kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 15 éve

A bébiszittereket is sújtja a válság

Egyre több pályakezdő vagy a munkanélküliség elől menekülő fiatal próbál szerencsét külföldön bébiszitterként. A válság ezt az iparágat sem kerülte el, a hatások elsősorban a jelentkezők számában mérhetőek, de a fogadó családok is óvatosabban gazdálkodnak a bébiszitterek zsebpénzével és a juttatásokkal.

Szűkül a hazai álláspiac, tíz százalékhoz közelít a munkanélküliség, ezért azok a fiatalok, akik nem tanulnak tovább, vagy már elvesztették a munkáját és nyitottak egy hosszabb külföldi utazásra, előszeretettel jelentkeznek külföldi családokhoz bébiszitternek. Főként ezzel magyarázható, hogy a tavalyi évhez képest megkétszereződött az ilyen típusú munkákra jelentkezők száma. Nemes Anett, az Au Pair Hungary vezetőjének elmondása szerint a pályázók többsége pályakezdő. "Nagyon sok pályakezdő jelentkezik mostanában au pairnek, mert itthon nem találnak munkát. Olyanok is sokan vannak, akiket a válság miatt csak határozott időre vett fel egy cég és nem hosszabbították meg a munkaviszonyukat. Ilyenkor úgy érzik a fiatalok, hogy most jött el az ideje egy hosszabb külföldi tartózkodásnak, amely több szempontból is a hasznukra válhat" - számol be tapasztalatairól Nemes Anett.

Az USA-ban csak a legjobbaknak van esélyük

A világgazdasági válság az au pair piacon is érezteti hatását. "A fogadó családokon érezni, hogy nincsenek úgy eleresztve mint régen. Elsősorban a bébiszitter zsebpénzén tudnak spórolni, de olyan is sűrűn előfordul, hogy kevesebb órára alkalmazzák őket. Az USA-ból kaptunk egy előrejelzést, hogy 2010-ben valószínűleg jóval kevesebb au pairre lesz szükség az eddigieknél, ezért várhatóan csak a legjobbakat tudják majd fogadni" - meséli az ügynökség vezetője.

Na de mit kell tudnia ahhoz egy au pairnek, hogy a legjobb legyen? Az alapkövetelményeknél a legfontosabb a referencia. "A jelentkezés nincs végzettséghez kötve, csak annyi az elvárás, hogy a célország nyelvét beszélje. Ezen kívül referenciát kérünk egy olyan helyről, ahol a pályázó vigyázott már gyerekre, de ez lehet akár a szomszédasszony kisfia is. Aki 2010-ben Amerikába szeretne menni, annak valószínűleg nem lesz elég az alapfokú nyelvtudás és nagyobb esélyekkel indul majd az, akinek esetleg már van külföldön szerzett au pair tapasztalata" - nyilatkozta a közvetítő.

A fiatalok nagyon sok célpont közül válogathatnak, de a magyarok a leginkább angol nyelvterületre szeretnek menni. Az au pair közvetítő elmondása szerint Angliában meglehetősen könnyű az elhelyezkedés, akár egy hét alatt is lehet családot találni. Németországban sincsenek különösebb bonyodalmak, és Dél-Európában is csak azért telik több időbe a procedúra, mert kevesebb a fogadó család. Az USA-ba kijutás azonban már nem ilyen egyszerű, ott még tetanuszoltás is kell ahhoz, hogy valaki au pair munkát vállalhasson. Egy családnál ideálisan egy évet érdemes eltölteni, a maximum a két év, de Olaszországban van csak nyári au pair lehetőség is, a németek pedig munkavállalási engedélyt adnak egy év bébiszitterkedés után.

Mennyit keres egy au pair?

