kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A kereskedelmi láncok számára jó lehetőség a duális képzés

A kereskedelmi láncok jó lehetőséget látnak a duális képzésben: segíthet megfelelően képzett dolgozók alkalmazásában, illetve a munkaerőhiány csökkentésében - írja az MTI.

images

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adatai szerint a 2016/2017-es tanévben 53 ezer tanuló vett részt a duális képzésben, a legtöbben a vendéglátóiparban, a gépiparban és a kereskedelemben, ez utóbbi ágazatban 5245 tanulószerződést kötöttek.

A Tesco részt vesz a duális képzésben, csaknem száz iskolával tart kapcsolatot, átlagosan havonta 400 diák végzi szakmai gyakorlatát öt különböző szakmában a társaság magyarországi áruházaiban. A gyakorlati idő hossza eltérően alakul szakmánként, illetve attól függően, milyen szerződéssel van a cégnél a tanuló. Összefüggő nyári szakmai gyakorlat esetén 2-4 hét, tanulószerződés esetén 2-3 év, a teljes szakmai képzés időszaka az időtartam.

A Tescónál folyamatosan vannak nyitott pozíciók országszerte. A nagyobb nehézséget a szakképzett munkaerő - például eladó, pék, targoncás - felvétele jelenti, földrajzilag pedig különösen Nyugat- és Közép-Magyarországon okoz gondot munkaerőt találni. Ha egy áruházban van szabad állás, felajánlhatja azoknak a tanulóknak, akik a képzés befejezése után sikeres vizsgát tettek.

Hozzátettek, a pályakezdő diplomás fiataloknak továbbra is sok lehetőséget biztosítanak a Tesco frissdiplomás programjának keretében.

A Praktiker Kft. tájékoztatása szerint a júniusban befejeződött tanévben 250 tanuló választotta a barkácsláncot szakmai gyakorlati helyként. A vállalat 11 fővárosi és 20 vidéki iskolával áll kapcsolatban, az intézmények tanulóit az ország valamennyi Praktiker áruházában tudják fogadni gyakorlatra. Tanulószerződéssel 110-en, együttműködési megállapodással pedig 140-en töltik gyakorlatukat a cégnél.

A barkácslánc a tanulószerződéseket 1-2 évre köti, ebben az esetben a diákok évfolyamtól és képzéstől függően átlagban havi 5-10 napot töltenek az áruházakban. Az együttműködési megállapodások általában a nyári egybefüggő gyakorlatra szólnak, amelynek időtartama 15-20 nap az iskolai évfolyamtól függően.

A középfokú szakképzés mellett a barkácslánc a felsőfokú duális képzésben is szerepet vállal, a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári campusának gazdálkodástudományi karával közösen tavaly szeptemberben duális képzést indítottak gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakokon. Ennek keretében a budapesti Praktiker központ pénzügyi, kontrolling, számviteli osztályain biztosítanak szakmai gyakorlati lehetőséget az egyetemistáknak. A vállalat a közeljövőben növelni szeretné a felsőfokú duális képzésben részt vevő hallgatók számát is.

A Lidl Magyarország az MTI kérdésére közölte, hogy folyamatban van a kapcsolatok kialakítása, a vállalat az idei évben kezdi el a duális szakképzést. Korábban pozitív tapasztalataik voltak a képzési formával kapcsolatban, ezért döntött az együttműködések újraindítása mellett. A bolti eladó, az élelmiszer és vegyiáru eladó, a kereskedelmi technikus, valamint a logisztikai ügyintéző a leginkább jellemző szakmák, amelyeknél a Lidl a megfelelő képzést tudja biztosítani a diákoknak.

Kiemelték, hogy a Lidl Magyarországnak szakmai megállapodása van három egyetemmel, ennek keretében a hallgatókat különféle szakterületeken fogja alkalmazni. A Lidl saját főiskoláján is lehetőséget biztosít a diákoknak, akik három évig nemzetközi duális képzés keretében folytatnak tanulmányokat Németországban. A nemzetközi program sikeres, sok magyar diák is tanul és dolgozik Németországban. A képzés után a résztvevők visszatérnek Magyarországra és a Lidl hazai szakembereiként kezdenek dolgozni. A tájékoztatás szerint az áruházlánc folyamatosan biztosít továbbképzési és fejlődési lehetőséget a céghez kerülő diákoknak, gyakornokoknak, pályakezdőknek.

MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk