Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 12 éve

A legjobb munkahelyek kulisszatitkai

Ha a siker zálogát nem is, de jó néhány kulisszatitkot megosztott a HR Portállal Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, aki sokat gondolkozott, hogyan váltak immár második alkalommal a Legjobb Munkahely Magyarországon Felmérés győzteseivé kis- és középvállalat kategóriában.

A vezérigazgató szerint fontos a 2002-ben harmadik a 2004-ben és 2007-ben pedig első helyezést elnyerő cég történeti háttere. Tény, hogy amikor Csonka Tibor más vezetőkkel együtt 1994-ben átvette a céget, az nemes egyszerűséggel fogalmazva padlón volt, így az ezredfordulóig több lépcsőben csökkentették a létszámot a jelenlegi 93 főre. A könyörtelen számok szerint egy 50 fős "kiszervezést" is figyelembe véve több mint 200 elveszett munkahely szárad a lelkükön. Emellett a jelenlegi alkalmazottak döntő többsége nagyrészt a vállalat 1994. májusi megalakulása óta itt dolgozik, így a csapatnak volt ideje összekovácsolódni.

Mivel a legjobbak maradtak bent, egyáltalán nincs fluktuáció, hozzájuk csak "kihalálos alapon" lehet bekerülni. Ez idő alatt stabil csapat verődött össze, akik ismerik egymás erősségeit, gyengepontjait. Az alkalmazottak a kérdőívben nagyon jó véleménnyel nyilatkoztak a cégről, amely a vezérigazgató szavai szerint leginkább annak köszönhető, hogy ezek az emberek együtt "építették" a vállalatot.

Csonka Tibor szerint az is elgondolkodtató, hogy annak ellenére tudtak elérni 94 százalékos dolgozói támogatottságot egy 1998-as "titkos bizalmi szavazáson", hogy sokuknak közvetlen családtagja is a létszámcsökkentés áldozata lett. Tény, hogy a 2004. évi Hewitt felmérésen a felsővezetőkkel való dolgozói elégedettség szintje 90 százalék körül mozgott.

Természetesen azért az első helyezett sem fedhetetlen, náluk is vannak problémák. Így például a jövedelemmel sokan nem elégedettek. Nyilvánvaló, hogy a dolgozói elégedettségnek a bér mellett számos egyéb befolyásoló tényezője van, amint azt a Hewitt kérdőív tartalma is igazolja.

A valódi tehetséget óvni kell

- Egy kis létszámú cégnél szinte kezelhetetlen a karrierépítés. A látszólag cél nélküli továbbtanulás motiválása és a jogos igényként jelentkező önmegvalósítás elősegítése a feladatunk - hívta fel a figyelmet Csonka Tibor. A vezérigazgató elmondása szerint sok tehetséges és jelenlegi beosztásánál, jövedelménél többre hivatott munkatárs dolgozik náluk, akiknek úgy kell célt mutatni, hogy előrelépésre nincs sok esélyük. Szerinte tévhit, hogy a munkaerőpiac ismert helyzete biztosítja a "röghözkötöttséget". - A valódi tehetséget óvni kell, mert az ezen a piacon is talál máshol munkát, ha nem érzi jól magát a cégnél - vallja a vezérigazgató.

A vállalatnak a hatékonyság, a dolgozóknak pedig a jólét, karrier, és a fejlődés számít. Éppen emiatt biztosítanak képzéseket alkalmazottaiknak, akik például nyelvet, informatikát tanulhatnak.
Az egy főre eső képzési költsége a Debreceni Hőszolgáltató Zrt-nek csupán 72 500 forint, mégis a felmérésben részt vevő cégek közül az itt dolgozók a legelégedettebbek. Felmerül a kérdés: hogyan lehetséges ez. Csonka Tibor a HR Portálnak elmondta: valóban fontos a képzés, de a dolgozói elégedettség 12-szer fontosabb. - Ez egy hőszolgáltató, nem kereskedelmi, vagy tanácsadó vállalat, ahol az emberek folyamatosan tréningekre járnak. Nem hiszem, hogy a szerelőinknek az a legfontosabb, hogy például kommunikációs tréningre menjenek - nyomatékosította Csonka Tibor.

Mivel felismerték, hogy a jövedelem mellett az önmegvalósítás lehetősége a legfőbb motivációs eszköz, ezért változatos munkát biztosítanak alkalmazottaiknak, például két-három fős teamekben dolgozhatnak. Emellett az használ a leginkább a jó munkamorálnak, hogy a munkatársak nemcsak egymással ápolnak jó kapcsolatot, hanem vezetőikkel, illetve a felsővezetőkkel is. A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. "javaslati rendszere" is ösztönzően hat a dolgozókra, amelynek lényege, hogy aki jó ötlettel rukkol elő, az prémiumban részesül. Ráadásul egyéni feladatra és ehhez kapcsolódó elismerésre is lehetőség nyílik.

Mert megérdemlem: jutalmak, masszőr, dohányzásról leszoktató kezelés

Ezenkívül a cég a kemény munkáért cserébe igen bőkezűen bánik munkatársaival, fitnesz bérletet, úszási, teniszezési és bowlingozási lehetőséget biztosít egy erre a célra külön költségkeret terhére - meséli a vezérigazgató. És ha valakinek megfájdul a háta vagy a gerince, akkor bátran masszőrért kiálthat, mivel az egészségvédelem jegyében erről sem feledkezett meg a vállalat. Például a védőszemüvegből sem a legócskábbal "szúrják ki" a munkatársak szemét, de ilyen plusz "gondoskodásban" részesítették dohányos kollégáikat is, amikor a vállalat fizette azt a kezelést, amely az arról való leszoktatásban segít.

Természetesen ideális munkakörnyezetet próbálnak megteremteni a dolgozóknak, klimatizált munkakörnyezettel, szabadidős rendezvényekkel, anyagi elismeréssel. Ez utóbbit a "Legjobb Munkahelynek" kikiáltott vállalat többek között a mozgó bérrendszerével biztosítja, amelyre a célfeladat elvégzése után jogosultak az alkalmazottak.

Emellett az igazgató a dolgozók születésnapján nemcsak több ezer forintos ajándékutalvánnyal, hanem személyes jelenlétével is megtiszteli alkalmazottait. Régebben egy tárgyi ajándékkal, mostanában pedig sportszer-, könyvutalvánnyal válnak gazdagabbá a születésnaposok. Nőnap, illetve férfinap alkalmából pedig hagyomány, hogy mindig az ellenkező nem szolgál fel, így jó hangulatban telik az ünnep.

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. üdülési csekket, nyugdíjpénztárt, egészségpénztárt, otthoni internet hozzáférést, beiskolázási hozzájárulást is biztosít munkavállalóinak.

"Kelet-magyarországi vaddisznók": garantált a siker, ha együtt van a csapat

A díjakban testet öltő elismerések mit sem érnek gazdasági eredmények nélkül és fordítva. - A közös és egyéni elismerések szintén bizonyítják, hogy csapat és csapatkapitány együtt lehet sikeres, külön-külön nem megy. Büszkén viseljük, hogy a távhő szakmában megkaptuk a "Kelet-magyarországi vaddisznók" minősítést, ami annak szól, hogy nem tiszteljük a régi szabályokat, beidegződéseket, mindent, amit lehet és célszerű megváltoztatunk, megújítunk, néha szokatlan dolgokat csinálunk - nyomatékosította Csonka Tibor.

A vezető legfőbb munkaeszköze a saját személyisége

Ha a sikerek titkán gondolkodunk, axiómának tűnik, hogy a minőségfejlesztés és a dolgozói elégedettség ügyében alapfeltétel a vezetői elkötelezettség. Erre viszont senki sem születik, tanulással és tapasztalatszerzéssel alakulhat ki.

A vezérigazgató elmesélte egyik személyes élményét, amikor a rendszerváltozást követően szintén egy túlélésért küzdő kisebb iparvállalatot vezetett, ám az egy osztrák tulajdonos kezébe került. Az országunkat, nyelvünket, neveltetésünket nem ismerő új tulajdonos néhány hónapig csak tanulmányozta a működésüket, ezen belül is vezetési módszereiket, amelyet jobb híján a szocializmusban tanultak. Az osztrák tulajdonos a következőket mondta Csonka Tibornak: "Kedves Igazgató Úr! Tanulja meg tőlem, a kapitalistától, hogy kizsákmányolni csak az elégedett, jól fizetett és lojális dolgozót lehet, de azt nagyon ki lehet zsákmányolni és még örül is neki, hogy kizsákmányolják". A igazgató azt is elmesélte, hogy az egyik vezetői továbbképzésen a tréner úgy írta körül a menedzser fogalmát, akinek a saját személyisége a legfőbb munkaeszköze.

Rendszerszemlélet és józan paraszti ész

- Ha tovább gondolkodunk a sikerünk titkán, hamar rájövünk, hogy nincs is igazi titok. Az idegen szavakkal teletűzdelt és tudományosan leírt vezetési és HR módszerek leegyszerűsíthetők arra a szintre, hogy a stratégiai vezetés nem más, mint a rendszerszemlélet és józan paraszti ész együttes és tudatos alkalmazása - vallja Csonka Tibor.

A vállalatot vezetők az elmúlt 13 évben nem tettek mást, mint a nyitottság, az őszinteség, a szavahihetőség, a megbízhatóság és a kölcsönösség talaján ajánlották a közös célok elérésére az együttműködést a dolgozóiknak. - Ha ezzel lehet első díjat nyerni, akkor abban az a szomorú, hogy ezen minimum feltételeknek mindenütt így kellene lenni és csak abban lehetne kutakodni, hogy a jókból hogyan lehetne kiválót produkálni. Az a tény, hogy nálunk a fluktuáció hét éve lényegében nulla, azt bizonyítja, hogy a stabilitásban is sikeresek vagyunk, nálunk még működik a "klubhűség", de azt, hogy ezt hogyan értük el, és hogyan tartjuk fenn, nem igazán tudom megválaszolni - beszélt őszintén Csonka Tibor.

Kőkemény szabályok

Látszólag ellentmondásosnak tűnik, hogy a méltón "Legjobb Munkahelynek" kikiáltott cégnél kőkemény szabályokat kell betartani. Íme néhány regula a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. tárházából: rendkívüli felmondással fenyegetett alkoholtilalom, a cégtulajdon tiszteletben tartása, a munkaidőrend betartása, az ápolt megjelenés kötelezettsége, a fogyasztó feltétel nélküli tisztelete, stb. Ugyanakkor a dolgozó magánéletbeli problémájával sok esetben bátran fordulhat a felső vezetéshez.

A második legjobb: Develor Tanácsadó Zrt.

A kis- és középvállalati kategóriában a Develor Tanácsadó Zrt. nyerte el a második helyezést. Reuter Fanni HR generalista úgy véli, hogy cégük erőssége az embereiben rejlik, főleg abból a szempontból, miképpen ítélik meg a vállalatot. A 69 főt foglalkoztató tanácsadó cég olyan baráti közösség, amely nyitott a fejlődésre, és ez nemcsak az alkalmazottakra igaz, hanem a vezetőkre is. A HR-es szerint nagyon összetartó csapat verbuválódott össze az évek során.

Csapatépítés felsőfokon

A cégnél több csapatépítő program is létezik. Ezek közé tartozik például a családias hangulatú céges karácsonyi ünnepség, ahova a munkatársak párjukkal együtt érkeznek, és zene, tánc, vacsora gondoskodik a megfelelő hangulatról. Ezen alkalomból a cég minden évben kitalál valami ötletes-hasznos ajándékot a kollégáknak, illetve a program is mindig valami meglepetést tartogat.

A Develorban nagyon fontosak a munkatársi kapcsolatok, melyek erősítésére a cég kulturális, illetve sportprogramokat is szervez, további lehetőséget teremtve egymás megismerésére, és a jobb együttműködésre. Így az elmúlt évben a kollegáknak alkalmuk volt részt venni színházi előadáson, korcsolyázáson, focizásban.

Természetesen ezen felül a csapat építésére "hivatalos" programok is léteznek, így a negyedévente megtartott staff meetingek, vagy az összes munkavállaló számára, illetve a szervezeti egységek részére szervezett csapatépítés. Ezen programok támogatják a belső kommunikációt, a vertikális és horizontális információáramlást, így a munkatársak mindig tájékoztatást kaphatnak a cég céljairól, stratégiai terveiről és az aktuális történésekről

Fejlődési lehetőségek

Míg a tanácsadó vállalat 200 ezer forintot szán dolgozónként a képzésre, fejlesztésre, addig a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. egy főre eső képzési költsége csupán 72 500 forint, mégis az ott dolgozók a legelégedettebbek a munkahelyükkel 2007-ben. Reuter Fanni annyit fűzött hozzá ezekhez az adatokhoz, hogy a vállalat a tudásintenzív ágazatba tartozik, ahol nagyon fontos az emberi erőforrás fejlesztése, tudásuk naprakészen tartása, és a fejlődésre való nyitottság is a cég értékeinek részét képezi. A fejlődési lehetőség azonban csak egy része az elégedettségnek, több tényező is befolyásolja a munkatársak vállalattal kapcsolatos érzéseit, véleményét.

A második helyezett nagyon komolyan veszi az alkalmazottak képzését, és alapos szervezeti felépítés ellenére mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkatársak munkája minél változatosabb legyen, minél kihívóbb célkitűzéseket tartalmazzon. A szakmai szintű előrelépés, munkakör-gazdagítás mellett igyekszik karrier-lehetőségeket is biztosítani mindenki számára.

A munkatársak egy évben több tréningen is részt vehetnek, hogy munkájukat hatékonyabban láthassák el, vagy komfortosabban érezhessék magukat munkájuk ellátásában. Emellett a cég mindenki számára lehetővé teszi az angol nyelvi képzésben vagy számítástechnikai oktatásban való részvételt. Az idei év újdonsága, hogy a vezetők, illetve a munkatársak részt vehetnek coachingon, illetve szupervízión is.

Tehetséggondozás

A Develornál nagyon fontos a kiválóan teljesítő munkaerő elismerése és megtartása. A cég ezért ösztönző rendszereiben nemcsak az anyagi juttatásokra helyez nagy hangsúlyt, hanem a nem bér jellegű juttatásokban, erkölcsi elismerésben is törekszik a legtöbbet nyújtani. Így a vállalat elismeri a kiemelkedően dolgozók munkáját úgy a teljesítmény-értékelésen, mint a képzési rendszeren keresztül.

Gyimóthy Éva, HR Portal
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szeptemberben startolhatnak újra a szakmai rendezvények

A felmérések szerint az emberek fele szeptemberben már részt venne valamilyen szakmai rendezvényen - mondta a Magyarországi Rendezvényszervezők és... Teljes cikk

Koronavírus: különleges munkaerő-piaci kutatás készül

Tíz magyarországi és egy határon túli egyetem kutatóinak összefogásával készül nagyszabású kutatás a koronavírus munkaerő piacra gyakorolt hatásairól. Teljes cikk

„A belső ügyfelek ugyanolyan fontosak, mint a külsők” - szervezetfejlesztés az Uniqánál

Az elmúlt három évben az Uniqa magyarországi vállalata jelentős struktúraváltáson ment át, a szervezeti kultúraváltás pedig jelenleg is zajlik.... Teljes cikk