kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

A lakhatás finanszírozása és az önállósodás érdekében vállal diákmunkát a Z generáció

A válaszadók 96%-a a pénzkereset miatt dolgozik. A konkrét célt megnevezők legtöbb esetben a lakhatást, önállósodást, tanulmányokra gyűjtést nevezte meg fő okként.

diákmunka-
images

Az országos kutatásban 484 olyan diák vett részt, akik iskolaszövetkezeten keresztül vállaltak munkát. A felmérés céljai között szerepelt többek között az, hogy megismerjék a diákok motivációit, a preferált pozícióikat, álláskeresési szokásait, elköteleződésüket, választási indítékait.

Az atipikus foglakoztatás a munkaerő- és nyersanyaghiány okozta kiszámíthatatlan gazdasági környezetben olyan foglalkoztatási forma, aminek érdemes nagyobb figyelmet szentelni. Ezen belül a diákok foglalkoztatása egy előremutató perspektivikus HR terv része is lehet. A következőkben a Pannon-Work kérdőíves kutatásának ide vonatkozó részleteit ismerhetik meg.

Miért dolgoznak a tanulmányaik alatt? 

A pénz, a tervek, célok megvalósítása, vagy megtakarítás miatt vállalnak munkát.

Sokakat az önállósodási törekvéseik mozgatnak, szeretnék levenni a szülők válláról a terhet. Voltak válaszadók, akiknek saját magukat kell eltartaniuk, mivel a szülők nem tudják kellőképpen támogatni őket, és olvasható volt tapasztalatszerzési törekvés is.

Az erre a kérdésre adott válaszok megismerése kulcs lehet a motivációik pontosabb feltérképezésében.

Milyen munkakörökben keresnek munkát?

Adminisztráció, irodai munka, hostess, árufeltöltő, pénztáros, bolti kisegítő (elsősorban ruhabolt, cipőbolt), eladó volt a leggyakoribb válasz. Munkaerő szolgáltatói oldalról látható az, hogy ezek szerencsére közös halmazt is alkotnak a partneri igényekkel.  

Hogyan és hol keresnek állást?

A témakör jelentőségét nem kell részletezni, hiszen tudni kell, hol érhetőek el diákok.

A válaszok: Iskolaszövetkezet saját honlapján, a Facebook-on, vagy álláskereső csoportokban próbálják megtalálni a számukra kedvező ajánlatot.

Mi alapján választanak iskolaszövetkezetet?

A munkalehetőségeket figyelik, hol vállal sok diák munkát, milyen a kínált munkabér, ismerősök ajánlják-e, valamint a munkalehetőség mennyisége meghatározó.  

Önmagában a jó munkalehetőség elég indok lehet egy munkahely választására, de legalább ennyire fontos a barátságos munkahelyi légkör. Ha ezek adottak, akkor akár 96,3% is ajánlhatja az iskolaszövetkezetet - ahogy a Pannon-Work Iskolaszövetkezet diák munkavállalói teszik.

Végül egy konkrét számadatot osztunk meg. Arra a kérésre, hogy: „Elégedett vagy a partner diákmunkások számára biztosított munkáival?” a legtöbben, 154 fő adott maximum, azaz 10 pontot, A fennmaradó válaszadók többsége a 6-os és 9-es között pontozta az állásokat.

Csupán 9 fő szavazott 1-5 között a munkák minősítésénél.

Ez arra mutat rá, hogy azok közül a diákok közül, akik kipróbálták a munka világát nagy többségük elégedett a feladatokkal. A foglalkoztató számára rövid távon - a most még csak - részmunkaidőt lefedő diákok, hosszú távon elkötelezett munkavállalóik lehetnek. Így ez a foglalkoztatási időszak még employer branding tevékenységként is felfogható.

 

fotó: unsplash

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk