Megjelent: 1 éve

A lakhatás finanszírozása és az önállósodás érdekében vállal diákmunkát a Z generáció

A válaszadók 96%-a a pénzkereset miatt dolgozik. A konkrét célt megnevezők legtöbb esetben a lakhatást, önállósodást, tanulmányokra gyűjtést nevezte meg fő okként.

images

images

Az országos kutatásban 484 olyan diák vett részt, akik iskolaszövetkezeten keresztül vállaltak munkát. A felmérés céljai között szerepelt többek között az, hogy megismerjék a diákok motivációit, a preferált pozícióikat, álláskeresési szokásait, elköteleződésüket, választási indítékait.

Az atipikus foglakoztatás a munkaerő- és nyersanyaghiány okozta kiszámíthatatlan gazdasági környezetben olyan foglalkoztatási forma, aminek érdemes nagyobb figyelmet szentelni. Ezen belül a diákok foglalkoztatása egy előremutató perspektivikus HR terv része is lehet. A következőkben a Pannon-Work kérdőíves kutatásának ide vonatkozó részleteit ismerhetik meg.

Miért dolgoznak a tanulmányaik alatt? 

A pénz, a tervek, célok megvalósítása, vagy megtakarítás miatt vállalnak munkát.

Sokakat az önállósodási törekvéseik mozgatnak, szeretnék levenni a szülők válláról a terhet. Voltak válaszadók, akiknek saját magukat kell eltartaniuk, mivel a szülők nem tudják kellőképpen támogatni őket, és olvasható volt tapasztalatszerzési törekvés is.

Az erre a kérdésre adott válaszok megismerése kulcs lehet a motivációik pontosabb feltérképezésében.

Milyen munkakörökben keresnek munkát?

Adminisztráció, irodai munka, hostess, árufeltöltő, pénztáros, bolti kisegítő (elsősorban ruhabolt, cipőbolt), eladó volt a leggyakoribb válasz. Munkaerő szolgáltatói oldalról látható az, hogy ezek szerencsére közös halmazt is alkotnak a partneri igényekkel.  

Hogyan és hol keresnek állást?

A témakör jelentőségét nem kell részletezni, hiszen tudni kell, hol érhetőek el diákok.

A válaszok: Iskolaszövetkezet saját honlapján, a Facebook-on, vagy álláskereső csoportokban próbálják megtalálni a számukra kedvező ajánlatot.

Mi alapján választanak iskolaszövetkezetet?

A munkalehetőségeket figyelik, hol vállal sok diák munkát, milyen a kínált munkabér, ismerősök ajánlják-e, valamint a munkalehetőség mennyisége meghatározó.  

Önmagában a jó munkalehetőség elég indok lehet egy munkahely választására, de legalább ennyire fontos a barátságos munkahelyi légkör. Ha ezek adottak, akkor akár 96,3% is ajánlhatja az iskolaszövetkezetet - ahogy a Pannon-Work Iskolaszövetkezet diák munkavállalói teszik.

Végül egy konkrét számadatot osztunk meg. Arra a kérésre, hogy: „Elégedett vagy a partner diákmunkások számára biztosított munkáival?” a legtöbben, 154 fő adott maximum, azaz 10 pontot, A fennmaradó válaszadók többsége a 6-os és 9-es között pontozta az állásokat.

Csupán 9 fő szavazott 1-5 között a munkák minősítésénél.

Ez arra mutat rá, hogy azok közül a diákok közül, akik kipróbálták a munka világát nagy többségük elégedett a feladatokkal. A foglalkoztató számára rövid távon - a most még csak - részmunkaidőt lefedő diákok, hosszú távon elkötelezett munkavállalóik lehetnek. Így ez a foglalkoztatási időszak még employer branding tevékenységként is felfogható.

 

fotó: unsplash

  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
A fiatalok fele havi 87 ezer forintnál kevesebb pénzhez jut

Éves összevetésben 16 százalékkal nőtt a 19-29 évesek személyes jövedelme, így a múlt év utolsó negyedévében átlagosan havi 143 ezer forintot tett ki. Teljes cikk

1500 forint volt az átlag órabér diákmunkával

A Meló-Diák több mint 1000 partnerénél 14-18 ezer diák dolgozott a nyáron; ebben az időszakban a diákszövetkezeten keresztül munkát vállaló... Teljes cikk

A fiatalok és munkaadóik többsége is elégedett a Nyári diákmunka programmal

A hallgatók négyötöde önkormányzatoknál, hivatalsegédként talált diákmunkát a nyáron. Teljes cikk