A kereset elsősorban attól is függ, hogy melyik országban dolgozunk. Egy au pair alapellátása a szállás és az étkezés, amelyre a kint tartózkodása alatt egyáltalán nem kell költenie és emellett kap még kis zsebpénzt, amiből elmehet moziba, kávézóba, vagy el is rakhatja, ha gyűjteni szeretne. Ez a zsebpénz Angliában érheti el a legnagyobb összeget, mert ott nem előírt, hogy mennyit kell adni az au pairnek. Vannak azonban olyan országok, ahol ez az összeg rögzített. Angliában a minimum heti zsebpénz heti hat nap, napi 5 óra munkára 70 font, ami havi körülbelül 90 ezer forintra jön ki, de családfüggően ez lehet ennél több is. A zsebpénzek konkrétan rögzítve Ausztriában és Németországban vannak, itt 450, illetve 260 euro a havi juttatás. Belgiumban és Írországban sem járnak rosszul a nevelőnők, ott körülbelül havi 400 euróval (körülbelül 120 ezer forint) támogatják a szülők a bébiszittert. Ugyanez az összeg Dániában és Svédországban 330, Hollandiában 300, Franciaországban 280, Olaszországban 260, Spanyolországban pedig "csak" 250 euro. Ezen kívül külön juttatásként a család finanszírozhatja az au pair nyelviskoláját, de ezt már mindenki maga dönti el, hogy áldoz-e erre.

Akinek nem jött be...

Hogy mit vár el a család ezért az au pairtől? A gyermekfelügyeletet és emellett besegítést . Valószínűleg ez a legérzékenyebb pontja az együttműködésnek, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy az anyuka és az au pair ugyanazt értik a "besegítés" alatt. Így járt ezzel Almási Mónika is, aki Angliában volt bébiszitter és meglehetősen rossz tapasztalatai voltak a házimunka megosztásával kapcsolatban. "Egy idő után azt vettem észre, hogy a hivatalos napi 5-6 óra helyett reggel 7-től este 6-ig csinálom a dolgom és sokszor még a szabadnapomon is beállok dolgozni, mert tudtam, hogy ha ezt nem teszem, akkor csak még nagyobb munka szakad rám másnap. Eredetileg az volt megbeszélve, hogy besegítek a házimunkába és néha megfőzöm a vacsorát. Ehhez képest a háztartást teljes egészében én vittem és minden nap nekem kellett főzni egy vegetáriánus és egy normál menüt, aminek a maradékait ehettem meg. Igazából egy bentlakásos bejárónőként üzemeltem" - számolt be negatív tapasztalatiról a fiatal lány.

...és akinek bejött

Mónika esete azonban nem mondható általánosnak. Sokan egyértelműen pozitív élményekkel jönnek haza. Boldog Ágnes 18 évesen ment ki a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre egy családhoz, és ott annyira megtetszett neki az au pairkedés, hogy a kint töltött majdnem egy év után most Angliába készül megint csak bébiszitternek. "Én nagyon jól éreztem magam és csupa jó élménnyel jöttem haza, ezért is szeretném most máshol is kipróbálni az au pairkedést. A nyelvtanulás miatt mentem ki minimális spanyoltudással, most pedig már a nyelvvizsgára készülök. Nekem fizette a család a nyelviskolát is, de tudom, hogy ez nem mindenhol van így. A zsebpénzből meggazdagodni nem lehet, tehát akinek ez a célja, az ne au pairnek menjen" - magyarázza.

Kivétel az au pairt molesztáló apuka

Au pairt zaklató apuka, pedofil bébisitter. Ilyen rémtörténetek néha felbukkannak és elborzasztják a közvéleményt, ám kivételnek minősülnek. "Két éve közvetítek au paireket a világ minden tájára és még soha egyetlen panasz sem érkezett zaklatásról, vagy molesztálásról sem a családok, sem a bébiszitterek oldaláról. Fiúkat is bátran közvetítek, bár nincs túl sok férfi jelentkező és a családok is általában lányokat kérnek. Ennek ellenére volt már olyan anyuka, akinek két rosszcsont fia volt és külön kérte, hogy egy fiú au pairt küldjünk, mert úgy érezte, hogy egy férfi jobban kézben tudja tartani a gyerekeit" - mesélte az au pair közvetítőként dolgozó fiatal hölgy.

Dorofejev Tamara

Monster.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk