kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

82 ezer gyermeket veszélyeztet a lemorzsolódás

Több, mint 80 ezer gyereket, a közoktatásban tanulók 11 százalékát fenyegeti az a veszély, hogy idő előtt kimarad az iskolából, lemorzsolódik - írja a G7 magazin.

A legtöbb tanulót Nógrádban fenyegeti a korai iskolaelhagyás, ahol 19 százalékuk érintett, míg a legkevesebbet a fővárosban, ahol 7 százalékuk veszélyeztetett. A kormány által 16 évre csökkentett tankötelezettség, pedig növelni fogja ezt az arányt- írják.

Nógrádban, Szabolcsban és Borsodban 17-19 százalék között van ez az arány. Az országos átlagnál 8 megyében is magasabb az arány.

Hogy kiket sorolnak a lemorzsolódó kategóriába, arról itt írtunk.

Leginkább a szakközépiskolai tanulmányaikat hagyják félbe a diákok, itt 21 százaléka a tanulóknak idő előtt abbahagyja az iskolát, Szabolcsban és Zalában közel 30 százalék.

A szakgimnáziumokban szintén jelentős a lemorzsolódás veszélye, a diákok 14 százalékát fenyegeti a lemaradás. A legmagasabb Zalában és Nógrádban a lemorzsolódási arány, ahol 22, illetve 23 százalék, de Veszprémben és Fejér megyében is közel minden ötödik tanuló érintett.

Az általános iskolai tanulók 12 százalékát fenyegeti a veszély, hogy lemaradnak a tanulmányaikban. Ám a leghátrányosabb helyzetű megyékben, Nógrádban, Szabolcsban és Borsodban a ráta 20 százalék felett van.

Magyarország is vállalta azt az EU-s célkitűzést, hogy 2020-ra 10 százalék alá nyomja az iskolaelhagyók arányát, ezt eddig (2010 óta) nem sikerült elérni. Tavaly 12,2 százalék volt, azoknak a 18-24 év közöttieknek a száma, akik korábban hagyták el az iskolát.

G7
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek