 százaléka a tanulóknak idő előtt abbahagyja az iskolát, Szabolcsban és Zalában közel 30 százalék.

A szakgimnáziumokban szintén jelentős a lemorzsolódás veszélye, a diákok 14 százalékát fenyegeti a lemaradás. A legmagasabb Zalában és Nógrádban a lemorzsolódási arány, ahol 22, illetve 23 százalék, de Veszprémben és Fejér megyében is közel minden ötödik tanuló érintett.

Az általános iskolai tanulók 12 százalékát fenyegeti a veszély, hogy lemaradnak a tanulmányaikban. Ám a leghátrányosabb helyzetű megyékben, Nógrádban, Szabolcsban és Borsodban a ráta 20 százalék felett van.

Magyarország is vállalta azt az EU-s célkitűzést, hogy 2020-ra 10 százalék alá nyomja az iskolaelhagyók arányát, ezt eddig (2010 óta) nem sikerült elérni. Tavaly 12,2 százalék volt, azoknak a 18-24 év közöttieknek a száma, akik korábban hagyták el az iskolát.

G7
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter