Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A depresszió leküzdését segítő weboldal indult

A depresszió leküzdését, az öngyilkosság megelőzését segítő weboldalt indított az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (EAAD) - közölte Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének főigazgató-helyettese szerdán.

Purebl György elmondta, hogy a kilenc európai országban hét nyelven - köztük Magyarországon, magyar nyelven - elindított internetes oldal kifejlesztésében a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete is részt vett. A depresszió a legfőbb rizikófaktor az öngyilkosság hátterében, ebben a statisztikákban Magyarország évről évre az elsők között van. A most indított www.ifightdepression.com/hu oldal nemcsak információkat és elméleti segítséget ad a depresszió leküzdéséhez, hanem internetes terápiás eszköz is egyben.

A honlap két részből áll. Van egy információs felület, ahol egy teszt segítségével bárki tesztelheti magát, illetve ismerősét, hogy depressziós-e. Az oldal emellett számos információt tartalmaz a depresszió kezeléséről, és van egy "krízis online" link is, amelyen különböző segítő szolgálatokhoz, szakemberekhez lehet eljutni, továbbá célzott információkkal szolgál a fiataloknak, hozzátartozóknak, közösségi szakembereknek és egészségügyi dolgozóknak egyaránt. Ezek között külön fejezetben a média számára is megfogalmazták a depresszióról szóló híradásokhoz kapcsolatos ajánlásaikat - mondta Purebl György.

A weboldal egyben terápiás eszköz is, a szakember szerint az internetes pszichoterápia hasonló egy internetes nyelvtanfolyamhoz. Itt azonban legalább kétszer mindenképpen találkozni kell egy egészségügyi szakemberrel: háziorvossal, pszichológussal, pszichiáterrel, szociális munkással. Első alkalommal az orvosnak diagnosztizálnia kell a beteg állapotát, eldönteni, hogy milyen kezeléseket alkalmaz, a program ugyanis önállóan és más kezelések kiegészítésére is alkalmas. Ezután hat héten belül fel kell mérnie, hogy megfelelő-e ez a fajta kezelés, vagy szükséges-e további lépéseket tenni a beteg érdekében. Purebl György hozzátette: ezt a fajta kezelést csak enyhe vagy középsúlyos depresszió kezelésében alkalmazzák, súlyos, mániás vagy szerhasználattal összefüggő depresszió kezelésére nem alkalmas.

A programot a beteg önállóan használja. Nem kell időpontot egyeztetni, és ha valaki az orvosától megkapta hozzáférési kódját, akkor lép be a rendszerbe és annyi időt tölt ott, amennyit akar. Van ugyan egy ajánlott munkaterv, de az egyes "leckéket" mindenki olyan tempóban végezheti el, ahogy szeretné.

A depresszió leküzdését segítő honlap már most használható, a terápiás részét augusztustól teszik széles körben is elérhetővé. Purebl György elmondta: bizonyos praxisokban, orvosok körében már egy éve tesztelik a programot, és nagyon jó eredményeket mutattak fel, a középkorúak körében is kedvelt volt ez a fajta terápiás módszer.

Purebl György kiemelte: az orvostudományban az úgynevezett e-medicina fejlődik a legjobban. Hiszen az emberek - a fiatalok különösen - manapság elektronikus eszközöket szeretnek használni, elektronikusan vásárolnak, egyre több hivatalos ügyet így intéznek. Az internetes pszichoterápia pedig nemcsak egyszerűbb elérhetősége miatt előnyös, hanem azoknak is segítséget nyújthat, akik egy ember előtt kevésbé, de a számítógép előtt jobban meg tudnak nyílni - jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy a depresszió gyógyítható betegség, sokféle kezelési módja van. Ha az első választott kezelés nem működik, tovább kell keresni, s lehet, hogy egy más kezelés, valamelyik gyógyszer vagy pszichoterápia segíteni fog. Ezt egészíti ki a most indított internetes oldal - hangsúlyozta Purebl György. Reméli: sokaknak jelent majd segítséget az újfajta terápia.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szabadidős sportszervezetek pályázhatnak 350 millió forintra

Sportegyesületek és sportvállalkozások 350 millió forintnyi támogatásra pályázhatnak a Fitt, Egészséges Nemzetért Tárt Kapus Program keretében. Teljes cikk

A pályakezdők számára a kellemes munkahelyi légkör a legfontosabb

A kérdőív kitöltőinek jelentős része el tudja képzelni, hogy 5 évnél tovább dolgozik egy munkahelyen. Teljes cikk

Nem a járvány, hanem a pénzhiány tartja vissza a magyarokat a nyaralástól

A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négyéjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb... Teljes cikk